ABD'nin çöküşü kaçınılmaz | " /> ABD'nin çöküşü kaçınılmaz | "/>

En Sıcak Konular

Rus stratejist: ABD'nin çöküşü kaçınılmaz

9 Mart 2009 17:45 tsi
Rus stratejist: ABD'nin çöküşü kaçınılmaz ABD'de yaşayan Rus stratejist Orlov, ABD'nin de Sovyet imparatorluğu gibi çöküşünün kaçınılmaz olduğugörüşünde.

Amerika'nın eskiyi tamamen terkederek yeni bir ekonomik sistem oluşturması gerektiğini söyleyen Rus startejist Dmitry Orlov, aksi halde eski Sovyetler Birliği gibi çökmesinin kaçınılmaz olacağını belirtti.

Russia Today'dan Marina Portnaya'ya Boston'da mülakat veren Orlov, "Sürdürebilirlik için Amerikan ekonomisine odaklanılmalı" dedi. Ekonomik krizin aşılması için insanların birbirleri ile daha iyi bir iletişim kurmaları gerektiğini söyleyen Dmitry Orlov, çöküşle birlikte olumlu görünenin olumsuz hale gelebileceği uyarısında da bulundu.

ABD'nin çöküşü ile birlikte dünyada tehdit, şiddetin artacağı uyarısında bulunan Rus stratejist, "Amerika çökerse, Amerika'ya bir şekilde bağımlı ayaklanmalar riski artar" şeklinde konuştu.  "Ekonomi büyümezse, borç artar" diyen Orlov, Amerika'ya krizden çıkmak ve çöküşten kurtulmak için eski ekonomi anlayışlarını tamamen terkederek yeni anlayışlar tespit edip uygulaması gerektiğine vurgu yaptı.

Çöküş Uçurumunu Kapatmak (Closing the Collapse Gap) adlı kitabı da bulunan Orlov, kitabında Sovyetler Birliği'nin 17 yıl önce çöktüğüne dikkat çekerek ABD'nin de ekonomik ve politik olarak bir yerde çökeceğini ileri sürüyor.

Çöküşlerin tarihini tahmin etmenin imkansız olduğunu söyleyen Rus stratejist, "Ancak en iyi bilinen gerçeklerden biri imparatorluklar çöker, istisnası yok. Sovyetler çöküşünü tahmin etmek gizlilik sebebiyle zordu. Ancak ABD ile ilgili birçok problem sinyali her an çökebileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

ABD ve SSCB arasında büyük benzerlikler bulunduğunu dile getiren Orlov, bunları şu şekilde sıralıyor:

-İkinci Dünya Savaşı sonrası askeri -endüstri imparatorluklar

-Teknolojik gelişme ve ekonomik büyüme

-Bütün dünyaya ideolojilerini yayma gayreti.

-Birçok ülke üzerinde siyasi ve ekonomik kontrol uygulama.

-Birkaç on yıl birbirlerine denk kaldılar

-Sonunda iflasa gittiler

Rekabetleri ise uzay, silahlanma, hapishane, nefret edilen şer imparatorluğu yarışları halinde devam etti.

Orlov'a göre, ABD, Sovyetlerin çöküşünde karşılaştığı problemlerin aynısı ile şu anda karşı karşıya bulunuyor. Bunlar da, kazanılamayan savaşlar (Afganistan, Irak... İran), petrol üretimin azalması (Sovyetlerin petrol üretimi çöküşten iki yıl önce zirve yapmıştı), askeri bütçelerin kontrol dışına çıkması, sürdürülemeyen açıklar ve dış borç, inatçı, tepkisiz, bayağı politik sistem, reform yapamama, ihtişam aldanmaları ki bu problemlerin ciddi bir şekilde tartışılmasını da önlüyor.

Stratejist Orlov'a göre çöküş sonrası meydana gelecek olanlar arasında işsizlik, evsizlik, ümitsizlik, yetkililerin otoritesinin sarsılması, kanun uygulama gücünün yetersiz kalması, yerel meşru savunma, evrensel hukukun ihlal edilmesi; gıda, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaç mallarında kıtlık gibi büyük ve küçük çeşitli felaketler bulunuyor.

Orlov, çöküş durumunda ABD'yi Sovyetler'den daha kötüsünün beklediğini çünkü Sovyetlerde evlerin devlete ait olduğunu, çöküş sırasında kimsenin evinden çıkartılmadığına dikkat çekerek, 'ABD'de ise evler bankalara ait, kriz durumunda evden çıkartılma söz konusu ve evlere ulaşım daha çok özel otomobillerle yapılmak zorunda' dedi.

Dünya Bülteni



Bu haber 989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,508 µs