En Sıcak Konular

ADD'den Kürtçe TV'ye dava

8 Mart 2009 16:05 tsi
Atatürkçü Düşünce Derneği Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek TRT 6’nın yayınının durdurulması için Danıştay’a başvurdu

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek, ulusal birliği bozacağını öne sürdüğü TRT 6'nın yayınına izin veren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Anayasa'yı ihlal ettiğini ileri sürerek, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu. Özyürek dava dilekçesinde, Anayasa'nın ‘değiştirilmesi teklif edilemez' maddeleri arasında sayılan ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir' maddesine dikkat çekti.
ADD Isparta Şubesi, TRT 6'yı yayına açarak Anayasa'yı ihlal ettiği ve görevini kötüye kullandığı iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yargılanmasını istemiş ancak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan'ın dokunulmazlığı nedeniyle kovuşturmaya gerek olmadığına karar vermişti. Bunun üzerine ADD Başkanı Mahmut Özyürek, TRT 6'nın yayınının durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.
Özyürek dava dilekçesinde, Anayasa'nın ‘değiştirilmesi teklif edilemez' maddeleri arasında sayılan ‘Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir' maddesine dikkat çekti. TRT 6 yayınının bu maddeyle bağdaşmadığını öne süren Özyürek, dilekçesinde özetle şu ifadelere yer verdi:
“1 Ocak 2009 tarihinde Kürtçe yayına başlayan TRT 6'nın, Anayasa'nın eşitlik ilkesi ve RTÜK Kanunu'nun 'etnik ayrımcılığa sevk eden, halkı sınıf, ırk, dil ve bölge farkı gözetecek yayınlara imkan verilmemesi' hükmüyle bağdaşmamaktadır. Anayasa ve yasaların amir hükümleri görmezden gelinerek yayına başlatılan TRT 6'nın üniter devlet yapısının parçalanmasında, ulusal birliğin ayrıştırılmasında, toplumun dönüştürülmesinde azımsanamaz işlev üstlendiği de ortadadır. TRT 6'nın yayına başlamasından cesaret alan Ermeniler, Rumlar, Çerkezler TRT'de kendilerine de yayın hakkı istemektedir. Bu durumda ulusal birliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün parçalanmasının yolu TRT 6 ile açılmış oluyor.”


MECLİS'TE KÜRTÇE KONUŞMA HATIRLATMASI

24 Şubat'taki grup toplantısında DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Meclis'te Kürtçe konuşma yaptığını hatırlatan Mahmut Özyürek, “Bu davranış Atatürk Cumhuriyeti'ne, kuruluşumuzun karargahında meydan okumaktır. Bu olaylara haklılık kazandıran temel etmen ise TRT 6'nın yayına başlatılmasıdır. Bu kanal aracılığı ile edebiyat, dil, müzik ve kültür üzerine programlar yapılacak böylece Kürtçe, süreç içinde tek lehçeye dönecek ve yazılı bir dil haline getirilecektir” diye konuştu.


YÖNETMELİĞİN İPTALİ İSTENDİ

Türkiye'de etnik kökeni değişik olan insanların kendi dillerini kullanmalarının serbest olduğunu ancak, devletin bunları üstlenmesinin, Anayasaya aykırılık taşıdığını belirten Özyürek, bu iddialara dayanarak TRT 6 yayınının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle durdurulmasını istedi.
RTÜK'ün ‘Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmeliğin’ iptalini isteyen ADD Şube Başkanı Mahmut Özyürek, ilgili yönetmelik ve yönetmeliğe dayanak oluşturan Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un da Anayasa'ya aykırılık oluşturduğundan Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini yüksek mahkemeden talep etti.
Mahmut Özyürek, “TRT 6'nın yayına açılması üniter yapımız için onulmaz bir tehdit oluşturmaktadır. Bu hukuk ve yasadışı uygulamaya, yurttaşların karşı duruş sergilemeleri ertelenemez bir görev olarak önümüzdedir. Bu nedenle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle davayı Danıştay'a götürdük” dedi.

dha



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,813 µs