Komünizm bile Putin'den iyidir' | " /> Komünizm bile Putin'den iyidir' | "/>

En Sıcak Konular

'Komünizm bile Putin'den iyidir'

7 Mart 2009 18:35 tsi
'Komünizm bile Putin'den iyidir' SSCB'nin son devlet başkanı Gorbaçov, Putin yönetimini yerden yere vurdu.

SSCB'nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov, Vladimir Putin yönetimini, Sovyetler Birliği dönemindeki Komünist Parti'nin en kötü versiyonuna benzetti ve Rusya'da parlamento ile yargının tam anlamıyla bağımsız olmadığını ileri sürdü.

Associated Press haber ajansına açıklama yapan Gorbaçov, Rusya'daki mevcut durum, küresel mali kriz ve İran'ın nükleer çalışmaları konularında düşüncelerini paylaştı.

Açıklamasında, zaman zaman sert, zaman zaman samimi ifadeler kullanan Gorbaçov, Rusya'daki mevcut yönetime, daha önce olmadığı kadar ağır eleştiriler yöneltti ve Başbakan Vladimir Putin'in liderliğindeki yönetimin, ihtişamlı bir merkeziyetçiliğin çekirdeğinde, önüne gelen her şeyi yıkan siyasi bir güç inşa ettiğini söyledi.

İktidardaki Birleşik Rusya Partisi'ni çok eleştirdiğini, doğrudan eleştirmekten kaçınmadığını belirten Gorbaçov, iktidarın, Sovyetler Birliğin'deki Komünist Parti'nin en kötü versiyonunu anımsattığını kaydetti.

Gorbaçov, Rusya parlamentosunun bağımsız hareket ettiğini söyleyemeyeceğini, aynı zamanda yargının, anayasanın gereklerini tam anlamıyla yerine getiremediğini ifade etti.

SSCB'nin yıkılmasından sonraki beklentilerine de değinen Gorbaçov, Doğu Bloku ülkelerinin kendi başlarına hareket etmelerine olanak tanımak istediğini, ancak kendi arzusunun, Sovyetler Birliği'ni oluşturan bu ülkelerin birlik halinde kalmaları olduğunu vurguladı.

Gorbaçov, "Birliğin dağılmasına kuvvetle karşıydım" diye konuştu ve Ukrayna, Kazakistan ve Belarus'un bir gün Rusya ile birlik oluşturmasını umduğunu söyledi.

"Amerikan basını, Soğuk Savaş'tan galibiyetle ayrıldıklarını ve sosyalizmi yendiklerini ilan etti" diyen Gorbaçov, fazla kibirli olmakla ve ölçüsüz davranmakla itham ettiği Batı ülkelerinin aşırı güven neticesinde kısmen de olsa küresel erimeye neden olduğunu, her şeyin aynı nizamda ilerleyeceği düşüncesinin yer bulduğunu, ancak şimdi ağır bir ders alındığını belirtti.

"Küresel erime" ifadesiyle, küresel mali krizi ima eden Gorbaçov, kapitalizmin, sosyalizmdeki bazı unsurlarla harmanlanmasına dair gerekliliğin kriz ile ortaya çıktığını ifade etti.

Gorbaçov, süper tüketicilik ve aşırı kazanç hatalarından ders alınması gerektiğini belirterek, kalkınma ve işbirliğinde yeni bir model bulunmasını küresel mali krize çözüm olarak gösterdi.

ABD-Rusya ilişkileri konusunda da değinen Gorbaçov, tarafların daha uyumlu davranması, ilişkileri düzeltmesi gerektiğini söyledi. Gorbaçov, Ukrayna'nın NATO'ya olası üyeliğine kuşkuyla baktığını da kaydetti.

Açıklamasında, İran'ın nükleer çalışmalarına ve bunun yansımaları hakkında da konuşan Gorbaçov, uluslararası topluluğa, diyalog yoluyla çözüm olasılığını sonuna kadar kullanması çağrısında bulundu.

Gorbaçov, "Bırakın İran kendisini uluslararası topluluğun içine girsin, normal ilişkiler kursun" dedi.

TimeTürk



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs