En Sıcak Konular

İşte Borsa - Döviz kapanış rakamları

9 Mart 2009 17:28 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, haftanın ilk işlem gününü 165,05 puanlık kayıpla 23054,97 puandan tamamladı. Döviz ise...

MERKEZ, 'MÜDAHALE' DEDİ, DOLAR 1,82'DEN DÖNDÜ

Hisse senetleri ortalama yüzde 0,71 oranında değer kaybederken, işlem hacmi 1 milyar 103 milyon 490 bin 792 TL seviyesinde gerçekleşti. Endeks, gün içinde en düşük 22658,75 puanı, en yüksek 23389,17 puanı test etti.

İstanbul ve Ankara serbest piyasalarında alınıp satılan döviz türlerinin, önceki ve bugün itibarıyla alış, satış ve kapanış fiyatları şöyle:

 
DOLARDA MÜTHİŞ HAREKETLİLİK

Öğle saatlerinde 1.8250 ile yeni tarihi zirvesini gören dolar, Merkez Bankası'ndan gelen müdahale ile tekrar 1.80 sınırına geriledi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Dolarda geçen hafta başlayan hareketin bu hafta da etkisini sürdürdüğü görülüyor. Uzmanlar, doların Polonya, Romanya, Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı yükseliş hareketinin TL'yi de etkilediğini belirtiyor. Öğle saatleri itibariyle doların bu üç ülke para birimleri karşısındaki değer artışları yüzde arasında değişiyor.

Uzmanlar TL'deki değer kaybının ise biraz daha yüksek olduğunu, bunun nedeninin de kritik olarak ifade edilen 1.80'in üzerine çıkılması olduğuna işaret ediyor. Özellikle bazı yabancı fonların 1.80'den sonra pozisyon kapama yoluna gitmesi ve repodaki TL'yi satıp dolar alması kurları 1.81 sınırına taşıdı. Öte yandan sabah açıklanan ve son 23 yılın en büyük düşüşüne işaret eden sanayi üretim rakamlarının da piyasanın moralini bozduğu ve dolar talebini artırdığı belirtiliyor.

TCMB DÖVİZ SATIM İHALELERİNE YENİDEN BAŞLIYOR

Merkez Bankası, döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla yarından itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası kredi piyasalarında yaşanmakta olan sorunların 2008 Eylül ayının ikinci yarısından itibaren derinleşerek pek çok ülke piyasalarında likidite sorunları yaşanmasına neden olduğu belirtildi.

Bu dönemde Merkez Bankası’nın gelişmiş ülke piyasalarındaki sorunların ülke piyasaları ve kredi mekanizması üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeye yönelik önlemleri aşamalı ve etkin bir şekilde aldığı ifade edilen açıklamada, 16 Aralık 2008 tarihinde yayımlanan "2009 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı metin ile de ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre alabileceği ilave önlemleri kamuoyuna duyurduğu vurgulandı.

Söz konusu metinde döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi durumunda döviz satım ihalelerine yeniden başlanabileceğinin belirtildiğine işaret edilen açıklamada, bu doğrultuda, döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla yarından itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verildiği bildirildi.

İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarının 50 milyon ABD doları olarak belirlendiği ve gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarının artırılabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Döviz satım ihalelerine ilişkin esaslar, 24 Ekim 2008 tarih ve 2008-51 sayılı basın duyurumuz ekinde belirtildiği şekilde olacaktır. Önümüzdeki dönemde döviz piyasası gelişmelerine bağlı olarak günlük ihale tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihaleler durdurulabilecektir.

Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde ise her zaman olduğu gibi Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecektir."

BAKAN ŞİMŞEK: RİSKTEN KAÇIŞ DOLARI YÜKSELTİYOR/

EKONOMİDEN sorumla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, doların artışını değerlendirirken, "Dünyanın dört bir yanında risten kaçış var. Gelişmekte olan ülkelerde şirket tahvillerinden bir kaçış var. Bu da doları güçlendiriyor" dedi.

