En Sıcak Konular

Ahmet Aris: Alışveriş merkezleri sağır ediyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Ahmet Aris: Alışveriş merkezleri sağır ediyor! Bir alışveriş merkezinde çocukların ölmesi ve dövülmesi, merkezlerin sorunlu kısımlarını tartışmaya açtı. Ancak meselenin konuşulmayan boyutları da var. iyibilgi, alışveriş merkezlerinin “ses” dosyasını açıyor. 

Bir alışveriş merkezinde iki çocuğun talihsiz kazalar sonucu hayatını kaybetmesi tartışılırken, yine aynı alış veriş merkezinde 10 yaşındaki bir çocuğun hırsızlık yaptığı gerekçesiyle tekme tokat dövülmesi infial yarattı.

İnfial yarattı yaratmasına ancak ne yazık ki tartışma doğru yöne kaymadı. İyibilgi’nin geçtiğimiz hafta vurguladığı gibi “Tüketim mabetleri alışveriş merkezlerinde kredi kartıyla sınıflandırılıyor, bir suçluymuşuz gibi aranıyor, hatta çocuklarımızı dövdürüyoruz.” Ancak her halde işin bu yönünü kaçırdık. Yaşanan tatsızlıklardan sonra “neden gidiyoruz”u sormadık.

Şimdi sorgulama vakti: "Alışveriş merkezleri sağlığımızı nasıl etkiliyor? Ses ve alışveriş arasında nasıl bir ilişki var? Acaba daha önce Almanya dahil kimi ülkelerde yapıldığı gibi bilinçaltımıza verilen seslerle alışverişe yönlendiriliyor muyuz? Eğer böyle değilse, alışveriş merkezlerindeki akustik sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Bu soruların yanıtını Galatasaray İletişim Teknoloji Müzik Akademisi’nden ses mühendisi Ahmet Aris ile birlikte aradık.

O söylenenler komplo değil!

Ahmet Aris’e göre kimilerine “komplo” olarak gelen “insan bilincinin sesle yönlendirilebileceği” iddiası hiç de yabana atılacak cinsten değil. Hatta bu bir iddia değil. uzman konuğumuza göre, bu bilimsel bir gerçek. Daha önce “bilinçaltına verilen seslerle yapılan yönlendirmelerin” birçok kez denendiğini belirten uzman konuğumuz, insan sağlığına zararlı olduğu için yasaklandığını söylüyor.

Aris’e hemen şunu soruyoruz: Siz böyle bir olayla hiç karşılaştınız mı? Aris’in verdiği yanıt açık: Hayır, ancak bilimsel literatür yapılan bu tür girişimlerle dolu.

Yoğun gürültü sağır ediyor

Peki, bir ses mühendisi olarak Aris, alışveriş merkezlerine girdiğinde ne hissediyor. Uzman gözünden aktaralım: “Alışveriş merkezlerine gittiğimde yoğun gürültü ve akustik dikkatimi çekiyor. Bu yerlerin özellikle yemek kısımlarında insan sağlığını tehdit edecek kadar gürültü var. Yoğun gürültü çok uzun süre kaldığınızda insanı kaosa sürükleyebiliyor. Müzik yayını ve gürültü belirli bir desibelde kalmalı. Dış alan için insan sağlığını tehdit etmeyecek boyut 85’tir. Yatak odanızda bu 65 olur. Eğer 85 desibel gürültü olan bir yerde çalışıyorsanız, 8 saat dinlenmelisiniz. Dahası böyle bir yerde çalışıyorsanız, ileriki yıllarda sağlık sorunlarınız sağırlığa kadar gider.”

Aris’in bu sözleri tüyler ürpertici. Hemen soruyoruz: Hiç ölçtünüz mü? Alışveriş merkezlerinde gürültü ortalama kaç desibel? Diğer bir deyişle sormak istediğimiz şu: o merkezlerde çalışanların sağlığı tehdit altında mı? Aris “Hiç ölçmedik” diye yanıtlıyor.

Peki, bir uzman gözüyle gürültünün oranını soruyoruz. “Tam olarak bir şey söyleyemem, ancak olması gerekenden çok yüksek” diye yanıtlıyor.

Hala gidecek miyiz?

Aslında Aris’in söyledikleri oldukça açık: Alışveriş merkezlerinde uzun süre kalanlar gürültü tehdidi altında ve bu sağlıklarını uzun dönemde ciddi bir şekilde etkiliyor. Aris, “alışveriş merkezlerinde uzun süre kalanlardan” “orada çalışanları” kastediyor. Ancak biz de şunu sormak istiyoruz: insanlarımız hafta sonlarının tamamını o merkezlerde geçirmiyor mu? Özellikle belli bir yaşın üstündeki çocuklar ve gençler, kimi zaman okuldan kaçarak, saatlerini bu merkezlerde harcamıyor mu? Ahmet Aris çok haklı olarak “oradaki çalışanlar tehlike altında” diyor. Gelin bu tehlikeyi dikkate alalım ve şu soruyu soralım: Alışveriş merkezlerine hala gidiyor musunuz?



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,658 µs