iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Ankara'ya yeni bir anlayış geliyor

6 Mart 2009 11:24 tsi
Ankara'ya yeni bir anlayış geliyor Yaşanabilirlik, Adalet ve Sürdürülebilirlik.iyibilgi özel

MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Mansur Yavaş’la dün başlayan röportajımıza bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz.

- Bir başka kabul, AKP ve Melih Gökçek’in varoş tabir edilen çevre yerleşimlerde ağırlıklı oy sahibi olduğu. Bunu aşmak yönündeki seçim planınız nedir? Herhangi bir farklılık görüyor musunuz?

- Sayın Gökçek’in sizin tabirinizle varoş ya da gecekondu bölgelerinde halkımızın fakirliğini iyi kullandığı herkesin malumu. Halka bir yandan kaşıkla verilmekte, öbür yandan da kepçeyle alınmaktadır. Halkımız su, ulaşım, doğalgaz gibi kendisini yakından ilgilendiren hizmetlerde adeta kazıklanmakta, fakat makarna bulgur, çay dağıtılarak da kandırılmaya çalışılmaktadır.

Ben böyle bir yardım anlayışına karşıyım. İhtiyaç sahiplerine “Hemşerilik kartı” vereceğim. Kart sahipleri, bu kartı kredi kartı gibi kullanarak, ihtiyaçlarını mahallenin bakkalından karşılayacak. Böylece hem kart sahibi kendi ihtiyacını karşılayacak, hem de mahallenin esnafı kazanacak.
Şu anki sistemde kendisi pirinç yetiştirene pirinç, kendisi köyünde bulgurunu yapana bulgur verilmektedir. Gerçek ihtiyaç sahibi ise ihtiyacını karşılayamamaktadır.
 
Ayrıca suyun 1-20 m3 arasındaki metreküp fiyatını 1.50 TL. yapacağım. Ulaşımda da öğrencilerin bilet fiyatlarını tam bilet fiyatıyla yarı yarıya yapacağım. Hem de bir biletle günde üç defa otobüse, metroya binebilmelerini sağlayacağım. Bundan da bütün Ankaralılar gibi gecekonduda yaşayan hemşerilerimizin büyük bir tasarruf yapacağını biliyorum.

- Seçim yardımları konusunda ne düşünüyorsunuz?

- Seçim yardımı diye bir şey söz konusu olamaz. Seçim yardımı kanunen yasak ve Yüksek Seçim Kurulu da bu konuda iktidar partisini uyardı.

İhtiyacı olanlara devletin yardım etmesi  doğal… Ama insanların gözlerinin içine sokularak seçim yardımı gibi olmamalı. Seçim yardımı hüviyetine sokulmamalı. Veren el alan eli görmemeli. Bu şekilde bir yardım anlayışını biz  Beypazarı’nda yaptık ve ihtiyaç sahiplerini asla rencide etmedik.

- Sadece Ankara’da değil, hemen tüm şehirlerde başkan adayları projelerini anlatamamaktan, dahası bu konuların konuşulamamasından şikâyet ediyorlar. Sizin projelerinizi de soracağız ama seçmen açısından bu projelerin oy getirme potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yani gerçekten proje açıklamak, seçmen eğilimlerini etkiliyor mu?

Projeler seçmenin eğilimini az da olsa etkiliyordur. Ancak projeler yalnızca oy almak için yapılmamalıdır. Bir vizyon ortaya koymak için yapılmalıdır. Ben Ankara’yı marka kent yapma vizyonuyla ortaya çıktım. Projelerimle Ankara’yı marka kent yapacağım. Ankara turizmin de başkenti yaparak istihdam ve geliri artıracağım.
 
- Sizin için Ankara’nın 3 başat sorunu nedir? Bu üç soruna çözümünüz nedir?

- Ankara’nın birinci öncelikli sorunu sudur. Sayın Gökçek “Ankara’nın 20 yıllık su ihtiyacını giderdim” diye gazetelere sayfa sayfa ilanlar veriyor ama Ankaralı musluktan akan suyu kullanamıyor. Zorunlu bazı ihtiyaçları için kullansa da, bu suyu içmek için, yemek yapmak için kullanamıyor. Birinci sorun sudur.

İkinci sorun ulaşımdır. Dünyanın her gelişmiş kentinde yerin altı metrolarla donatılmışken, Ankara’da 15 yılda bir metre bile metro açılmamıştır. Başkalarının yaptığı metrolara “23 km. yaptık. 45 km. yapıyorum” sözlerine kimse inanmıyor. Ankaralı 15 yılda bir metre metro açtın mı diye soruyor.

Üçüncü sorun olarak da doğalgazı sayabiliriz.

Ancak Ankara’nın birçok sorunu vardır. Mesela kentsel dönüşümle ilgili yaşanan sorunlar. Ankara’da gecekondu bölgelerinde kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken hem hak sahipleri mağdur edilmekte, hem de kent modern bir anlayışla dönüştürülememektedir.
Ankara’da asıl sorun, yönetim ve vizyon anlayışından kaynaklanmaktadır. Ankaralıların bütün sorunlarını ortadan kaldıracağız ve Ankara’yı marka kent yapacağız.
 
- Seçim vaatlerinizden biri, yoksul hemşerilerinizin, bir “hemşeri kartıyla” istedikleri bakkaldan “her türlü” ihtiyacını karşılamak. Doğal olarak bu vaad öncelikle, nasıl ve hangi kaynakla eleştirisine uğruyor. Bunun hesapları yapıldı mı? Nasıl bir maliyet söz konusu? Belediyenin kaynakları bunu tolere edebilir mi? Aynı vaad doğalgaz konusunda da görülüyor. Bu konuda da aynı sorularımızı nasıl yanıtlarsınız?