Ekonomiden sorumla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Batman'da 'Küresel Kriz ve Türkiye' konulu seminere katıldı. AKP Batman milletvekilleri Ahmet İnal, M.Emin Ekmen, Vali Recep kızılcık ile işadamlarının katıldığı seminerde Şimşek, yaklaşık 1.5 saat konuştu. Toplantının ardından sanayideki daralma ve dolardaki artışı gazetecilere değerlendiren Şimşek, sanayideki düşüşün sadece TÜrkiye'de olmadığını belirterek, "İsveç, İspanya ve İtalya'da yüzde 15 ile 20 arasında düşüş söz konusu" dedi.
Ocak ayındaki düşüş konusnda Şimşek, "İhracatta önemli mesafeler kat ettik Ancak bir talep daralması var. Kamu harcamalarını arttırarak, bu düşüşü kısmen telafi ediyoruz. Yine buna imkan yok. Sadece biz de sanayide düşüş yok. Ocak ayı verilerine göre Tayland da yüzde 32, İsveç'te de yüzde 20 düşşüş var. Sıkıntı sadece içeride değil, dışta da var. Talep daralması başlayınca ekonomik küçülme de önlenemez" dedi.

Gazetecileri The Economist Dergis'inin kapağını gösteren Bakan Şimşek, şöyle konuştu:"Bakın bu derginin kapağında imalat sanayinin çöküşü kapak olmuş. Sanayideki çöküş bir çok ülkeye yansımış. Macaristan'da yüzde 23.3, Malezya'da yüzde 15.6, Güney Kore'de yüzde1 5, bir çok ülkede düşüşler var. Dünyada bu sıkıntılar devam ederken, Türkiye'de bu olup bitenlere paraleldir. Türkiye'de yeni bir gelişme yok" dedi. Dolar artışını da riskten kaçış olarak değerlendiren Bakan Şimşek, "Brezilya'nın para biriminde yüzde 25, Meksika'nın para biriminde yüzde 44, Polonya'nın para biriminde ise yüzde 59 kayıp var. Türkiye'nin para biriminde yüzde 39 değer kaybı var. Macaristan'ın yüzde 47.6, Rusya'nın yüzde 41, Güney Kore'nin parasında ise yüzde 40 kayıp var. Çin'in parası ise değer kaybetmiyor. Bunu sorgulamak lazım. Ancak şunu söylemek gerekir, her tarafta riskten kaçış var. Gelişmekte olan ülkelerde şirket tahvillerinden bir kaçış var. Bu da doları güçlendiriyor" diye konuştu.

"MERKEZ BANKASI'NIN YÜKSELİŞE ENGEL OLABİLECEĞİ NOKTA KISITLIDIR"

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç, Merkez Bankasının döviz satım ihalelerine başlayarak doların yükselişine kısıtlı bir şekilde engel olabileceğini, doların bütün para birimleri karşısında değer kazandığını belirtti.

Dolardaki hareketliliğe ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Toguç, Merkez Bankası müdahalesini çok doğru bulmadığını ifade ederek, Türkiye’nin önünde, böyle bir dönemde rezervlerinin yarısını harcayan Rusya gibi kötü bir örneğin durduğunu söyledi.

"Merkez Bankası buna müdahale ettiği takdirde engel olabileceği nokta kısıtlıdır. Çünkü dolar bütün para birimleri karşısında değer kazanıyor. Burada Merkez’in rezervlerini harcamasının bir mantığını göremiyorum" diyen Toguç, onun yerine bankaların döviz munzam karşılık oranlarının indirilmesi yoluyla likidite sağlanmasının daha olumlu sonuç doğuracağını dile getirdi.

Toguç, Merkez Bankası müdahalesinin ardından doların 2 TL’yi zorlamasına ilişkin beklentilerin değişip değişmediğine ilişkin bir soru üzerine de "Tamamen dışarıdaki haberlere bağlı. Dışarıdaki olumsuz haber akışı devam ederse ve içeride döviz tevdiat hesaplarında çözülme olmazsa, zorlamaya devam edecektir" görüşünü bildirdi.

Nurhan Toguç, doların artışında yurt dışı fonların spekülatif hareketlerinin etkisine ilişkin değerlendirmesinde ise böyle durumlarda piyasanın spekülatif saldırılara açık hale geldiğini belirterek, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinin hedge fonların saldırılarına açık olduğunu kaydetti.



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,743 µs