En Sıcak Konular

Topbaş sert konuştu

9 Mart 2009 21:04 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti'nin adayı Kadir Topbaş, CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı projelere ilişkin sert konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti'nin adayı Kadir Topbaş, CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı projelere ilişkin, ''Proje diye anlattıkları bizim sitelerden bakarak, şu anda yaptığımız, yapmakta olduğumuz veya bir kısmını bitirdiğimiz projeler. İstanbul 34 projelik bir kent değil. İstanbul'da binlerce projeye ihtiyaç var'' dedi.

Topbaş, sivil savunma için alınan 12 aracın hizmete sokulması nedeniyle düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Kılıçdaroğlu'nun projelerinin yer aldığı kitabı inceleme fırsatınız oldu mu? Bu projelerin birçoğunun sizin projelerinizle benzer olduğu görülüyor. Neler söyleyeceksiniz?'' sorusuna Topbaş, ''Doğrudur'' yanıtını verdi.

İstanbul'a bir ay önce gelip de kentin problemlerini, gelişimini veya dünyayla yarışını sağlamanın mümkün olmadığını ifade eden Topbaş, şunları söyledi:

''(80 kilometre metro yapacağız) deniliyor. Bu hangi bilgiye, bilimsel araştırmaya dayanıyor. Tamamen siyasi bir söylem. Oturup da birkaç aya bitirilecek iş değil. (Monoray yapacağım). Neye göre, hangi yolculuk talebine göre? Hangi akslarda saatte kaç kişi taşınması gerekiyor? Nasıl bir yolculuk talebi var? Veya oraya taşıdıktan sonra hangi istikamete insanlar entegre olacak? Ucu, sonu, başı belli olmayan bir fikir. Gördüğünüz, proje diye anlattıkları bizim sitelerden bakarak, bizim şu anda yaptığımız, yapmakta olduğumuz veya bir kısmını bitirdiğimiz projeler. İstanbul 34 projelik bir kent değil ki. İstanbul'da binlerce projeye ihtiyaç var.''

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları yatırımlardan tünel yolu 14 Martta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile hizmete açacaklarını belirterek, ''Bunları algılamaları, tespit etmeleri, bunlarla ilgili çalışma yapmaları 3-5 kişiyle olacak iş değil. Sadece bir siyasi söylem'' diye konuştu.

-KADIKÖY'DEKİ OTOPARK SORUNU-

Kadıköy Evlendirme Dairesi önündeki otoparkla ilgili ilçe ve büyükşehir belediyeleri arasında yaşanan problemin nasıl çözüleceğine ilişkin soru üzerine Topbaş, Kadıköy'de bahsedilen yerin metrobüsün geldiği alan olduğunu ve orada transfer merkezine ihtiyaç bulunduğunu, Gebze istikametinden gelen ve metrobüse binmek isteyen insanların araçlarını bırakmaları amacıyla burada bir sistem oluşturacaklarını kaydetti.

Bunu kısır çekişmelere meydan vermeden, kent adına yapmak istediklerini belirten Topbaş, şöyle devam etti:

''Bu, bir ilçe belediyesinin işlerine müdahale anlamında görülmemeli. Kaldı ki şirket genel müdürümüz, bu alanın bir bölümünün de belediyenin kendisine hizmet verecek şekilde tahsis edileceğini söylemiş. Burada herkesin duyarlılıkla davranmasını arzu ediyorum. Biz birçok kamu kurum ve kuruluşunun, belediyelerin elindeki parklanma yönetimini tek çatı altında topluyoruz. Bu konuda bize destek olunması lazım. Çok cüzi bedelle verilen bu hizmetin karşılığında gelen para, yine bu şehirde otoparka dönüşmekte.''

-''BU İLÇELERDE BİZİ 5 YIL DENEYİN''-

Topbaş, ''Kadıköy Belediyesi araçlarının otoparkın girişini keserek vatandaşın girmesine izin vermediğini hatırlatan ve çözüm için ne yapılması gerektiğini'' soran bir gazeteciye, şu önerisini dile getirdi:

''Buradan İstanbullulara ve Kadıköylülere sesleniyorum; Büyükşehir ile birlikte bu ilçe belediyelerinin yönetimlerini bizim partimizin mensuplarına verirseniz, bu sıkıntılar yaşanmaz. Biz İstanbul'a hizmet etmek istiyoruz. Ve kesinlikle siyasi mülahaza yapmıyoruz. Buna benzer birçok belediyede iş yaptık. Bizim kompleksimiz, farklı bir tavrımız yok. Büyükşehir'in şemsiyesi altında olmalarına rağmen tavırları ortada. Bunun çözümü, bu seçimde bu belediyelerde bizi 5 yıl bir deneyin. Bakın Kadıköy nasıl değişiyor. Hangi noktaya geliyor. 10 yılı, 15 yılı kaybettiniz. Gelin 5 yıl bizi deneyin ve 5 yıl sonra konuşalım. Bu tavırlardan kurtulmak için, bu kısır çekişmelerin ortadan kalkması için bize bu konuda destek verirseniz kökten bu işler çözülür. Beşiktaş, Şişli, Bakırköy ve Avcılar'da hep bunları yaşıyoruz.''

Topbaş, İstanbul gibi bir kentte ilçe belediyeleri kadrolarının Büyükşehir Belediyesinin kadrosuyla birlikte gelmesi önerisini yineleyerek, ''Başarısız olursa da tamamen gitmeli. Bürokratik deneyimim sonucu bunu gördüm. Bu bize yetişmez ancak ilerde böyle bir şeyin bu kente daha faydalı olacağını düşünüyorum'' dedi.

-''TAPUSUZ EV KALMAYACAK''-

Bir gazetecinin, Kılıçdaroğlu'nun projeleri arasında ''250 metrekareyi geçmeyecek konutlarla ilgili tapusuz ev kalmayacak'' önerisinin yer aldığını hatırlatarak, bunun mümkün olup olmadığını sorması üzerine Topbaş, şunları kaydetti:

''O kadar bol keseden atarsınız ki seçim sathı, ne söylerseniz söyleyin. Birilerinin geçmişte neler söylediklerini biliyoruz. (İstanbul'da su bedava, süt bedava). Bunu söylersiniz. O araziler arasında şahıs mülkiyeti var. Yani özel mülkiyetteki arazileri nasıl vereceksiniz? Devletin, kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyenin arazileri var, nasıl vereceksiniz? Tabii ki bir bedelle vermeniz lazım, belediyenin arazisini verirken. (Ben veririm) dediğiniz zaman, o başka bir yönetim anlayışıdır. Orada özel mülkiyete, tapu mülkiyetine müdahale edemezsiniz. Bu, bol keseden atmaktan başka bir şey değil. Seçim vaadi olarak İstanbul'da biraz daha insanların gönlünde yer tutabilir miyim diye bir çabadır. Bunlar iş değil, proje değil. Bu kadar mesnetsiz, bir devlet adamı vasfından uzak bir tavır olarak görmekteyim.''

Topbaş, bir gazetecinin, CHP'li Gürsel Tekin'in kendisine yönelik ''Bir daha Kılıçdaroğlu ile ilgili açıklama yaparsa onu perişan ederim'' dediğini ifade etmesi üzerine de ''Sayın Gürsel Tekin, Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi olmak için müracaat etmiş adaylardan biri. Onun kalkıp da afra tafra yapması, şahsiyetini, tavrını, hünerini gösterir. Biz onları muhatap almayız. Bizim muhatabımız şu anda İstanbullular. Kendileri hünerlerini, çalışma stratejilerini ortaya koysunlar. Kendilerinin başarılarını biz biliyoruz. Daha önce kaç defa meclise uğradı. Hangi önergelere imza attı, hangi konuları sorguladı diye sormanız lazım'' şeklinde konuştu.

-''SU FİYATLARINDA İNDİRİM YOK''-

Topbaş, barajların doluluk oranının yüzde 85'e çıktığını hatırlatan ve su fiyatlarında bir indirim olup olmadığını soran gazeteciye, şu anda İSKİ'nin çok ciddi yatırımlar yaptığını, ileri derecede biyolojik arıtma tesisleri kurduğunu, bu yatırımları yapmak için kaynağa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu nedenle su fiyatlarının düşürülmesinin gündemde olmadığını belirten Topbaş, şu andaki su bedelinin 2004 yılı öncesinden düşük olduğunu kaydetti.



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,978 µs