İsrail raporu! | " /> İsrail raporu! | "/>

En Sıcak Konular

AB'den zehir zemberek İsrail raporu!

10 Mart 2009 08:01 tsi
AB'den zehir zemberek İsrail raporu! İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini genelde 'anlayışla' karşılayan Avrupa Birliği'nin, Gazze harekâtından önce Yahudi devleti için zehir zemberek bir rapor hazırladığı ortaya çıktı.

AB: İsrail, Doğu Kudüs'ü ilhak etmeye çalışıyor  
 
AB'nin "iç dolaşımı" için hazırlanan oldukça sert rapor, Mescid-i Aksa'nın radikal gruplar için özelleştirilen kazı ruhsatları yüzünden tehlike altında olduğunu ima ediyor. AB üyelerinin Tel Aviv'deki büyükelçilikleri tarafından kaleme alınan 20 sayfalık rapor, Kudüs merkezli sivil toplum örgütü olan Ev Yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi tarafından hafta sonu kamuoyuna sızdırılırken, Avrupa basını da konuya ilgi gösteriyor. Raporun 400'ü çocuk olmak üzere 1.400 Filistinlinin katledilmesi ile neticelenen İsrail'in son Gazze operasyonundan 12 gün önce kaleme alındığı anlaşılıyor. Son zamanlarda hızlı bir şekilde uygulamaya konulan İsrail'in Kudüs planlarının iki-devlete dayalı çözüm ve Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olma ihtimalini yok ettiğine işaret eden rapor, İsrail'in hakikatte Doğu Kudüs'ü yasadışı yollardan ilhak etmek için yoğun olarak çaba gösterdiğini belirtiyor. İsrail-Filistin barışının önündeki en büyük engellerden birinin İsrail'in Kudüs ve etrafındaki faaliyetleri olduğunu vurguluyor. Raporun en vurucu sonuçlarından biri ise İsrail'in hemen hemen bütün milletlerarası antlaşmaları hiçe sayarak, işgal ettiği Filistin topraklarında "bildiğini okuması".

Raporun işaret ettiği mühim noktalar:

Annapolis mutabakatına ve milletlerarası hukuka rağmen İsrail, Doğu Kudüs ve civarında yerleşimlerin inşasını hızlandırarak devam ettiriyor. Annapolis'ten bu yana takriben 5 bin 500 yeni yerleşim birimi projesi onaya sunulmuş, bunların 3 bini uygulama safhasına yaklaşmıştır. Bu yerleşim birimlerinin niyeti, şüpheye yer bırakmayacak şekilde Doğu Kudüs'ü Batı Şeria'dan koparmaktır.

Az olmakla birlikte büyük endişe kaynağı olan faaliyetlerden biri Kadim Kudüs'ün Filistin kısmındaki (0,9 km2'lik bir alan) ve hemen etrafındaki yerleşim birimleridir. Bu yerleşim birimlerine İsrail devletinin yardımcı olduğuna dair yazılı deliller vardır. Bazı durumlarda Yahudi yerleşimcilerinin ruhsatları olmamasına rağmen inşaatlarına müsaade edilirken, Filistinlilerin bu tür yorumlardan istifade etmesi mevzubahis değildir.

Radikal yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik tecavüzleri 2008'de artmıştır. Özellikle Yahudilerin dinî bayramlarında radikal gruplar sık sık meydan okurcasına İsrail güvenlik kuvvetlerinin koruması altında Mescid-i Aksa arazisinde turlar düzenlemektedir.

Kadim Kudüs ve mukaddes kısımlar İsrail'in oldukça geniş kazı çalışmalarına maruz kalmaktadır. Bu alanlar arasında Mescid-i Aksa da bulunmakta. Son yıllarda, yetkili İsrail bakanlıkları özelleştirme çerçevesinde radikal yerleşimci gruplarla irtibatı olan şirketlere kazı hakları veriyor. Mukaddes kısımlardaki bazı kazı çalışmaları şu an Ateret Cohanim, El Ad gibi aşırı radikal gruplarca finanse edilmekte ve yürütülmektedir.

Bu "özelleştirilmiş" ancak şeffaflıktan uzak icraatlar Kudüs'teki statükoyu bozmakta ve gerilimi artırmaktadır.

Devam eden projeler Hıristiyan ve Müslüman bölgeleri dışlamaktadır. Müslüman ve Hıristiyanların kutsal yerlerine doğrudan bir zararı yoksa da hayat alanlarını, sağlamlıklarını tehdit etmektedir. Böylece arkeoloji milli ve dinî mücadelenin ideolojik bir aracı haline getirilmekte ve şehrin kimlik ve şahsiyetini değiştirmek için kullanılmaktadır.
 
zaman



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,624 µs