En Sıcak Konular

Psikolojik duvar yıkıldı: Merkez devrede

9 Mart 2009 22:17 tsi
Serbest piyasada dolar sanayi üretimi rakamlarının açıklanmasından sonra 1.80 lirayı geçti. Merkez Bankası piyasaya müdahale etti.

İstanbul serbest piyasada dolardaki rekor yükseliş sürüyor. Kapalıçarşıda dolar 1.8200 lirayı gördü.  Cuma günü 1,7800 liradan kapanan dolar güne 1,7850 liradan başlamıştı.

Dolar başta olmak üzere döviz kurlarında yukarı yönlü hareketin devam etmesi üzerine, Merkez Bankası’ndan kura müdahale kararı geldi.  Merkez Bankası, dolar başta olmak üzere döviz kurlarında devam eden yükseliş üzerine, yarından itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verdi. İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarı 50 milyon dolar olarak belirlendi. Banka, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi durumunda ise doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabileceğini bildirdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, uluslar arası kredi piyasalarında yaşanan sorunların Eylül ayının ikinci yarısından itibaren derinleşerek pek çok ülke piyasalarında likidite sorunları yaşanmasına yol açtığı, bu dönemde Banka’nın gelişmiş ülke piyasalarındaki sorunların Türkiye’ye olumsuz etkilerini en aza indirmeye yönelik önlemleri aşamalı olarak aldığı hatırlatıldı.
Banka, bu doğrultuda, döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla yarından itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verdiğini duyurdu.

İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarı 50 milyon doları olarak açıklanırken, gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarının artırılabileceği kaydedildi.  Önümüzdeki dönemde döviz piyasası gelişmelerine bağlı olarak günlük ihale tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihaleler durdurulabilecek.

Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi durumunda ise Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecek.

Öğle saatlerinde 1.8250 TL ile yeni rekor seviyeye yükselen dolar Merkez Bankası'nın bu müdahalesinin ardından   önce 1.8050 TL'ye, arkasından da 1.80 TL'ye indi.  Dolar cuma kapanışta 1.78 TL seviyesindeydi. 

aa, anka

 



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs