asrın krizi | " /> asrın krizi | "/>

En Sıcak Konular

Çin için asrın krizi

6 Mart 2009 15:16 tsi
Çin için asrın krizi Çin Başbakanı Wen Jiabao, küresel kriz yüzünden, 2009’un bu yüzyılda ülkenin karşılaştığı en zor yıl olacağını söyledi.

Wen, Çin Komünist Partisi Kongresi’nde yaptığı konuşmada Çin ekonomisini canlandırmak için 585 milyar dolarlık bir yatırım programına ihtiyaç duyulduğunu yineledi.

Çin’de yıllık ekonomik büyümenin yüzde 8 olmasının hedeflendiğini kaydeden Başbakan Wen, ayrıca tüketim düzeyini ve tüketici talebini artırmayı da amaçladıklarını belirtti.

Çin Komünist Partisi, yıllık ekonomik büyümenin yüzde 8’in altına düşmesinin sosyal istikrarsızlık yaratacağından kaygı duyuyor.

İnsanların, iş bulamayınca, Komünist Partisi iktidarını sorgulamaya başlayacağını kaydeden James Reynolds, bu nedenle partinin ekonomiyi canlandırma paketinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, kentlerde 9 milyon yeni iş yaratmayı ve yerel yönetimlerin harcamalarını yüzde 25’e yakın oranda artırmayı umduklarını kaydetti.

Wen, “1.3 milyar nüfusa sahip gelişmekte olan bir ülke konumundaki Çin’de belli bir ekonomik büyüme düzeyini koruyabilmek, kentsel ve kırsal bölgelerde yaşayanlara daha fazla iş olanakları yaratabilmek, insanların gelir düzeyini artırmak ve sosyal istikrarı teminat altına almak açısından şart” dedi.

Çin’in küresel ekonomik krizden çok olumsuz yönde etkilendiği konusunda açık sözlü konuşan Başbakan Wen, ülkesinde sosyal güvenlik koşullarının ve sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu bildirdi.

Daha çok sayıda insan işini kaybettikçe, bu açığı kapatacak bir sosyal güvenlik ağı yoksunluğunun önemli bir sorun yarattığı kaydediliyor. Pekin yönetiminin ekonomiyi canlandırma planında ek kaynak yaratmaması, Çin borsasında büyük düşüşlere yol açtı.

Başbakan Jiabao, siyasi ve askeri konularda Tayvan yönetimiyle görüşmeye de hazır olduğunu açıkladı.

Yatırım programları göz önünde bulundurarak merkez maliyesinin bu yıl 950 milyar yuan (140 milyar dolar) açık vermesini öngördüklerini kaydeden Jiabao, milli gelirin yaklaşık yüzde 20’sine denk gelecek bu bütçe açığını kaldırabilecek güçte olduğunu savundu.

AA/BBC



Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,981 µs