suç duyurusu yok! | " /> suç duyurusu yok! | "/>

En Sıcak Konular

Suçlama var, suç duyurusu yok!

8 Mart 2009 09:32 tsi
Suçlama var, suç duyurusu yok! 'Kayıttaki ses sahte' iddiasını Adlî Tıp çözüyor, Tolon'un talebi yeterli...

Suç duyurusu olmaması ses kaydının gerçekliğini kanıtlıyor. Peki avukatı neden başvurmuyor?

Ergenekon terör örgütü şüphelisi emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un Genelkurmay ve yargıyı hedef alan sözleri tartışılmaya devam ediyor. Tolon'un avukatı İlkay Sezer, internete düşen ses kaydının müvekkiline ait olmadığını açıkladı. Sezer'e göre, ses "ileri teknoloji ve teknikler kullanılarak oluşturulan elektronik sahtekârlığın" bir ürünü. Ancak söz konusu iddiaların doğruluğunu öğrenmek artık çok kolay. 
 
 
 
Zira Adli Tıp Kurumu bünyesinde kurulan Ses ve Görüntü Analizi Şubesi, herhangi bir sesin kime ait olduğunu yüzde 100'e yakın bir doğruluk oranıyla tespit edebiliyor. Bunun için bir savcıya dilekçeyle müracaat yeterli. İddiayı dikkate alan savcı ya da hâkim, sesin kendine ait olmadığını iddia eden kişiyi Adli Tıp'a gönderiyor. Burada kişinin çıplak sesi kaydedilip, kimliği bilinmeyen ses ile kıyaslanarak analiz ediliyor. Kaydın internete düşmesinin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Tolon, herhangi bir şikâyette bulunmadı. Avukatı Sezer de konuyla ilgili soruya, "Bugün size söyleyeceğim bir şey yok." cevabını verdi.

Türkiye'nin son dönemdeki en önemli gündem maddelerinden biri internete düşen ses kayıtları. Ergenekon terör örgütü şüphelilerinden emekli Orgeneral Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'a ait ses kaydı günlerce konuşuldu. Mukaddes Eruygur, GATA'da görevli bir doktorla yaptığı görüşmede '12. Ağır Ceza Mahkemesi bizden' diyordu. Ardından eski Genelkurmay başkanlarından İsmail Hakkı Karadayı'nın 3 ses kaydı değişik tarihlerde video paylaşım sitelerine düştü. Karadayı, son ses kaydında 'bütün darbelerde aktif görev yaptığını' anlatıyordu. Son olarak Hurşit Tolon'a ait ses kaydı gündemi sarstı. Tolon, söz konusu kayıtta, savcıya ağır hakaretlerde bulunuyor, "Sen kimsin lan?" diyordu. Tolon'un hışmından Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de nasibini almıştı. Tolon ayrıca, kilo vermesinin nedeninin hastalık olmadığını söylüyor, zayıflamak için günde 5 km yürüdüğünü anlatıyordu. Kayıt kamuoyunda iki gün boyunca tartışıldı. Ve nihayet Tolon'un avukatı 3. gün bir açıklama yaptı. İlkay Sezer, söz konusu kayıttaki sesin müvekkili Tolon'a ait olmadığını savundu. Sesi, 'ileri teknoloji ve teknikler kullanılarak yaratılan elektronik sahtekârlığın bir ürünü' olarak değerlendirdi.

Söz konusu açıklama 'acaba ses gerçekten sahte mi?' sorularını getirdi. Sesin gerçekten kime ait olduğunun tespiti artık çok kolay. Tolon'un sesi sahteyse bunun ortaya çıkarılması için avukatının herhangi bir savcıya bir dilekçeyle müracaat etmesi yeterli. İddiayı dikkate alan savcı ya da hâkim sesin kendine ait olmadığını iddia eden kişiyi Adli Tıp'a gönderiyor. Ses ve Görüntü Analizi Şubesi'nde kişinin çıplak sesi kaydedilip, kimliği bilinmeyen ses ile kıyaslanarak analiz ediliyor. Analiz sonucu artı 4'ten eksi dörde kadar bir derecelendirme yapılıyor. Tam uyumlu sese artı 4 kategorisine girdiğine dair bir rapor veriliyor. Artı 3 sesin sahibinin kuvvetle muhtemel tanındığı anlamına geliyor. Sıfır kategorisi, mukayese yapılan iki sesin ilgisiz olduğunu gösteriyor. Eksi birden eksi dörde kadar olan derecelendirme ise sesin o kişiye ait olmadığını gösteren kesinlik dereceleri. Eksi 4'ün anlamı bu sesin mukayese yapılan kişiye ait olmadığını ortaya koyuyor. Rapor sonucu ses kimliklendirilmişse mahkemelerde delil olarak kullanılıyor. Adli Tıp Kurumu savcılar ve hâkimlerden her ay ortalama olarak gönderdikleri 40 ses kaydını analiz edip adaletin tecellisini sağlıyor. Türkiye'deki tek resmî bilirkişi kurumu Adli Tıp, polis, jandarma, hâkim ve savcılardan gelen resmi taleplere cevap veriyor. Kurum özel taleplere kuruluş kanunu gereği cevap vermiyor.

Avukatı: Söyleyeceğim bir şey yok

Zaman Gazetesi, 'O ses müvekkilime ait değil, teknoloji ürünü.' diyen Tolon'un avukatı İlkay Sezer'e ulaştı. "Sahte sesle ilgili savcılığa başvurdunuz mu? Söz konusu sesi hazırlayanların ceza alması, gerçeklerin ortaya çıkması için ne yaptınız?" sorusuna Sezer'in verdiği yanıt ilginçti: "Daha önce yaptığımız açıklamanın dışında bugün size söyleyeceğim bir şey yok. Yanlış anlamaları önlemek için biz açıklamalarımızı yazılı yapıyoruz."
 
zaman



Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,928 µs