TSK'dan destek! | " /> TSK'dan destek! | "/>

En Sıcak Konular

Irak ordusuna TSK'dan destek!

6 Mart 2009 08:37 tsi
Irak ordusuna TSK'dan destek! Irak ve Türkiye, Irak ordusunun yeniden yapılandırılmasına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin destek vermesi için anlaşma imzalamaya hazırlanıyorlar. Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin bugün köşesinde ilginç gelişmeyi şöyle duyurdu...

Murat Yetkin / Radikal

Irak ordusunu Türk ordusu yeniden yapılandıracak

Irak ve Türkiye, Irak ordusunun yeniden yapılandırılmasına Türk Silahlı Kuvvetleri’nin destek vermesi için anlaşma imzalamaya hazırlanıyorlar. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın 4 Mart’taki Bağdat ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde, anlaşmayı yürürlüğe koyacak bir belgenin en kısa zamanda imzalanması üzerine anlaşmaya varıldı. Belgenin bir Mutabakat Muhtırası olacağı ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün martın son haftasında beklenen Irak ziyaretine yetişip yetişmeyeceğinin henüz kesinlik kazanmadığı öğrenildi.

Radikal’in üst düzey kaynaklardan edindiği bilgilere göre, bir süre önce Bağdat Ankara’dan
Irak Savunma Bakanlığı ve Irak Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden yapılandırılması için özellikle eğitim ve lojistik konularında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yardım ve destek talep etti.

Konu Ankara’da Başbakan Tayip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Gül’ün başkanlığında 26 Şubat’ta yapılan son Milli Güvenlik Kurulu ardından yayımlanan basın bildirisinde de “Irak’ta son dönemde vuku bulan gelişmeler ve Irak ile işbirliğinin, güvenlik, enerji ve ekonomi boyutları başta olmak üzere güçlendirilmesi amacıyla yürütülen temaslar ele alınmıştır” cümlesine yer verildi.

Irak’la ilişkilerin güvenlik alanında güçlendirilmesi için bu önemli adım, Genelkurmay İkinci Başkanı Iğsız’ın 4 Mart’taki Bağdat temaslarıyla atıldı.

Yazılı anlaşma yolda

Üst düzey bir kaynak tarafından “Siyasi ilişkilere paralel olarak askeri ilişkilerin de geliştirilmesi maksadıyla” yapıldığı vurgulanan temaslarda Orgeneral Iğsız, Irak Savunma Bakanı Abdulkadir Cassım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Babekir Badirkhan Zebari ve Irak’taki ABD Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Raymond Odierno ile görüştü. Iğsız’ın Irak heyetiyle yaptığı görüşmelerde ağırlıkla Irak ordusunun yeniden yapılandırılmasına verilecek Türk desteği görüşüldü. Türk tarafı, yazılı bir belgeye bağlı olması halinde, Irak ordusuna zaten verilmeye başlanan desteği genişletmeye Ankara’nın hazır olduğunu bildirdi. Bunun üzerine iki taraf da bir Mutabakat Muhtırası imzalanması üzerine anlaşmaya vardılar. Irak ordusuna verilecek eğitim ve lojistik desteğin kapsamı bu belge ile belirlenecek.

Iraklı yetkililerle görüşmede PKK ile mücadelede geçen yıl boyut değiştiren ortak mücadelenin devamı konusunun da ele alındığı bildiriliyor.

Bilindiği gibi, Irak’ın ABD işgali sonrası yeni devlet yapılanması içinde Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Kürt kökenlilerden oluştu. Genelkurmay Başkanı Zebari’nin (Mesud Barzani’nin Kürdistan Demokratik Partisi’ne bağlı) Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile aynı soyadını taşıması dikkat çekiyor.

Irak’taki PKK varlığıyla mücadele, Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Türkiye ve ABD ile oluşturulan üçlü mekanizmadaki Irak heyetine dahil olmasıyla yeni bir boyut kazanmıştı.



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs