En Sıcak Konular

Kadınlar İstanbul'da da meydanlardaydı

8 Mart 2009 17:29 tsi
İstanbul 8 Mart Kadın Platformunca, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı'nda miting düzenlendi.

Mitinge katılan gruplar, Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde toplanarak, "Biz kadınlar erkek egemen kapitalist sisteme karşı direniyoruz" yazılı pankartın arkasından sloganlarla mitingin yapılacağı alana doğru yürüdü. İskele Meydanı'nı dolduran kadınlar Türkçe ve Kürtçe sloganlar attı.

Aralarında DİSK, KESK, DTP ve kadın örgütlerinin yer aldığı düzenleme komitesi adına, Türkçe ve Kürtçe ortak bildiri okundu.

Ortak bildiride, kadınların hakları için uzun yıllardır mücadele ettiği belirtilerek, ancak kadınların hala şiddete maruz kaldığına dikkat çekildi.

"8 Mart'ın ücretli izin ve resmi tatil olmasını istiyoruz" görüşüne yer verilen ortak bildiride, Pipa Bacca'nın Türkiye'de öldürülmesine, taciz ve tecavüz vakalarına işaret edildi.

"Erkek egemen sistemin yarattığı namus anlayışının protesto edildiği" de ifade edilen bildiride, başka Güldünya'ların ölmesinin istenmediğine vurgu yapıldı.

Bildiride, kadınların hem işte hem evde çalıştığı da belirtilerek, kadınlar için erken emeklilik hakkı istendi.

Kadınların çalışma yaşamının her alanında olması gerektiği dile getirilen bildiride, yerel yönetimlerden sığınma evleri kurulması yönünde istekte bulunuldu.

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de alanda bulunan Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Arap ve Ermeni tüm kadınların gününü kutladığını belirterek, "8 Mart'ın, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı bir direnme olduğunu" söyledi.

Miting alanında, ATV ve Sabah gazetesi ile dergi grubunda 24 gündür greve devam eden kadın işçilerden Özsel Tortop, Düzce'de Desa Deri firmasından ve Ümraniye Simter fabrikasından "sendikalı oldukları için işten çıkarıldıkları" belirtilen kadınlar ile kadın belediye başkan adayları kürsüye çıkarak, katılanları selamladı.

Bu arada, miting alanında, yüzünü beyaza boyayan ve beyaz kıyafetler giyerek kendisini Pipa Bacca'ya benzetmeye çalışan bir kadın büyük ilgi gördü.


Kadıköy'de ikinci 8 Mart mitingi

Öte yandan Kadıköy'de Beşiktaş İskelesi Meydanında da aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği, TKP, Deri-İş Sendikası Genel Merkezi, Demokratik Kadın Hareketi'nin de yer aldığı bir grup, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla miting düzenledi.

Mitingte okunan ortak bildiride, "Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı mücadele edileceği" belirtilerek, tüm kadınlar ortak mücadeleye çağrıldı.

Bu arada mitinge katılanlar müzik eşliğinde halay çekerek, sloganlar attı.



Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,508 µs