Aydınlardan Obama'ya açık mektup! | " /> Aydınlardan Obama'ya açık mektup! | "/>

En Sıcak Konular

Aydınlardan Obama'ya açık mektup!

10 Mart 2009 08:12 tsi
Aydınlardan Obama'ya açık mektup! İslam âleminin önde gelen aydınları ile Ortadoğu üzerine çalışmalar yapan Batılı akademisyenler, ABD Başkanı Barack Obama'ya, Arap ve Müslüman dünyasında demokrasiyi destekleme çağrısı yaptı.

Ortadoğu'da baskıcı rejimleri değil, demokrasiyi destekle  
 
Türkiye ziyareti öncesi Obama'ya açık mektup gönderen 80 kadar aydın, bölgede demokratik reformların savaş, tehdit ve dayatmalarla değil, barışçıl yollarla yapılması çağrısında bulundu. Mektupta ABD'nin 'on yıllardır insan haklarını ihlal eden, işkence yapan ve kendilerini eleştirmeye cesaret edenleri hapseden baskıcı rejimleri desteklediğine' dikkat çekildi.

Bugün kamuoyuna resmen duyurulacak olan metnin imzacıları arasında bulunan Prof. Dr. Doğu Ergil, mektubu, Obama'nın İslam alemine yaptığı barış çağrısını destekleyip buna yön verecek bir girişim olarak niteliyor. Zaman'a konuşan Ergil, "Bu, Obama'nın uzattığı eli tutacağımızı ve tuttuğumuz bu eli doğru yere sevk edeceğimizi gösterme çabasıdır." ifadelerini kullanıyor. Bush döneminde ABD'nin İslam alemini küstürdüğünü, Müslüman dünyasının adeta 'darülharp' ilan edildiğini kaydeden Ergil, "Bu mektupla, barış politikası konusunda Obama'ya tavsiyelerde bulunuyoruz. Obama'nın diyalog çağrısına katıldığımızı belirtirken, sağlanacak barışın ABD barışı değil, herkesin katkısıyla dünya barışı olmasına çabalıyoruz." diye konuşuyor.

Merkezi Amerika'da bulunan İslam ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi'nin inisiyatifiyle yazılan mektup, Obama'nın, selefi George Bush döneminde küstürülen İslam dünyası ile ilişkileri yeniden onarmak için şimdiye dek attığı adımlara yer veriliyor. Obama'nın tarihi yemin konuşmasındaki Müslümanları dinleme sözü, Guantanamo Cezaevi'ni kapatma ve işkenceye son verme kararları hatırlatılıyor. İlk röportajını bir Arap televizyonuna vermesi ve İslam alemiyle karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki kurma taahhüdü anımsatılırken, Ortadoğu'ya özel temsilci atamasının İsrail-Filistin sorununa çözüm için cesaret verici olduğuna işaret ediliyor. "Bölge insanına başkanlığınızın çok erken döneminde uzanmanız, küçümsenecek bir adım değil." denilirken, "Ancak bu, somut politika değişiklikleri tarafından takip edilmesi gereken bir adım" ifadesi kullanılarak, ABD başkanına, demokratik reformlara taahhüdünü gerçek politikalarla göster." tavsiyesi yapılıyor.

Aydınlar, Bush'un Ortadoğu'da artık 'titanları' değil, demokrasi mücadelesi verenleri destekleme sözü verdiğini, ancak bölgede İslami partilerin başarılarının ardından bu taahhüdünden vazgeçtiğini hatırlatarak, bunun, hem ABD'nin güvenilirliğine zarar verdiğini hem de bölgedeki otoriter rejimleri güçlendirdiğini belirtiyor. Bu hatırlatmanın ardından da Obama'ya, "Karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkiyi yeniden kurmak için ABD, Ortadoğu halklarının insan, sivil ve siyasi hakları bakımından tarihin doğru tarafında yer almalı." uyarısında bulunuluyor. Bölge halklarının, daha fazla özgürlük ve demokrasi için mücadele etmeye arzulu olduğunu ispatladığı kaydedilerek, "Onların, sizin yönetiminizden beklediği şey, siyasi reformların savaşlar, tehditler ve dayatmalarla değil, hakiki demokratik reformlara doğru adım atan yönetimlerin ödüllendirilerek barışçıl bir şekilde teşvik edilmesidir." deniliyor. Aydınlar, yeni ABD başkanına ayrıca, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan gibi bölge müttefiklerindeki antidemokratik eylemleri eleştirmekte tereddüt etmemeyi tavsiye ediyor.

Mektupta, ABD'nin Ortadoğu politikasının, İslami partilerin iktidara gelmesi korkusuyla malul olduğu ifade edilirken, Türkiye, Endonezya ve Fas'ta adil seçimlerin İslami partileri daha da ılımlılaştırdığı ve demokratik normlara bağlılıklarını güçlendirdiği vurgulanıyor. "Demokrasiyi uygulamak istiyorsak bölgedeki en büyük muhalif grupları demokratik süreçten dışlamak imkansızdır." denilirken, Ortadoğu'nun geleceğini İslami rejimlerle otoriter rejimler arasındaki bir yarışa indirgemenin hata olacağı ifade ediliyor.

Mektubu imzalayanlar arasında dikkat çekici isimler şöyle:

Francis Fukuyama, Johns Hopkins Üniversitesi

John L.Esposito, Georgetown Üniversitesi

Radwan Masmoudi, İslam ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi Başkanı

Reza Aslan, UC Riverside

Graham E.Fuller, Simon Fraser Universitesi

Rabbi Michael Lerner

Richard Bulliet, Columbia Universitesi

Seth Green, Americans for Informed Democracy

İbrahim Kalın, Georgetown Universitesi

H.Ali Yurtsever, Rumi Forum

İhsan Dağı, Zaman Gazetesi Yazarı

Doğu Ergil, Ankara Üniversitesi

Mona Yacoubian, ABD Barış Enstitüsü

Larry Diamond, Stanford Üniversitesi

Robert Kagan, Carnegie Endowment

Enver İbrahim, Eski Malezya başbakan yardımcısı
 
zaman



Bu haber 245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,733 µs