En Sıcak Konular

Maliki'den küskün aşiretlere çağrı

9 Mart 2009 13:51 tsi
Irak hükümeti, geçen yıllarda mezhep savaşından dolayı ülke çapında kavgalı olan Şii ve Sünni aşiretleri barıştırmaya soyundu.

Önceki gün Kürt, Türkmen ve Arap aşiretleri bir araya getirerek, "Irak'ın bölünmesine izin vermeyin" mesajı veren Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, kabinede oluşturduğu "Barış Komisyonu" ile geçmişte mezhep savaşından dolayı küskün olan Şii ve Sünni aşiretleri barıştırmaya karar verdi.

İktidarının ilk iki yılında bocalayan, ancak sonraki dönemde yaptığı reformlarla ülkesini şiddetten giderek uzaklaştıran Maliki hükümeti, mezhep savaşının taraflarını barıştırarak, yeni bir adım atıyor.

Başbakanlıkta oluşturulan özel komisyon, bugün başkent Bağdat ile ülkenin kuzeyindeki Diyala eyaleti ve çevresindeki aşiretleri barıştırdı. Barış Komisyonu Heyeti Başkanı Fa'al el-Nağme, Şii ve Sünniler arasındaki küskünlüğün kökenlerinde fitnenin yattığını belirterek,

"Hükümetimiz, mezhep savaşından dolayı kavgalı olan aşiretlerin küslüğüne şiddetle karşı çıkıyor. Fitne kaynaklı o kötü günler artık geride kaldı. İktidarımız, Şii ve Sünnilere aynı yakınlıkta duruyor. Sizler şimdi teröre karşı birlikte mücadele veriyorsunuz. Bu bizim için övünç kaynağı. Güvenlik durumu bugün yüzde yüz elbette iyi değil, ancak geçen yıllara oranla çok daha iyi. Başlattığımız Milli Barış hareketi, teröre topyekün karşı koymanın bir başlangıcıydı. Sayın Başbakanımız bunu başardı. Iraklılar, o kanlı mezhep savaşını geride bıraktı, o kara günlere asla geri dönmeyecek" dedi.

Irak'ın bütünlüğüne vurgu
İçişleri Bakanlığı Aşiretler Birimi Müdürü Mared Mutenna ise, kabilelerin Irak'ın bir mozayiği olduğunu vurgulayarak, "Gördüğümüz gibi Basra'da, Diyala'da, Musul'da aşiretlerden çok güç aldık. O nedenle biz sizleri vatansever olarak görüyor, yaptıklarınıza şükranlarımızı sunuyoruz. Mezhep kavgası artık gerilerde karanlık bir leke kaldı" ifadelerini kullandı.

Başbakan Maliki'nin aşiretlerle yakın ilişki içinde olduğunu ve ülke bütünlüğünün korunması için büyük mücadele sergilediğini belirten Mutenna, "Şu an buradan Şii ve Sünni aşiretlerin bu durumda kucaklaşması bizleri çok duygulandırdı.

Fitne ve fesata dayalı mezhep savaşını bir daha yaşamayalım" diyerek barışın kalıcı olmasını istedi.

Şii kabileden Saad el-Cenabi adlı aşiret Şeyhi ise, Irak'ta bulunan bütün mezheplere saygı duyduğunu ifade ederek, bundan sonra aralarında benzeri kavganın yaşanmasının mümkün olmadığın kaydetti.

"Başbakanımızın sevgi ve hoşgörü kucaklaşması bizleri kenetlendirdi" diyen Şeyh Saad el-Cenabi, "Bu Ulusal Barış Hareketi'ne katılan aşiretlere bakıyorum; Hüseyniye, Raşidiye, Sadr'dan aşiretler görüyorum. Bu kıvanç verici bir olay, bunu sağlayan Sayın Başbakanımız Nuri el-Maliki'ye şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. Sünni Vakfı'nın Başkanı Abdulgafur el-Samarrai'ye de bu barışa ön ayak olduğu için teşekkür eden Şeyh Cenabi, "Şimdi her mezhebe mensup Iraklı, kendi gönlünce ibadetini yapabiliyor. Bu önceki yıllarda asla mümkün değildi. İnşallah bundan sonra ülkemizi için, halkımız için el ele, kol kola birlikte yürüyeceğiz" şeklinde konuştu.

Irak Başbakanı da, önceki gün Bağdat'ta düzenlenen "Bölünmeye hayır, Irak Ulusal kimliğine evet" başlıklı konferansta, barış içinde yaşayan birleşik bir Irak toplumunun artık hayal olmadığını söylemişti. Irak hükümeti, aşiretler barışına büyük önem veriyor.

timeturk



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs