En Sıcak Konular

ABD'de araç sahipleri araçlarına ortak arıyor

6 Mart 2009 11:56 tsi
ABD'de başlayan kriz yeni bir sektörü ortaya çıkardı. Araç paylaşım sektörü ABD ve AB'de giderek büyüyor.

ABD'de yüksek sigorta ve park bedelleri yanında benzin fiyatlarının da hızla yükselmesi, otomobil sahibi olmak yerine paylaşmayı tercih edenlerin sayısının hızla artmasına neden oluyor. Ülke geneline yayılan araç paylaşım programı sunan şirketlere üye olan Amerikalılar, istedikleri zaman kendilerine tahsis edilen araçla ihtiyaçlarını giderebiliyor.

HIZLA ARTAN MÜŞTERİ SAYISI

Araç paylaşımı sektörünün ilklerinden 20'nin üzerindeki şehirde faaliyet gösteren Flexcar, son bir yılda üye sayılarının 16 binden 22 bine yükseldiğini bildirdi. Flexcar'ın CEO'su Lance Ayrault'a göre, ekonomi kötüleştikçe araç paylaşımı artıyor. ''Maliyetler yükseldikçe insanlar ihtiyaçlarını nasıl daha ekonomik olarak karşılayabileceğini araştırıyor'' diyen Ayrault, araç paylaşımının bu nedenle ''işlerin kötü gitmesinin sonucu'' olarak görülebileceğini söyledi. Boston civarında araç paylaşımı hizmeti veren Zipcar ise işlerinin yıllık yüzde 90 büyüdüğünü, sadece geçen ay 25 bin yeni müşteri edindiklerini kaydetti.

KRİZDEN GELEN FIRSAT

Kar amacı gütmeyen San Francisco Araç Paylaşımı Sözcüsü Eliot Dobris, yükselen benzin fiyatlarının talep artışına neden olduğunu belirterek, ''Bütün finansal faktörlerin birleşmesinin sonucunda insanlar kendi isteklerini karşılayan araç paylaşımı programlarına
yöneliyor'' diye konuştu. ABD'de Starbucks ve Nintendo gibi büyük şirketlerin bile araç
paylaşımı programlarına üye olarak maliyetlerini düşürmeyi hedeflediği
bildiriliyor.


SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Saat ya da kilometre başına belirlenen bir bedelle paylaşım anlaşması yapılan aracın, yakıtından sigortasına bütün masrafları, şirket tarafından karşılıyor. Yıllık 35-50 dolar arasında değişen sabit bir bedeli araç paylaşımı şirketine ödeyerek üye olanlar, günün her saatinde telefonla ya da internetle ulaşarak gerektiğinde araçlarını isteyebiliyor. Araç paylaşımı şirketi, çekicilerle araçları talep edenin adresine teslim ediyor, işi bittiğinde geri topluyor.

Araç paylaşımı sistemlerinin oto kiralamadan farkı ise müşterinin taleplerine göre oldukça esnek anlaşmaların yapılabilmesi. Oto kiralama daha çok günlük bazda çalışırken araç paylaşımında dakikalar bile önem kazanabiliyor.

ALMANYA'DA FAALİYETTE


Almanya'nın başkenti Berlin'de de hayata geçirildi. Almanya'da 100 bin müşteri mevcut. Son 1 yılda yüzde 20 artış sağlandı. Cambio Berlin'de araç paylaşımının açılmasına ön ayak oldu. Araç paylaşımı 10 bin kilometreden daha az kullanıldığı takdirde uygun fiyata mal oluyor. Abone sistemiyle araç kiralama, vergi ödemek gibi bir yükümlülükten de kurtarıyor. Arabanın ayrıca hiç bir ek yükü için çaba sarfetmeye de gerek kalmıyor. Ayrıca ekolojik açıdan da araç paylaşım yönteminin önemli faydası var.

HAVA KİRLİLİĞİ DE ÖNLENECEK

Sistemin yaygınlaşması başta İstanbul olmak üzere birçok şehrimizde birçok aracın trafiğe çıkmamasına ve doğal olarak büyük şehirlerimizdeki trafik sıkışıklığının giderilmesine katkıda bulunacak. Trafikten araç eksilmesi oto park sorununu da azaltacağı belirtiliyor.

Bu sistem aynı zamanda sürücülerin bütçelerine önemli bir katkıda bulunuyor. Bir kişinin işe gidip gelirken günde 20 km yol katettiğini ve aracını bir otoparka bıraktığını varsayarsak "Araba Paylaşım Sistemi" ile bu kişi bir yılda yaklaşık 3.500 – 4000 TL tasarruf edebilmektedir. Sistemin yaygınlaşmasının bir diğer olumlu sonucu ise havaya daha az karbondioksit salınacak olmasıdır. Bir binek araç atmosfere 2 km'de 0.75 kg karbondioksit yaymaktadır. Trafikten sadece bir aracın eksilmesi dahi yılda ortalama 7000 kg ( 7 ton ) karbondioksitin havaya karışmamasını sağlayacaktır.

dunyabulteni



Bu haber 1,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,651 µs