sürdürmek gerek | " /> sürdürmek gerek | "/>

En Sıcak Konular

Bu adımı sürdürmek gerek

6 Mart 2009 13:23 tsi
Bu adımı sürdürmek gerek İzmir İl Genel Meclisi’nin aldığı temenni kararı bir “ilk” oldu. Darbecilerin adlarının sokak, cadde ve okullarda yaşatıldığı bir başka örnek var mı? Atılan adımı sürdürmek, ama asıl önemli olan adımı atmakta da daha fazla geç kalmamak g

İzmir İl Genel Meclisi, adı “12 Eylül” ve “Evrenpaşa” olan ilköğretim okullarıyla ilgili oy birliğiyle aldığı “temenni” kararıyla bir “ilk”e imza attı.

İzmir İl Genel meclisi’nin kararı, söz konusu okulların isimlerinin değiştirilmesi yönünde. Bu kararın gerekçesini, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Yılmaz “darbe yıllarının kötü yıllar olduğu ve okul adlarının MEB tarafından belirlenmesinin daha uygun olacağı” şeklinde açıkladı.

Kararın alınmasına önayak olan İzmir İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Gülşen Korkmaz Kahraman, mecliste gündem dışı yaptığı ve diğer parti temsilcileri tarafından da desteklenen konuşmasında, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ülke demokrasisini kesintiye uğrattığını, insanlara zulüm ve baskılar yapıldığını söyledi. O dönemde 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiğini, 650 bin kişinin gözaltına alındığını savunan Kahraman:  “Eğer hepimiz demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesinden yanaysak, darbenin ve darbecilerin izleri en azından güzel İzmir’imizden, okullarımızdan silinsin ve o okullarda okuyan çocuklar 'Bu 12 Eylül iyi bir şey olmalı ki okullarımıza ismi verilmiş' diye düşünmesinler” dedi.
  
Darbecilerinin adlarını okullara, parklara, sokak ve caddelere veren bir başka ülke örneği daha yok dünyada.

Ama tam aksi örnekler var. Yani darbecilerinin adlarını sokaklara, caddelere koyarak yaşatmak şöyle dursun, onları bu eylemleri nedeniyle yargılayan, cezalandıran ve bunu yaptıkları, yapabildikleri için gündemlerinde “darbe ihtimali” bulunmayan, geçmişlerindeki darbe ya da darbeleri, demokrasilerinin standartlarını yükseltmenin bir gerekçesi haline getiren ülkeler…

Latin Amerika’da Şili ve Arjantin, Avrupa’dan İspanya, Portekiz ve komşumuz Yunanistan bu örnekler içerisinde hemen akla gelenlerdir.

Hiç kuşkusuz her ülkeyi, onun kendi şartları içerisinde değerlendirmek ve taklit ve şabloncu yaklaşımlardan uzak durmak gerekir.

Ancak darbeyi, darbeciliği “taltif” etmek gibi bir utancın kabul edilebilir hiçbir açıklaması olmadığı da çok açıktır.

12 Eylül darbecilerinin hazırlattığı 1982 anayasasının geçici 15. maddesi, 12 Eylül ve 12 Eylül uygulamalarının yargı konusu yapılmasını engellemeye yönelik bir içerik taşımaktadır.

Siyasi yelpazede 12 Eylül’ü savunan yoktur, kalmamıştır. 12 Eylül anayasasını hazırlayanlar dahi bu “eserlerini” savunmamakta, savunamamaktadırlar.

12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’in adı, 12 Eylül’ü izleyen yıllar boyunca çok sayıda il ve ilçede sokak ve caddelere, okul ve parklara verildi.

İzmir İl Genel Meclisi’nin kararı geç kalmış bir ilk adımdır. Bu adımın, başka illerden gelecek bu yöndeki başka kararlarla sürdürülmesi gerekmektedir.

Genç kuşaklar bilmeyebilirler: Türkiye’de yıllarca 27 Mayıs 1960 darbesi, “Anayasa ve Hürriyet Bayramı” olarak resmi törenlerle kutlandı.

Darbecilerin adlarını sokaklarımızda, okullarımızda yaşatmayalım. Ama bir başka şey daha yapmakta artık daha fazla geç kalmayalım: Yeni ve sivil bir anayasa ile Türkiye’nin önünü açalım. Hiçbir hukuk normuyla izah edilemeyecek olan darbecileri yargı ve hukuktan muaf tutan geçici 15. maddeyi kaldıralım ve hala darbe heveslileri var ise, onların bu hesap ve heveslerini demokrasi içerisinde bozalım…

Zamanıdır…

Hasan Soylu www.iyibilgi.com



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,734 µs