En Sıcak Konular

Hızlı tren Anadolu'ya açılıyor

9 Mart 2009 11:21 tsi
Uzun yıllar ihmal edilen demiryolu projesi son yıllarda yeniden önem kazandı. 10 yıl içinde Anadolu Kuzey'den Güney'e, Doğu'dan Batı'ya hızlı trenle tanışacak.

28 Şubat sürecinde iktidarı devirmek isteyenlerin "milli marşı" haline getirilen 10. Yıl Marşı'nda geçen "Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan" dizeleri "hız" kazanıyor. Böylece "simge" haline getirilen 10. Yıl Marşı'ndaki bir hayal dizelerde kalmaktan çıkarılıp gerçeğe dönüştürülecek.

TCDD Genel Müdür Yardımcısı Erol İnan, 13 Martta Ankara-Eskişehir arasındaki 200 kilometrelik hatta hizmet verecek hızlı trenin bir başlangıç olduğunu, 10 yılda Anadolu'yu hızlı tren ağlarıyla donatmanın planlandığını söyledi.

İnan, incelemelerde bulunmak için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk'ün ''demiryolları yurdu dört baştan saracak'' hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Hızlı trenin Ankara -Eskişehir bölümünün 13 Martta açılışının yapılacağını anımsatan İnan, ''220 kilometrelik Ankara-Eskişehir hattının 200 kilometresi hızlı tren olacak. Yani, Ankara Esenkent'ten, Eskişehir Hasanbey'e kadar hızlı tren hizmeti sunulacak. Eskişehir-İstanbul hattının çalışmaları ise yoğun tempoyla sürüyor'' dedi.

Eskişehir- İstanbul hattının Marmaray Projesi ile birleştirileceğini ifade eden İnan, şöyle konuştu:

''Ankara-Sivas hızlı tren hattının ihalesi gerçekleştirildi ve yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak. Eskişehir-İstanbul hattı tamamlandığında ise Sivas'tan İstanbul'a kadar hızlı tren olacak. Devam eden başka bir proje ise Ankara-Konya hattı. Önümüzdeki yıl onun açılışını yaparız. Şu an gündemimizdeki projeler bunlar ve tamamı 3 yıl içinde hizmete açılacak.

Bunun yanı sıra kendimize yeni hedefler koyuyoruz. Bu kapsamda 10 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığımız Kuzey-Güney koridori, Ankara-İzmir hattı var. Aksaray'dan Ulukışla'ya ulaşan Adana'yı da ilgilendiren projelerimiz bulunuyor. 10 yılda hızlı tren ağına kavuşmak zorundayız ve bunu gerçekleştireceğiz.''

İnan, her türlü konforun düşünüldüğü hızlı tren setlerin üretiminin Adapazarı'nda gerçekleştirildiğini bildirdi.

Hızlı tren fabrikasının TCDD ile Hyundai Rotem şirketinin ortak yatırımı olduğunu anımsatan İnan, ''üretimin burada gerçekleşmesi ülke ekonomisine de ayrı bir katkı sağlıyor'' dedi.

İnan, hızlı trenin diğer ulaşım araçlarına göre daha ekonomik olacağını, seferlerin başlamasının ardından ise ulaşımda büyük rahatlama sağlanacağını kaydetti.

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,439 µs