En Sıcak Konular

Darbe günlüklerini Eruygur mu yazdı?

8 Mart 2009 10:09 tsi
Darbe günlüklerini Eruygur mu yazdı? İşte Balbay'ın bilgisayarından çıkan ilginç notlar...

Mustafa Balbay'ın bilgisayarındaki notlara göre, Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlükteki 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' kod adlı darbe planlarını Şener Eruygur hazırlayıp göndermiş..

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın bilgisayarından, 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' isimli darbe planlarını dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Şener Eruygur'un hazırladığı yönünde notlar çıktığı öne sürüldü. İddiaya göre, Mustafa Balbay'ın bilgisayarından elde edilen notlar, Nokta Dergisi'nde yayımlanan ve emekli oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen günlükteki Sarıkız ve Ayışığı isimli darbe planlarıyla ilgili bilgileri değiştirdi. 1998'den beri Jandarma Genel Komutalığı ile sık sık görüşen Balbay, yaptığı tüm görüşmeleri en ince ayrıntısına kadar not etti. Bu da polisi gerçek bilgilere ulaştırdı. Ergenekon soruşturmasında temmuzda gözaltına alındığında serbest bırakılan ancak ikinci kez ek ifade için gözaltına alındığından bu kez cezaevine konan Balbay, Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olmasından sonra her gün karargaha gitti. Bu notlara göre, Ayışığı ve Sarıkız adlı darbe planlarını Eruygur hazırladı. Ardından kendisine destek vermeleri için dönemin kuvvet komutanlarına sundu. Darbe planları emekli oramiral Özden Örnek'in eline de bu şekilde geçti.

DESTEK VERMEMİŞLER
Yine Balbay'ın notlarına göre, kuvvet komutanları bu planlara karşı çıktı. Hatta bir çoğu "Şener Eruygur bunları Genelkurmay Başkanı olmak için planlıyor" düşüncesiyle destek vermedi. Ardından dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü zor durumda bırakma planları yapıldı. Eruygur, Balbay'a, "Genelkurmay Başkanı'nı zor durumda bırakmak için haber yap" dedi ve Balbay bu isteği 'Genç Subaylar Rahatsız' başlıklı bir haber yaparak yerine getirdi. Notlarda, Balbay'ın o dönem Jandarma Karargâhı'nda bütün yetkililer ile görüştüğü, Eruygur'la diyalogları kaleme alırken oldukça samimi üslup kullandığı dikkat çekti. Yine Balbay'ın her perşembe Ankara Kent Otel'deki toplantılara katıldığı, Ankara'ya geldiğinde Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, emekli tümgeneral ve Genelkurmay Hukuk Müşaviri Erdal Şener'in de yer aldığı, toplum mühendisliği ve darbeden sonraki oluşumların tartışıldığı öne sürüldü. Balbay'ın, ayrıca eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Levent Ersöz ile görüştüğü de notlarda yer aldı.

sabah



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,706 µs