- Asla popülist bir politikacı olmadım ve olmayacağım. Popülist bir politikacı olmadığımı, beni yeni tanıyanların da gördüğünü zannediyorum. Yapılabilir, gerçekçi ve halkın ihtiyacına göre hizmet yapma anlayışım olduğunu herkes bilir. Balık vermek yerine, balık tutmayı öğretme yanlısı olduğumu her vesile ile söylüyorum.

Ama ortada bir gerçek var. Ankara’da yardıma muhtaç 286 bin aile var. Bunların 40 bini açlık sınırının altında yaşıyor. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” anlayışına sahip bir inancın mensubuyuz. Elbette bu insanlarımıza yardım etmek zorundayız. Ankara’nın kaynaklarını doğru kullanarak ihtiyaç sahibi hemşerilerimizin ihtiyaçlarını hemşeri kartıyla karşılayacağız. Yeterince kaynak var. Kaynaklar yeter ki dürüst ve düzgün kullanılsın…

Doğalgazda da popülist bir yaklaşım söz konusu değil. Ankaralılar hep doğalgazı en pahalı kullana geldiler. Üstelik Ankara Belediyesi BOTAŞ’tan aldığı gazın parasını da devlete ödemedi. Hem de Başbakan’ın, Enerji Bakanı’nın tüm uyarılarına rağmen, sonuçta da belki devletin alacaklarını tahsil ederiz mantığıyla özelleştirmek istediler. Bu süreçte de Sayın Gökçek BOTAŞ’a olan borçlarını ödemeyeceğini beyan etti. Gerçi özelleştirme yargı kararıyla durduruldu.

Biz en az kârla Ankaralılara doğalgaz satacağız. Kış aylarında da hemşeri kartına sahip hemşerilerimize ihtiyacı kadar doğalgaz parası vereceğiz. Bunu yaparken de dediğim gibi hiç zorlanmayacağız. Çünkü biz Ankara’nın kaynaklarını çarçur etmeden doğru kullanacağız.

- Birçok projeniz içinde, bazı (gereksiz) alt-üst geçitlerin yıkılacağı var. Bu alt-üst geçitler özellikle Melih Gökçek yönetimine oy getirdiği varsayılan yapılar. Böyle bir çalışma var mı? Hangi alt-üst geçitleri yıkmayı düşünüyorsunuz?

- Bazı alt-üst geçitler ihtiyaç olmadan yapılmış, bazıları da Ankara’nın metro ve hafif raylı sistem taşıma projelerini engelleyecek biçimde yapılmıştır. Yapılan şeyi durup dururken yıkmak olmaz. Ancak toplu taşıma için metro ve diğer raylı sistem projeleri yapılırken engel olanları yıkmadan düzenlemek gerekebilir. Benim söylediğim bu. Yoksa durup dururken, bu gereksiz yapılmış, şu yanlış yapılmış yıkalım gibi bir anlayış içinde değiliz. Bu bize de yakışmaz.

- Malumlarınız olduğu üzere yerel seçimler öncesi tapu alabilmek umuduyla yapılan kaçak yapılarda bir artış yaşanıyor. Başka Büyükşehirlerdeki kadar yoğun olmasa da, Ankara’da da mevcut. Bu konuda “kesin” kararınız nedir?

 Kaçak yapılaşma konusunda asla taviz vermem. Kaçak yapılaşma Cumhuriyetimizin başkentine yakışmaz. Ancak belediye başkanlığım döneminde ucuz ve imarlı arsa üreterek vatandaşlarımızın kolay ve ucuz ev sahibi olması için sonuna kadar elimden geleni yapacağım.

- Beypazarı’nda hayli başarılı bir başkanlık dönemi geçirdiniz. Ankara gibi önemli bir şehirde, edindiğiniz hangi tecrübeler işe yarayacaktır?

 - Beypazarı’nda küçük ölçekli de olsa tecrübeler edindik. Edindiğimiz bu tecrübeyi Ankara’da da kullanacağız. Beypazarı’nda edindiğim tecrübeler elbette Ankara’da da işe yarayacak tecrübeler. Mesela ekip çalışmasının önemi, eşi ehline verme, şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışı. Bunların hepsini Beypazarı’nda uyguladım ve başarılı olduk. Aynı tecrübelerimi daha da zenginleştirerek Ankara’da uygulayacağım.

- Yeni bir “yerleşme anlayışı” ve “ahlakından” bahsediyorsunuz. Bunlar nedir?

- Evet, yeni bir yerleşme anlayışına ve ahlâkına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede, yerel düzeyde yeni bir yerleşme anlayışının ve ahlâkının tesisi önem arz etmektedir. "İyi" olarak nitelendirilebilecek bir yerleşme üç hedef-ilkeyi gerçekleştirmek durumundadır. Bunlar;

o Yaşanabilirlik,
o Adalet ve
o Sürdürülebilirliktir.

Yaşanabilir, adil ve sürdürülebilir bir yerleşme için izlenecek politikaların üç temel unsuru ise şunlardır: vatandaş bağlılığını geliştirme, yapabilir kılma,  iyi yönlendirmedir.
Biz bunları gerçekleştirdiğimiz zaman, Ankaralılar, emin olun, Ankaralı olmaktan dolayı mutlu olacaklardır.

iyibilgi.com



Bu haber 2,657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs