4 büyük jest! | " /> 4 büyük jest! | "/>

En Sıcak Konular

Obama'dan 4 büyük jest!

8 Mart 2009 09:01 tsi
Obama'dan 4 büyük jest! 
ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Ankara ziyaretinde Başkan Obama'nın Türkiye'ye bakışını ortaya koyan önemli mesajlar verildi.

Türk-Ermeni ilişkileri, PKK, Kıbrıs ve İslam dünyasına verilecek mesaj konusunda Obama'dan 4 önemli jest geldi...

1-iSLAM DÜNYASINA MESAJI iSTANBUL’DAN VERECEK

Beyaz Saray'a çıkarken yaptığı konuşmasında İslam Dünyası'na sıcak mesajlar veren Obama'nın, ilk ziyaret edeceği Müslüman ülkesi büyük önem taşıyordu. Hillary Clinton'ın ziyaretinde Obama'nın İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Medeniyetler İttifakı toplantısı için Türkiye'ye geleceği açıklandı. Clinton'ın Türkiye ziyaretinden 1 gün önce alınan kritik karara göre Obama'nın 6-7 Nisan 2009 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan toplantıda İslam dünyasına önemli mesajlar vereceği belirtiliyor. Obama vereceği mesajlarla Irak işgaliyle İslam dünyasında oluşan büyük imaj kaybını tamir etmeye çalışacak.

2-PKK ‘ORTAK DÜŞMANIMIZ’ VURGUSU

Clinton'ın, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptığı görüşmelerde PKK'ya karşı ortak mücadele gündeme geldi. Erdoğan'ın 2007 Kasım ayında yaptığı Beyaz Saray Ziyareti'nde George Bush ile varılan 'ortak düşman' mutabakanının devam ettirileceği ifade edildi. PKK ile mücadelede Amerikan yönetiminin tam destek verdiği Clinton tarafından da teyit edildi. ABD yönetimiyle varılan mutabakat çerçevesinde Türkiye'ye verilen 'anlık istihbarat' bilgileri doğrultusunda terör örgütüne yönelik karadan ve havadan çok sayıda başarılı operasyonlar gerçekleştirildi.

3-‘KIBRIS'TA AMBARGO KALKACAK’ SÖZÜ

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Clinton görüşmesi sonrası yayınlanan ortak bildiride en büyük sürpriz Kıbrıs konusunda yaşandı. İki Bakan'ın imzasını taşıyan metinde, Türkiye ve ABD'nin 'Kıbrıs Türklerine uygulanmakta olan tecridin sona erdirilmesi için işbirliği' yapacağı açıklandı. Böylece, Türkiye'nin son günlerde en çok üzerinde durduğu konu olan "Dünya ülkelerinin KKTC'ye yönelik ambargoyu kaldırması" görüşüne destek vermiş oldu. Bildiride ayrıca, Kıbrıs'ta "iki tarafın da kabul edeceği, kalıcı bir çözüme" Türkiye ve ABD'nin destek verecekleri de ifade edildi.

4-ERMENiSTAN’LA NORMALLEŞMEYE DESTEK

Başkanlık seçimlerinde Ermeni diyasporasında sözde 'Soykırımı tanıma' sözü veren Obama'nın göreve gelmesiyle ne yapacağı merakla bekleniyordu. Her yıl 24 Nisan'da Türkiye ve ABD yönetimi arasında gerginliğe neden olan girişimler konusunda Obama ilk işaretini Clinton'la verdi. Babacan ve Clinton'un ortak bildirisinde bu konuya da yer ayrıldı.

ABD'nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarına destek verdiği de ifade edildi. Bildirideki bu ifade, ABD'nin 1915'i soykırım olarak kabul etme konusunda net karar vermediği ve diyalog sürecini izleyeceği şeklinde yorumlandı. Clinton, Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerine ilişkin soru üzerine de, görüşmelerinde Erdoğan ve Babacan'a, Türkiye'nin Suriye ve İsrail'i bir araya getirme konusunda oynadığı liderlik rolü için müteşekkir olduklarını ilettiğini bildirdi.

bugün



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs