En Sıcak Konular

Türkiye tercihi Atina'yı şok etti

9 Mart 2009 15:11 tsi
Türkiye tercihi Atina'yı şok etti ABD Başkanı Obama'nın Türkiye'ye yapacağı tarihi ziyaret Yunanistan'da soğuk duş etkisi yarattı. İşte Yunan basınının yorumu...

Yunan basını, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Ankara ziyaretinde "ABD Başkanı Barack Obama'nın önümüzdeki ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini" söylemesinin, Atina'yı "dondurduğu" yorumunu yaptı.

Yunan basın yayın organları, göreve geldiği günden bu yana henüz 100 günü bile doldurmayan Obama'nın Atina'yı "pas geçerek" Ankara'ya gidecek olmasının Yunan tarfına adeta "soğuk duş" etkisi yaptığı görüşünde birleşti.

Atina'da yayımlanan Elefteros Tipos gazetesi,"ABD-Türkiye (yine) müttefik" başlıklı haberinde, Obama'nın Clinton aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği "Türkiye ziyareti" mesajının, Yunan diplomasisinde "şok" yarattığını yazdı.

Her ne kadar Yunan tarafı resmi açıklamada bulunmasa da Clinton'un Ankara ziyaretinin Atina'da "tutukluğa" neden olduğunu belirten gazete, Clinton'un Türkiye'ye Ege'deki tutumu için baskı yapmadığı gibi Kıbrıs konusunda "Türk tarafının izolasyonu" ifadesini kullandığına dikkati çekti.

Gazete, diplomatik çevrelerin, Obama'nın Türkiye ziyaretinin Erdoğan ile İspanyol karşıtı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun girişimiyle 6-7 Nisan'da İstanbul'da yapılacak Medeniyetler İttifakı toplantısı sırasında olabileceğini ifade ettiklerini de kaydetti.

Elefteros Tipos, ziyaretin nedeni ne olursa olsun, Atina'nın bu program içinde yer almamasının, ABD'nin yeni yönetiminin Ankara ile işbirliğine verdiği önemi ortaya koyduğu yorumunu yaptı.

Clinton'un Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinde, Ortadoğu, Irak, Kıbrıs, Afganistan, AB-Türkiye ilişkileri, enerjide işbirliği ve uluslararası terör konularının ele alındığını belirten gazete, alınan bilgilerin ABD'nin askeri birliklerini Irak'tan Afganistan'a geçirmek için İncirlik üssünü kullanmak istediği, Türkiye'nin de bu talebe olumlu yaklaştığı yönünde olduğunu savundu.

"Obama Atina'yı unutuyor"

"Obama Ankara'nın değerini yükseltip, Atina'yı unutuyor" başlığını kullanan Ethnos gazetesi de Obama'nın Türkiye ziyareti mesajının Yunan diplomasisini "zor durumda bıraktığı" yorumunu yaptı.

Haberinde, "Washington'dan soğuk duş" ara başlığını da kullanan gazete, Clinton'un Ankara ziyaretinin, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklanmayan nedenlerden sahip olduğu, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yunan yanlısı olduğuna dair" düşüncelerin yarattığı beklentilerin "acil inişe" geçmesine yol açtığını yazdı.

Gazete, ABD ile Türkiye'nin stratejik karakter taşıyan işbirliğinin çerçevesini belirleyici içerikli söz konusu ziyaret ile ve Obama'nın Nisan başındaki İstanbul ziyareti duyurusunu yorumlayarak, şu ifadeyi kullandı:

"Bu gelişmeler, Atina'nın şu ana kadar karşı karşıya gelmekten kaçındığı, Ege'nin karşı tarafındaki rakibin, coğrafi konumu, ılımlı İslam etkisi, demokrasinin uysal işleyişi ve bölgedeki güç olma vizyonunun, ABD'nin vazgeçilmez müttefiki olması başarısını getirdiği gerçeğini kabullenmek zorunda kalmasına yol açtı."

Gazete, Obama ziyaretinin Türkiye'yi çok büyük derecede tatmin ettiğini, bir kez daha dünya liderinin gündeminde yer almayan Atina'da ise kaygı yarattığı değerlendirmesini yaptı.

"Ankara'ya göz kırptı" başlıklı haberinde Elefterotipiya gazetesi ise gerek Clinton'ın gerekse Obama'nın çifte ziyaretlerinin, ABD hükümetinin Erdoğan hükümeti ile ayrıcalıklı ve çok yönlü işbirliği ilişkisinde bulunma isteğinin derecesi hakkında şüphe bırakmadığını yazdı.

Yunan tarafının Washington ziyaretinin, acele, gündemsiz ve yalnızca tanışma gerekçesiyle yapılmış olmasının ABD Dışişleri'nde "hiçbir iz bırakmadığı" yorumunu yapan gazete, diplomatik çevrelerin, Yunan heyetinin "söyleyecek ve satacak bir şeyi olmadan" Washington'a gittiğini kabul ettiğini belirtti.

Ta Nea gazetesi ise "Obama Türkiye'ye yatırım yapıyor" başlıklı haberinde, "Obama Atina'yı pas geçti" yorumuna da yer verdi.

Gazete, Obama'nın seçilmesinden bu kadar kısa bir süre sonra Türkiye'yi ziyaret edecek olan ilk ABD Başkanı olduğunu vurguladığı haberinde, Clinton'ın ziyaretinde Türkiye'nin çok önemli olduğunun teyidini de yaptığını kaydetti.



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,713 µs