Ergenekon analizi! | " /> Ergenekon analizi! | "/>

En Sıcak Konular

Lagendijk'ten Ergenekon analizi!

8 Mart 2009 12:24 tsi
Lagendijk'ten Ergenekon analizi! Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Ergenekon davasının, ilk defa hukukun daha önce dokunamadıklarına dokunması açısında önemli olduğunu" söyledi.

Lagendijk, "Ergenekon soruşturması Türkiye'de hukukun üstünlüğü açısından önemli" dedi.

New York'ta Columbia Üniversitesi tarafından organize edilen 'Demokrasi, İslam ve Laiklik: Türkiye Karşılaştırmalı Perspektifte' konulu oturuma, Lagendijk'in yanı sıra New School öğretim üyesi Prof. Dr. Andrew Arato, Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Alferd Stephan ile yine aynı üniversiteden oturumu yöneten Prof. Dr. Karen Barkey katıldı.

İki gün süren konferansa akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. Katılımcıların konuşmacılara birbirinden ilginç sorular yöneltmesi zaman zaman salonda tatlı tartışmaların da yaşanmasına neden oldu.

Türkiye'nin reform çalışmalarını öncelikle kendi halkının daha iyi standartlarda yaşaması anlamında çok önemli olduğunu belirten Lagendijk, AK Parti hükümetinin 2005'ten 2008'e kadar reform çalışmalarını yavaşlattığından yakındı. Reform çalışmalarının yavaşlatılmasına yalnızca AKP'nin değil, Avrupa Birliği'nde (AB) Türkiye karşıtı ülkelerin olumsuz tutumları, Kıbrıs Rum kesiminin AB'ye üyeliği ve bazı iç sorunların da çok olumsuz etkilerinin olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin bölgesinde daha aktif dış politika izlemesinin faydalı olduğuna işaret eden Lagendijk, "Ancak bu, AB'ye üyelik için gerekli reform çalışmalarını askıya almayı gerektirmez. AB-Türkiye ilişkisi zarar görürse bu Türkiye'nin bölgesinde oynadığı aktif dış politikaya da zarar verir" dedi.

Lagendijk, yerel seçimlerden sonra Türkiye'de reform çalışmalarının hızlanacağını umut ettiğini kaydetti. Deniz Baykal'ın reformlar konusunda muhalif tavrını da eleştiren Lagendijk, "CHP hem batılılaşmadan söz ediyor hem de bu yolda atılan olumlu adımlardan rahatsızlık duyuyor. Bu anlaşılır bir tutum değil" diye konuştu. CHP ve bazı çevrelerin AKP'nin "Türkiye'yi İslamlaştırıyor" eleştirisine de açıklık getiren Lagendijk, "Ancak Erdoğan hükümetinin icraatlarına baktığımızda Türkiye'yi İslami bir çizgiye değil, AB'ye yakınlaştırdığını görüyoruz" şeklinde konuştu. Lagendijk ayrıca hiçbir siyasi partinin AK Parti kadar Türkiye'yi Avrupa'ya yaklaştırmadığını ifade etti.

Oturumun bir diğer konuşmacısı Ergun Özbudun ise Anayasa'yı değiştirmenin yalnızca AK Parti tarafından yapılmasının mümkün olmadığı ve CHP ile işbirliğinin gerekli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Özbudun, "Eğer Anayasa yalnızca AK Parti tarafından değiştirilirse bu Türkiye'nin birliğine olumlu katkı yapmaz" dedi. Özbudun ayrıca yeni Anayasa çalışmalarının önündeki engeli de Kemalizm taraftarları olarak gösterirken, "halkçılık ve milliyetçilik" anlayışının bunda etkili olduğunu söyledi.

New School öğretim üyesi Andrew Arato, Türkiye'nin makyajsal anayasa değişikliğine değil, yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Askeri darbe hükümeti tarafından yapılan anayasanın Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyamayacağı gerçeğine işaret eden Arato, "AK Parti'nin anayasa değişikliğini başörtüsüne dayandırarak yapmaya çalışması da stratejik bir hatasıydı" diye konuştu.

"ASKERLERİN POLİTİKACILARLA SİSTEMATİK BİR SORUNU VAR"

Konferansın sabahki oturumunda konuşan Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Cizre de, askeri darbe dönemlerinin bittiğini, ancak toplum üzerindeki etkilerinin devam ettiğini kaydetti.

Aynı oturumun bir diğer konuşmacısı olan Columbia Üniversitesi "Demokrasi, Tolerans ve Din Çalışmaları Merkezi" Direktör yardımcısı Ahmet Kuru, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Ergenekon davasıyla yüzleşmesinin bu kurum için fayda sağlayacağını dile getirdi. TSK'nın Susurluk'ta yüzleşme şansını yitirdiğine değinen Kuru, Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ'un da siviller ile asker arasında denge politikası gütmeye çalıştığını aktardı.

Yıllardır Türkiye'de askerlerin yalnızca Adnan Menderes çizgisinde olan politikacılarla değil Bülent Ecevit ile de karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Kuru, "Türkiye'de askerin sivil politikacılarla sistematik bir sorunu var" şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs