En Sıcak Konular

POAŞ'ı yakan belgenin kaynağı

9 Mart 2009 11:57 tsi
Beyan edilen ithalat rakamları Yunanistan gümrüğündeki verilerle karşılaştırılınca POAŞ yakayı ele verdi. MASAK raporundaki verilerle kaçak yakıt ithali.

MASAK’ın son raporu, POAŞ’ın bir yılda 8.8 bin ton yakıtı kaçak ithal ettiğini ortaya koydu.

MALİ Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı rapor, Doğan Holding’e bağlı Petrol Ofisi A.Ş.’nin (POAŞ) sahte belgeyle akaryakıt kaçakçılığı yaptığını ortaya koydu. star’ın ele geçirdiği MASAK raporuna göre Petrol Ofisi’nin, sadece 2004’te Yunanistan’dan ithal ettiği 8 bin 877 ton akaryakıtın 5 bin 818 tonunu yasadışı bir şekilde vergisini ödemeden Türkiye’ye getirdiği belirlendi. Petrol Ofisi’nin beyan ettiği ithalat rakamlarını, Yunanistan gümrüğündeki rakamlarla karşılaştırılınca ortaya çıkan bu durum, Aydın Doğan’ın sahibi olduğu POAŞ’ın ithal ettiği akaryakıtın yüzde 65’ini kaçak yollardan yurda soktuğunu belgeliyor.

VERGİ ÖDENMEDEN GETİRİLDİ

MASAK uzmanı Lütfü Güner tarafından hazırlanan 2 Temmuz 2007 tarihli MASAK Raporu’nda, Türkiye’deki akaryakıt dağıtım şirketlerinin ithal ettikleri akaryakıt, solvent ve bazyağı miktarları ile yabancı ülkelerin ihraç etmiş olduğu aynı cins ürün miktarları arasında ihraç eden yabancı ülke lehine fazlalık bulunduğunun tespit edildiği vurgulanıyor. Raporda ‘ithal edilen petrol ürünlerinin bir kısmının illegal bir şekilde vergisi ödenmeksizin Türkiye’ye sokulduğu’ kaydedildi. Raporun sonuç bölümünde MASAK uzmanları, karapara aklanmasına ilişkin yasa hükümlerinin de uygulanmasını istiyor. Raporda, POAŞ’ın yanı sıra Türkiye’deki dağıtım şirketlerince 2000-2003’te ithal edilen akaryakıt ile Yunan Gümrük İdaresi’nden temin edilen miktarların da karşılaştırılması yapılıyor.

166 BİN TON TÜRKİYE’YE GELMEMİŞ

RAPORDA ‘Türkiye’ye gemiler aracılığıyla sevk edilen 166.6 bin ton akaryakıtın Türk gümrüklerinde karşılığının olmadığı’ da belirtiliyor. Aynı şekilde Yunanistan gümrüğünden alınan bilgilere göre, Türk firmalarının adının bulunmasına rağmen, 2003-2004 yıllarında ithal edilen 45 bin kilogram akaryakıtın Türk gümrüklerinde karşılığının bulunmadığı vurgulanıyor. Rapora göre; POAŞ’ın ise 2004 yılında Yunanistan’dan üç ayrı işlemle toplam 8 bin 877 ton 47 kg akaryakıt ithal etti. Ancak Türk Gümrüğü’nde bu rakam 3 bin 58 ton 939 kg olarak görünüyor.

POAŞ’ın 2004’te yaptığı ithalat

Türkiye’de Yunanistan’dan

işlem gören sevkedilen Fark

miktar (Ton) (Ton)

468 2.954 2.485

1.710 2.957 1.246

888 2.965 2.085

Belgelerde çapraz kontrollere devam


MASAK müfettişleri,tespit ettikleri akaryakıt kaçakçılığını bir rapor haline getirerek, Maliye Bakanlığı merkezi denetim birimlerine intikal ettirdi. Raporda, POAŞ yetkilileri ve sorumluları hakkında inceleme ve soruşturma yapılması amacıyla öncelikle gümrük müfettişlerinin görevlendirilmesi, kaçak miktarlarının somutlaştırılmasını takiben Maliye Bakanlığı merkezi denetim elemanlarının görevlendirilmesi istendi. Bunun üzerine harekete geçen vergi uzmanları, MASAK’ın bu raporundan yola çıkarak POAŞ’ın beyan ettiği petrol ithalat rakamları ile ithalatın yapıldığı ülkelerin gümrük rakamlarıyla karşılaştırma yapıyor. Çapraz belge kontrollerinin halen devam ettiği öğrenildi.
Kaynak:Star



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs