En Sıcak Konular

Toptan: İşin hukuki boyutu tartışmalı

6 Mart 2009 10:43 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir hakkındaki tutuklama kararının hukuki boyutunun tartışmalı olduğunu söyledi.

Toptan, Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir hakkındaki tutuklanma kararını değerlendirdi.


“İşin hukuki boyutu bana göre tartışmalıdır” diyen Köksal Toptan, şunları söyledi:
“Çünkü, Uluslararası Ceza Divanı, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında bir organ değil. Ülkelerin, ağırlıklı bir şekilde sivil toplumun inisiyatifiyle gelişmiş bir organ. Birçok ülke üyesi değil. Mesela biz değiliz. Amerika da birçok ülke de üyesi değil. Böyle olunca oradan çıkacak kararlar tartışmalı olabilir.

Tutuklama kararının gerekçesini tam okuyabilmiş değiliz. Neye dayanıyor bu karar? Bu çok ciddi bir karar. Ne derseniz deyin, sevin veya sevmeyin sonuçta halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı hakkında tutuklama kararı çıkartıyorsunuz. Bu nedenle gerekçenin tatmin edici olması lazım.
Endişem, bu tür davranışlar, Darfur'da bilinen ve yaşanan sorunlar, insanların aç ve sefil kalmasına neden olan gelişmelere olumsuz bir katkı yapmaktadır. Nitekim, Sudan'ın bütün yardım kuruluşlarını ülkeden çıkarma kararı, benim endişemi biraz daha teyit etmektedir. Umarım bir an evvel herkes sükunetle düşünür ve Sudan ile ilgili yanlış sonuca gidilmez.”

“DOĞRU BİLDİĞİMİZ ŞEYLERİ YAPIYORUZ”

Köksal Toptan, İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesinin, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını değerlendirmek için İstanbul'da Ocak ayında yaptığı olağanüstü toplantı ile sonunda yayınlanan bildiriyi değerlendirirken de “Biz doğru bildiğimiz şeyleri yapıyoruz” dedi.


Gazze'de bir insanlık dramı yaşandığını ifade eden Toptan, konunun, sadece Türkiye'nin, Filistin'in, Suriye'nin, Yemen'in, Katar'ın, ya da Suudi Arabistan'ın meselesi olmadığını söyledi. “Bu, bütün insanlığın meselesidir. Orada herkesin gözü önünde katliam yaşanmıştır” diyen Toptan, şunları kaydetti:
“431 çocuk öldürülmüştür. Bunun hiçbir gerekçesi olamaz. Bunu, hiçbir makul gerekçeyle, ekonomik, siyasi veya başka bir gerekçe ile izah edemezsiniz. İstanbul Deklarasyonu içerisinde ateşkesin sağlanması, ablukanın kaldırılması, Gazze'nin yeniden eski haline getirilmesi vardı. Keşke, Mısır da geçtiğimiz günlerde Gazze'ye yardım için yapılan toplantıyı daha önce yapsaydı. Bu saldırılar olmasaydı veya zamanında durdurulsaydı. Şimdi hayıflanmak yerine, önümüze bakıp yapmamız gerekenlere odaklanmalıyız. Filistin'in kendi içinde gruplaşmayı kaldırması gerekiyor. Daha sonra Filistin ile İsrail arasındaki soruna kalıcı bir çözümün bulunması gerekiyor.”

aa



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,684 µs