En Sıcak Konular

Kırmızı et alırken DİKKAT!

9 Mart 2009 14:18 tsi
Kötü niyetli satıcılar, pastörize edilmiş buğday ununu kırmızı ete katıp haksız kazanç sağlamaya başladı.

Kırmızı etin gramajında yüzde 30'a varan artış sağlayan Bradmix adlı kimyasalın yerini artık, unlu mamuller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılan Suprex adlı pastörize edilmiş buğday unu aldı. Suprex, tutucu özelliği sayesinde etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor. Pişirirken ise hacim küçülmesi yaşanmıyor. Ancak, et yavanlaşıyor.

Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle ithalatı yasaklanmasına rağmen, yurtdışından kaçak olarak getirilen Bradmix adlı kimyasala karşı alınan önlemler, et ve et ürünlerinin gramajını artırmada kullanılan yöntemlere bir yenisinin daha eklenmesini sağladı. Etin gramajında yüzde 30'a varan oranda artış sağlayan Bradmix'in yerini şimdi, unlu mamüller ve fonksiyonel ürünlerde kullanılan Suprex aldı. Suprex, tutucu özelliği sayesinde kullanıldığı ürünlerde, eklenen suyu dışarı salmayarak, hacminin ve ağırlığının artmasına yol açıyor. Buğday içerikli olması nedeniyle doğal bir ürün olan Suprex'in et ve et ürünlerinde kullanımı, sağlık açısından herhangi bir sakınca oluşturmuyor. Ancak, 700 gram etin gramajını 1 kilograma çıkardığı için tüketicilerin aldığı ürüne değerinden fazla bedel ödemesine neden oluyor. Pişirme esnasında harhangi bir hacim küçülmesi yaşanmıyor ama et yavanlaşıyor.

Yerlisi de üretiliyor

Hollanda merkezli Codico firmasının lisansıyla Türkiye'de de üretilmeye başlanan Suprex, buğdayın un haline dönüştürülmesinden sonra pastörize işleme tabi tutularak elde ediliyor. Bu ürünün üç aydan bu yana Türkiye'de üretilmeye başlanmasıyla birlikte, cazip fiyatı nedeniyle bir anda yurtdışından ithal edilen hacim artırıcı ve su tutucu kimyasalların yerini almaya başladı. Yapıştırma ve tutma gücü yüksek olan bu ürün, kağıt ve karton üretiminin yanı sıra, sıkıştırılmış ahşap, sondaj sanayi ve petrol kuyularının kapatılmasında dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Aynı zamanda başta patates ve mısır cipsleri olmak üzere dondurulmuş gıda ve makarna gibi unlu mamullerin üretiminde kullanılıyor.

Etin ağırlığını artırıyor

Çözüldükten sonra suyunu salmasını önlemek için dondurulmuş et ve et ürünlerine enjekte edilen Bradmix'in yerini, Suprex'in almasında fiyat açısından cazip olması da önemli oranda etkili oldu. Suprex, hem Bradmix'te olduğu gibi sulandırıldıktan sonra kırmızı ete şırınga edilebiliyor, hem de suyla karıştırılmış Suprex'in içine et yatırılarak, suyu emmesi sağlanabiliyor. Suprex, etin mayalı hamur gibi hacminin genişlemesine ve ağırlığının da eklenen su kadar artmasına yol açıyor. Suprex'in tutucu özelliği, et pişirilirken içerdiği suyu da kaybetmemesini sağlıyor. Pişmiş ette, herhangi bir hacim küçülmesi yaşanmıyor.

Et et olmaktan çıkıyor

İstanbul Veterinerlik Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Bülent Nazlı, Avrupa Birliği standartlarına göre, kırmızı etlerin suyu bağlama oranının yüzde 8'i geçmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Buna da dondurulma aşamasında kaybedilen suyun ete geri kazandırılması için izin veriliyor. Ancak, bu Türkiye'de etlerin kapasitesi zorlanarak, yüzde 30'lara kadar çıkarılıyor. Böylece, etin gramajı artırılırken, verimliliği düşürülüyor" dedi.

Rakamlarla Türkiye'de kırmızı ve beyaz et pazarı

Türkiye'nin yıllık kırmızı et tüketimi 1 milyon ton.

Kişi başı tüketim ise 18.6 kilogram.

Beyaz et tüketimi ise 1 milyon ton.

Beyaz ette kişi başı tüketim 14.5 kilogram.

Suprex, hangi sektörde ne amaçla kullanılıyor

Unun su tutma kapasitesini artırıyor. Kendisinin 4 katı kadar su ve yağ tutabildiği için daha fazla son ürün elde edilmesini sağlıyor.

Daha az undan daha fazla ekmek elde edilmesine neden oluyor. Ekmek kabuğu renginin parlak, kırmızı ve esnek olmasına yol açıyor. İç yapısını düzenleyerek bayatlamayı geciktiriyor. Pişme süresini azaltıyor.

Pasta ve keklere konan, meyve ve çikolata parçacıklarının dibe çökmesini engelliyor. Krep ve tortilla tipi hamurlarda kırılmaları önlüyor.

Kuru pasta ve kurabiyelerde kırılmaları engelliyor.

Dondurulmuş ürünlerin çözüldüğünde su kaybını engelliyor.

Makarna, erişte ve mantı üretiminde durum buğdayının ikamesi için kullanılıyor. Makarnanın suda dağılmasını engelliyor.

Bisküvi, gofret, külah, kadayıf üretiminde kullanılarak son ürün sayısını artırıyor.

Kırmızı etlerin enjekte edilen suyu daha sonra kendiliğinden salmasını önlüyor. Sucuk, köfte gibi et ürünlerinin pişme aşamasında dağılmasını engelliyor. (Hürriyet )



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,658 µs