En Sıcak Konular

"Türkler Kürtlere soykırım yaptı" diyen Türk kim?

27 Aralık 2006 00:00 tsi
Saddam’ın yargılandığı davadan sızan bir bilgi “Türkiye ve soykırım” sözcüklerini yan yana getirdi. Üstelik bu günlerde bir tarihçi Avrupa başkentlerini dolaşarak “Türkler Kürtlere, Ermenilere yaptığının aynısını yaptı” diyor

Hatırlayın… Geçtiğimiz hafta Saddam’ın Enfal davasındaki duruşmasında dışarıya ilginç bir bilgi sızmıştı: Saddam Kürtlere saldırmak için Türkiye’den de yardım istedi. Bu bilgi önemliydi. Dahası tehlikeli bazı açılımları vardı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ivedilikle Türkiye’nin Saddam’dan kaçan Kürtlere nasıl yardım ettiğini açıkladı ki bu doğrudur. O dönemde Türkiye’nin, sınırdan geri çevirmek uluslar arası hakkı iken, sınırını mültecilere nasıl açtığı dün gibi aklımızda. Ancak mesele bu değil. Bu sızdırılan bilgi, Hüsnü Mahalli’nin iyibilgi’ye söylediği gibi, Türkiye’de yapılan “ilkbaharda Kuzey Irak’a bir operasyon olur mu” tartışmasına bir yanıt. Ancak dahası da var. Türkiye yakın bir dönemde yeni bir “soykırım iddiası” ile karşı karşıya kalabilir. En azından, sözde Ermeni Soykırımı ile birlikte ele alınmaya başlayan bu konu, orta vadede karşımıza çıkarılabilir.

Akçam Hollanda’da “Kürtler ve Ermenilerden bahsetti!”

Sözde Ermeni soykırımı adeta milli bir sorun haline getiren Hollanda’da secim öncesi soykırımı kabul etmeyen adaylar partilerden atılmıştı ve tıpkı Fransa gibi Hollanda’da da Soykırımı kabul etmeyenlere ceza verilmesi gündeme gelmişti. Soykırım hakkında şüpheci davranan Nebahat Albayrak gibi politikacılar medya tarafından ön plana çıkarılırken, soykırımı kabul etmeyen Erdinç Saçan gibi adaylar ise karalanmıştı. Özellikle aşırı sağ medyanın hararetle takip ettiği sözde Ermeni soykırımının son kahramanı Amerika’da yasayan ve Hollanda’ya konferans vermek için gelen Türk araştırmacı Taner Akçam oldu.

“Birbirimizle konuşmayı bilmeliyiz”, diyor Taner Akçam, Hollanda’da verdiği bir konferansta. Akçam’a göre soykırım oldu ve bunun kanıtı Osmanlı arşivleri. Akçam, Mustafa Kemal Atatürk’ü de şahit olarak göstererek “Atatürk 1920’lerde Ermenilerin 1915 sürgününü utanç verici olarak yorumladı” dedi. Akçam, Ermeni soykırımı hakkında çıkarttığı kitaba da Atatürk’ün sözlerini isim olarak seçti: A Shameful Act.

Soykırım büyük bir planın parçası

Kitap için İstanbul’daki Osmanlı Arşivlerini araştıran Taner Akçam böylelikle Ermeni Soykırımının büyük bir planın parçası olduğu kanısına varmış. Sorunun Türk milliyetçiliği ya da Hıristiyan düşmanlığı olmadığını belirten Akçam soykırımın Türk milletini homojenleştirme adına yapıldığını savunuyor. Balkanlarda toprak kaybeden Türklerin sadece homojen bir toplum olarak birliğini kazanabileceklerini bildiren Akçam “böylelikle Osmanlıda yasayan Hıristiyan azınlıkların yok edilmesi planlanmıştı” diyor. Akçam devam ediyor: “Bunun yani sıra ise Türk olmayan Müslüman Kürt toplumunun asimile edilmesi gerekiyordu.”

Böylelikle 23 Nisan 1915’de olanların bilinçli bir soykırım olduğunu söyleyen Akçam özel bir organizasyonun bu faaliyetleri düzenlediğine inandığını bildirdi. Bu organizenin sadece Ermenilere değil Kürtlere karşı da faaliyetlerde bulunduğunu iddia eden Akçam, bununla da kalmayıp, Türklerin 1990larin başlarında Türkiye’de birçok Kürt köyünü yaktığını söyledi. Bu faaliyetleri katılan Türk askerlerini PKK’ya karşı mücadele eden Kürt aşiretlerinin de desteklediğini ifade eden Akçam böylelikle bir sürü Kürt’ün sürüldüğünü iddia etti.

Köylere Ermeni isimler verilsin 

Akçam son olarak Türkiye’nin Avrupa Birliğine girmesi için bazı şeyleri itiraf etmesi gerektiğini ve küçük olsa bile bir kaç adim atması gerektiğini bildirdi. Akçam, Türkiye’nin bazı köylere eski Ermeni isimlerini geri vermesini bir “küçük” adim olarak gösterdi.

Politik misyonu yokmuş 

“Politik bir misyonum yok”, diyen Akçam 1953 Ardahan doğumlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTU) İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. 1973'ten sonra ODTÜ-DER, ADYÖD gibi derneklerin kurucuları arasında yer aldı. 1975'te yayına başlayan Devrimci Gençlik dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü olarak, dergide komünizm ve Kürtçülük propagandası yapıldığı iddiasıyla yargılandı ve 1976'da tutuklandı, 1977'de 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Mart 1977' Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nden kaçtı.

1978-1995 yılları arasında Almanya'da siyasi mülteci olarak yaşadı. 1988 yılında Hamburg Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmaya başladı. 1995'te Hannover Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde "İttihat ve Terakki Yargılamaları ve Ermeni Kırımı" konulu doktora çalışmasını tamamladı. Aynı üniversitede profesörlük tezini hazırladı. Akçam, simdi ise Amerika’da Minnesota Üniversitesi Tarih Bölümü'nde görev yapıyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs