En Sıcak Konular

Ekonomik krizden çıkmanın 7 yolu

6 Mart 2009 10:18 tsi
ASO Başkanı Özdebir kredi kartı ve konut kredilerine ödeme kolaylığı önerdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, küresel krizin olumsuz etkilerinin giderek arttığını, krizi hafifletmek için olağanüstü önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Kemer sıkma istediği sürece IMF ile anlaşma yapılmaması gerektiğini belirten Özdebir, ekonomi yönetimine acil olarak hayata geçirilmesi için 7 maddelik öneri paketi sundu. İşte ASO’nun acil kurtarma paketi:

BANKALAR TEVŞİK

* Büyük riske doğru giden kredi kartı borçları, uzun vadeli tüketici kredisine dönüştürülmeli. Bankaları buna teşvik etmek için BSMV ve Kurumlar Vergisi avantajları getirilmeli.

* Konut kredilerinde üç taksit üst üste ödenmediğinde borç müeccel hale geliyor. Kriz dönemiyle sınırlı olmak üzere, ödemesiz dönem imkanı tanınmalı.

* Kriz nedeniyle vatandaş harcama yapmıyor, aksine bankalardaki tasarrufu artıyor. Harcamayı artırıp üretimi ve istihdamı sağlamak için geçici dönemli vergi promosyonları yapılmalı. Bu kapsamda 150 metrekare ve üzerindeki konut stokunu eritmek için KDV oranı 2 ila 4 ay yüzde 1’e indirilmeli.

* Artan araç stokunu eritmek için de bir ay süreyle KDV ve ÖTV oranları yüzde 1’e indirilmeli.

YÖNETİME ELEŞTİRİ

* Birer ay aralarla televizyon, buzdolabı, mobilya gibi ürünlerin KDV’si yüzde 1’e indirilmeli. Süre 1 ayla sınırlı tutularak alışveriş hızlandırılmalı. n Bankaların kredi vermek için bakacakları bilançolarda, kriz yılı değil, bir önceki yıl bilançoları esas alınmalı. Bunun için yasa çıkarılmalı.

* Borcu yeniden yapılanan firmalar, birinci sınıf risk grubundan çıkarılmalı. Özdebir, ayrıca ekonomi yönetiminin küresel krizin etkilerini hafifletme konusunda kötü sınav verdiğini de sözlerine eklendi.

KRİZ BİTMEYECEK GİBİ ALGILAMAK YANLIŞ OLUR

Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinatörlüğü ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğü ile düzenlenen, “2’nci Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması Ödül Töreni” önceki akşam yapıldı.

Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyayı etkileyen krizin Türkiye’de de derinden hissedildiğini belirterek, “Mobilya sektöründe de bu hissedilecek ama kriz eninde sonunda sona erecek. Krizi hiç bitmeyecek gibi algılamak yanlış olur” dedi.

ÖDÜLLER VERİLDİ

Yarışmada ödül alan isimlerse şunlar: Tevfik Büyükbayramoğlu, Yavuz Başören, Serkan Sarıkaya, Ozan Karslıoğlu, Semih Danış, M. Doğuş Yıldız, Erdem Keskin, Ender Yolcu, Cüneyt Ara, Murat Özbay

bugün



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs