10 derste Ergenekon! | " /> 10 derste Ergenekon! | "/>

En Sıcak Konular

10 derste Ergenekon!

6 Mart 2009 13:15 tsi
10 derste Ergenekon! 'Sonunda beni de Ergenekoncu yaptılar' diyen Şamil Tayyar kime isyan etti?

Şamil Tayyar / Star'daki köşesinden ilgili kısım

...

Önceki gün Zaman Gazetesi'nde yayınlanan Hukukçu-Yazar Orhan Kemal Cengiz imzalı ve "Ergenekon'daki asıl tehlike" başlıklı makale, zihnimi bulandırdı.

Yazı, tümüyle şahsım üzerine kurgulanmış, 4 Şubat tarihli "Ergenekon'daki tehlike" başlıklı makalem lime lime edilmiş, "vur abalıya" dercesine tam 14 kez ismim tekrarlanmış. Ergenekon'daki "asıl tehlike"nin Şamil Tayyar olduğu mesajı verilmiş.

Dostun açtığı yara hemen kabuk bağlamasa, acısı büyük olsa da ne yapalım, alışacağız, dünya dönmeye devam ediyor. Sonuçta sırtımızdaki hançer yarası ha 100 olmuş ha 101, ne fark eder?

Hakkında istenen tazminat miktarı eski parayla 1 trilyonu aşan, 100 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan biri olarak, anlaşılıyor ki, sokaktaki bekçi kulübesinden ürküp bahçe duvarından atlayarak eve girenlere de laf yetiştirmek zorundayız.

Allah rızası için okuyun

Ergenekon'u anlamak isteyen herkese, öncelikli tavsiyem şudur; lütfen, Allah rızası için şu Ergenekon iddianamesini bir okuyun. Eğer vaktiniz varsa, ekleriyle de bir miktar ilgilenin. Vaktiniz yoksa o da önemli değil. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 14 Temmuz 2008 tarihli basın açıklamasına bakın.

Göreceksiniz, sanıklara isnat edilen 10 ayrı suç var. Suçlamaların özü şu: "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, hükümete karşı halkı silahlı isyana tahrik."

Hangi hükümet?

AK Parti hükümeti...

Bu hükümet ne zaman kuruldu?

2002...

Peki, bu Ergenekon örgütü ne zaman kuruldu?

1999 Ekim ayı...

Sapla samanı karıştırmak

Zaman Gazetesi'nin yarım sayfa ayırdığı Cengiz'e ait makale, bilgi ve derinlik açısından kötürümdür. Ergenekon'un kuruluşunu 1950 öncesine dayandırıyor.

Eğer bu kavramı, "derin devlet" anlamında kullanıyorsak, evet, o yıllara kadar uzanır. Ama savcının iddianamesine ve iddianameye yansıyan örgütün kuruluş tarihine bakarsanız, yani, Silivri'deki davayı esas alırsanız, İttihat ve Terakki'ye kadar uzanan karanlık tarihin son 10 yıllık kesitinin sorgulandığını görürsünüz.

Makaledeki diğer facia, Susurluk ve Ergenekon'un tek kapta değerlendirilmesidir. Oysa ikisi, derin yapının farklı unsurlarıdır. Yönetim kademesi, ruhu, kaynağı ve ideolojisi farklıdır

Susurluk sürecinde karşılaştığımız Veli Küçük, Ali Yasak, Sami Hoştan, Osman Gürbüz gibi isimlerin Ergenekon'da çıkması, iki örgütü aynı yapmaz. Sadece, dağılan Susurluk aktörlerinden bir kısmının zaman içinde "ortak düşman"a karşı işbirliğini gösterir.

Aynı şekilde kimi JİTEM mensuplarının Ergenekon'da hortlaması da Silopi kuyularını bu davaya sokmaya yetmez. JİTEM ile Ergenekon davasını birleştirme iddiası, işi bilmemektir. Aksi halde, 30 yaşındaki bir genci 30 yıl önceki bir cinayetle suçlamış olursunuz.

Sarıkız ve Ayığışı gibi darbe senaryolarını Ergenekon'a dahil etmek ise grizu faciası gibi sonuç doğurur. Üniformalarını kullanarak görevdeyken darbeye teşebbüs eden generallerle Gürbüz Çapan aynı tartıya çıkarılamaz.

Hücrelere ayrılmalı

"Hayır, 10 yıl ne ki, 100 yılın hesabını soralım, Zekeriya Öz'den daha cesur savcı bulalım. Bu davanın içinde Susurluk da olsun, JİTEM de olsun" diyorsanız, buyurun sorun, bulun. İtirazım yoktur.

Bu durumda Silivri'de 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önünde bulunan iddianameyi tümden yırtın atın. Yeni bir iddianame yazın. Yeni suçlar isnat edin. Yeni bir örgüt şeması çıkarın. Yeni bir savcı bulun.

İvedi olarak yargı sistemini değiştirin. Yargıdaki çift başlılığı kaldırın. Unutmayın, Bismil'deki vatandaşın işkenceyle ölüm davasına askeri mi yoksa sivil mahkeme mi baksın diye oyalanırken tam 15 yıl geçti. İçinde iki asker var diye Şemdinli davasını Yargıtay bozdu, askeri mahkemeye havale etti, ortalıkta sürünüyor.

Hepsinden önemlisi; Hilmi Özkök, İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Çevik Bir, Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına, Özden Örnek başta olmak üzere üçü eski genelkurmay başkanı olan 30'un üzerinde paşayı yargı önüne çıkaracak mecaliniz var mı?

"Şüpheli" sıfatıyla kapısını çaldığınız Sabih Kanadoğlu'nu adliyeye bile götüremeyen, çok "saygın" bir şüphelinin evine gitmekten son anda vazgeçen, GATA komedisini çözemeyen bir iradeyle, pazılın parçalarını nasıl birleştireceksiniz, bunu anlatın.

İtalya, Gladyo'yu "hücre" tipi parçalara ayırarak çözdü. 7 binin üzerinde insanı yargı önüne böyle çıkardı.

"Ergenekon'daki tehlike" yazımda çözüm önerisinde bulundum. Hala arkasındayım. Diyorum ki: Karanlık tarihle mutlaka yüzleşmeliyiz ama Silivri'deki Ergenekon davası, "torba dava" olmamalıdır. Susurluk, Ergenekon, Sarıkız ve JİTEM ayrı dava konuları olmalıdır. Ortak isimler ise mensubu oldukları örgüt faaliyetlerinden dolayı ayrı yargılanmalıdır.

Aksi halde, Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olursunuz.



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,126 µs