En Sıcak Konular

Dolar bizde neden yükseliyor?

6 Mart 2009 09:46 tsi
Dolar bizde neden yükseliyor?
Dolar bugünlerde 1,78 sınırını test ediyor. Güngör Uras dolardaki bu yükselişin nedenini sadece GM gibi büyük depremler olarak görmüyor. Uras'a göre bu yükseliş kötümserlerin esiri...

Güngör Uras / Milliyet

Dün dolar 1.76’lara tırmandı. Dolar fiyatı daha da yükselir mi? ”Yükselmez“ demek mümkün değil.

1) Dışarıda dolar bizim kontrolümüz dışında değer kazanıyor.

2) İçeride doların fiyatı:

a) Kriz rüzgârının bizim ekonomimizi de sarsmasından yükseliyor.

b) Halka pompalanan felaket haberinin moralleri bozmasından, insanları endişelendirmesinden yükseliyor.

c) Ekonominin sahipsizliği doların başıboş bir mayın haline gelmesine yol açıyor.

Prof Dr. Reha Poroy Hocam bir hikâye anlatırdı. Hoca’nın bir yeğeni varmış... Dört-beş yaşlarında cin gibi bir erkek çocuğu... Ne zaman Hoca’yı görse, karşısına dikilip başlarmış “iğnesi takılmış plak gibi aynı şeyleri” tekrarlamaya:

“...Denizler kabaracaaaakkk... Sular etrafa yayılacaaaakkk... Dalgalar evleri yutacaaaakkk... Ağaçlar devrileceeeekkk... İnsanlar öleceeeekkk... Hem de hepsi öleceeekkk!..”

Hoca, felaket telallığı yapmaktan başka söylemi olmayan yeğenine kızar, kovalarmış... Çocuk bir süre yok olduktan sonra, gene Hoca’nın karşısına dikilerek başlarmış aynı plağı çalmaya: “...Denizler kabaracaaaakkk... Dalgalar evleri yutacaaaakkk... İnsanlar öleceeeekkk!..”

Karamsarlık yayılıyor

Reha Hoca’nın yeğeni şimdilerde büyümüş... Hoca’nın karşısına dikilerek “felaket türküsü” çağırmıyormuş ama, şimdilerde milletin karşısına geçerek devamlı felaket türküsü çağıran yazarlar, iktisatçılar var. İşadamları var. İşverenlerin örgütleri var. Odalar var.

Yazılı, sözlü ve görüntülü medyada devamlı olarak millete “felaket” hikâyeleri anlatılıyor. Felaket haberleri veriliyor.

-  Ekonomi daha dibe vurmadı. İşler daha kötü olacak. İnsanlar işsiz kalacak. Sefalet artacak. Dolar belki de 4 TL olacak... Koca koca şirketler kapanacak. İşler çok çok kötü olacak. Bankalar ve özel sektör borcunu ödeyemeyecek.

-  İhracat geliri ocakta yüzde 25 düştü. Battık. (İhracat yüzde 25 düşerken, ithalat yüzde 42 geriledi. Geçen yıl ocakta dış ticaret açığı 5.7 milyar dolardı, bu yıl 1.4 milyar dolara indi. Bundan söz eden yok.)

-  Doğu Avrupa’daki ülkeler batıyor. Türkiye de onlarla aynı sepette. Türkiye ilk batacak 17 ülke arasında. Hayır hayır, 7 ülke arasında.

Doğruyu anlatan yok

Bu felaket haberleri arasında kim sağlıklı düşünebilir? Kim geleceğinden endişe etmez? Kim para harcayabilir?
Başbakanımız “tek adam” oldu. Ama ekonomi, Başbakanımızın gündeminde değil. Merkez Bankası Başkanı sadece faizi konuşuyor. Bir yetkili halka neyin ne olduğunu anlatmıyor. ”Korkmayın, ekonominin sahibi var. Rezervimiz var. Dövizi şöyle veya böyle buluruz. Sorunlarımız var ama gücümüz de var. Bu ülke batmaz“ diyen yok.

Dün ABD’de General Motors otomobil fabrikası sarsıldı. Onun haberi New York Borsası’nı sarstı. Medya aracılığıyla Türk piyasalarına felaket haberi intikal eder etmez, dolar fiyatı tırmandı. İMKB çöktü.

Anadolu’da bir deyim vardır. “Dikiş tutmaz” derler. İşte o biçim. Bu felaket bekleyişi ve felaket haberlerini pompalama alışkanlığı devam ederse “Dolar fiyatı dikiş tutmaz”...




Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs