Türkiye sorunu çözer | " /> Türkiye sorunu çözer | "/>

En Sıcak Konular

NYT: Türkiye sorunu çözer

6 Mart 2009 09:00 tsi
NYT: Türkiye sorunu çözer 
Ömer el Beşir hakkındaki tutuklama kararı tartışma yarattı. Avrupa ülkeleri kararı savunurken, İran, Çin, Arap Birliği ve İKT'den kınama mesajları geldi. NYT gazetesi hem Batı'yla hem de Sudan'la ilişkileri iyi olan Türkiye'nin sorunu çözebileceğini i

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir hakkında Darfur'da insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarması tartışma yarattı. Çin, İran, Arap Birliği ve İKT kararı kınadıklarını açıklarken New York Times gazetesi hem Batılı ülkelerle hem de Hartumla ilişkileri iyi olan Türkiye'nin sorunu çözebileceğini ileri sürdü. ABD'de yayınlanan The New York Times Gazetesi, el-Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından alınan tutuklama kararının hem Sudan'da hem de bölgede önü alınamayacak çatışmalara yol açabileceğini belirterek, Türkiye'nin devreye sokulmasını istedi.

AVRUPA'NIN KATKISI OLMAZ

Gazete, Ankara'nın hem Batılı ülkeler hem de Hartum yönetimiyle ilişkilerinin iyi olduğunu hatırlatarak ABD'ye Türkiye'nin bu sorunu çözmesi için baskı yapmasını istedi. New York Times, Beşir yönetiminin Avrupa ülkelerine sıcak bakmadığını hatırlatarak, ABD'nin bu konuda Batılı müttefiklerinden fazla bir katkı beklememesi gerektiğini yazdı.

ÇİN DE KINADI

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ali Babacan kararın daha yeni alındığını, bununla ilgili değerlendirmelerini yapacaklarını ve tutumlarını belirleyeceklerini kaydetti. Karar üzerine açıklama yapan İran ve Çin ise, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararını kınadı.


İhsanoğlu: Karar çifte standart


İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Ömer Hasan Beşir hakkında verdiği kararın “hayal kırıklığı yarattığını” söyledi. İhsanoğlu, “şiddetle reddettiğini” belirttiği kararın “güçlü bir muhakemeden uzak” olduğunu ifade etti. Alınan kararın istikrarsızlaşmaya yol açabileceği uyarısında bulunan İhsanoğlu, uluslararası toplumun uyguladığı çifte standardı ve seçiciliği eleştirdi.


El Beşir: Karar komplo


Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, hakkındaki tutuklama emrininin bir komplo olduğunu belirterek, bunun ülkesi için çalışmasına engel olmayacağını söyledi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Osman Taha ise “Kararın tarafımızdan kabul edilmesi mümkün değil. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz” diye konuştu


10 yabancı yardım ajansını sınırdışı etti


Sudan hükümeti, ülkedeki bazı yardım kuruluşlarını, El Beşir hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne delil aktarmakla suçladı. Hükümete bağlı İnsani Yardım Komisyonu'nun başkanı Hasabo Muhamed Abdürrahman, bazı yardım kuruluşlarının “UCM'ye delil ilettiğini; soykırım ve tecavüz olaylarıyla ilgili yanlış rapor hazırladıklarını” savundu ve söz konusu kuruluşlarla ilgili incelemenin devam ettiğini söyledi.


Çatışmayı başlatan ne?


Yoksul bir bölge olan Darfur'daki çatışma, 2003 başlarında, bölgenin Hartum yönetimince ihmal edildiğini öne süren isyancı bir grubun hükümet hedeflerine saldırmasıyla başladı. Bölgede, zaten yıllardır göçebe Araplarla çeşitli topluluklara mensup çiftçiler arasında toprak ve otlaklarla ilgili gerilimler oluyordu. İsyancılar, 6 yıl önce, hükümetin Arapları kayırdığı, siyah Afrikalılara ise baskı yaptığı gerekçesiyle ayaklandı. Buna karşılık Cancavid olarak bilinen Arap milisleri, Darfurlu çiftçileri topraklarından attı. Milyonlarca kişi köylerini terketti. 2 milyon kişi mülteci kamplarına, 200 bin mülteci ise komşu Çad'a sığındı. Hükümet ise Cancavid milisleriyle bağlantıyı reddediyor.

yenişafak



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,732 µs