Dead man walking’! | " /> iyibilgi Ankara " /> Dead man walking’! | "/> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

PKK: ‘Dead man walking’!

6 Mart 2009 12:28 tsi
PKK: ‘Dead man walking’! Bu özel bir terim. İnfaza giden mahkumun, son yürüyüşünü anlatıyor. Terör örgütü de şimdi o yolda. Bakın son yürüyüşüne onu kimler götürüyor? iyibilgi Ankara

Terör örgütü PKK tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Bu teşhiste zorluk yok. Ama bir fark var. O fark, bugüne kadar çeşitli yollarla ağır yaralar verilen örgütün bu sefer konjonktürel olarak nasıl sıkıştığı ile ilgili.

Genelkurmay Başkanılığı her hafta yaptığı rutin basın toplantılarında, terör örgütü PKK ile mücadeledeki gelişmeleri zaten açıklıyor. Ve her toplantıda sadece bir haftalık süre içinde örgütün verdiği kayıplar açıklanıyor.

Son bir kaç ayda-ki terör örgütü pek yerinden kımıldayamıyor-kayıpların sayısı 300’ü aşmış durumda. Güvenlik birimlerinin terör örgütü üzerindeki bu baskısı nefes almasını zaten hayli zorlaştırıyor.

Bununla beraber, terör örgütünün içinden geçtiği süreç, hem kendi dinamikleri hem de küresel ve bölgesel eğilimler, köklü bir tasfiye sürecine yuvarlındığını gösteriyor.

Tezin en güçlü kanıtları, artık örgütün içinde sıklıkla yaşanan, sıklıkla çatışmalar ve ölümlerle sonuçlanan ayrılıklar. Örgüt içinde iktidar ve politika uygulama farklılıkları kavga ile sonuçlanıyor.

Bu kavgalar çok sayıda ölümle, örgütten kopuş ve kaçışlarla kendinisini ifade ediyor. Öyle ki, bir tartışmada karşılıklı gruplardan 20 ölü bile veriliyor. Ama dediğimiz gibi bu gelişmelerin sebebi zamanlama ve konjonktürle ilgili.

Örgüt üzerindeki baskı çok ciddi bir sıkışmışlık hali yaratıyor. Bunun Türkçesi bir tür ölüm-kalım kavgasının verildiği. Kurtuluş arayan çaresiz hamlelerin örgüt üyelerini birbirine düşürdüğü aşikar.

Keza, pek sık rastlanmayan bir durum da bu süreçte yaşandı. Yunanistan’da bulunan Lavrion kampında isyan çıktı ve iş onlara bu imkanı veren ülkeye diklenmeye kadar gitti.

Esasen Türkiye için bir zararı elbette yok. Fakat bu gelişme nadir görülen bir durum ve örgütün sadece dağ kadrosunda  değil, yönetim ve Avrupa ayağında da kalın çatlakların yaşandığı manasına geliyor.

Peki bunun nedeni ne? Dediğimiz gibi bir nedeni güvenlik güçlerinin terör örgütü üzerindeki ağır ve devamlı baskısı. Öte yandan, örgütün varoluş coğrafyası da artık eskisi gibi değil.

ABD’nin Irak’tan ayrılıyor olması, Kuzey Irak yönetiminin yüzünü Ankara çevirdi. Çevirmek zorunda bıraktı ve başka bir yolu da pek yok. Doğal olarak Ankara’ya bakan yüzün duyduğu ilk cümle de “PKK’yı halledin” oluyor.

Yani örgütün barındığı ana coğrafya onu bünyesinden atmaya çalışıyor. Bölge ülkelerinin örgüte bakışı da artık çok ama çok farklı. İran zaten PKK ile mücadele ediyor.

Örgütün PJAK ayağı düne kadar İran’la mücadele ediyordu. Artık tarih oldu. Suriye’nin ise aynı pilavı bir daha yemesi imkansız. Kısaca örgüt dört taraftan presleniyor.

Büyük güçler açısından ise durum çoktan değişti denebilir. ABD, hem kendi iç sorunları, hem Irak’taki konumu hem de Ortadoğu beklentileri nedeniyle, ve bu haritadan çok daha geniş bir alanda Türkiye’ye ihtiyaç duyduğundan PKK ile artık ilgilenmiyor.

Kısaca PKK, artık ölüm yolunda yürüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs