En Sıcak Konular

Uçak kazasının ortaya çıkardığı gerçek!

6 Mart 2009 08:19 tsi
Uçak kazasının ortaya çıkardığı gerçek! Hollanda'da düşen Türk Hava Yolları'nın (THY) Tekirdağ adlı uçağı, büyük bir ihmali gözler önüne serdi.

Otopsi heyetimiz yok  
 
Türkiye, 'Felaket Kurbanlarını Kimliklendirme Timi' olmadığı için uçakta hayatını kaybeden vatandaşlarının otopsi ve ölüm raporu işlemlerine katılamadı.  
 
Hollandalı yetkililerin sunduğu belgeleri kabul etmek zorunda kaldı. Türk pilotlara zamanında müdahale edilip edilmediği ise anlaşılamadı. Önceki gün kazaya ilişkin ön raporu açıklayan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter Van Vollenhoven, pilotların uçağın yere çakıldığı anda öldüğünü iddia etti. Ancak yaralı yolculardan Feriha Çebi, kaptanlardan Murat Sezer'in kazadan sonra yaşadığını, Hollanda polisinin 'olay kriminal' diye 45 dakika ilkyardım ekiplerini beklediğini ileri sürmüştü. Hayatını kaybeden yolculardan işadamı Bülent İçgören'e Türkiye'de ikinci bir otopsi yapılmıştı. Pilotlar Hasan Tahsin Arısan, Murat Sezer, Olgay Özgür ve host Ulvi Murat Eskin ise Hollanda'daki otopsiyle yetinilerek defnedilmişti. Dolayısıyla pilotlara ilkyardımda ihmal olup olmadığı Türkiye'de de ortaya çıkarılamadı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı, THY uçağında ölen Türklerin ölüm saati ve nedeniyle ilgili rapor hakkında Türkiye'den değerlendirme yapabilecek kimsenin olmadığını vurguladı. Bu sebeple yapılan açıklamanın doğruluğunun asla kanıtlanamayacağına dikkat çekti: "Hollandalıların yaptığı tespitin doğruluğunu yanlışlığını bizden kimse bilemez, yorum yapamaz. Çünkü Türkiye'den kimse otopsilerde yer alamadı. Eğer timimiz olsaydı uluslararası kurallar çerçevesinde bunları hemen olay yerine gönderecek ve bu konuda bilgi sahibi olabilecektik. Şimdi Hollandalılar ne derse onu doğru kabul etmek durumundayız."

Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Hancı, Türkiye'de otopsilerde kimliklendirme işini yapacak uzmanların hazır olduğunu, ancak görevlendirme yapılmadığını belirtti. "Yönetmelik çıkarılıp ismi konulmuş bir timimiz olmadığı için felaketlerde ölen vatandaşlarımızın ölüm nedenlerinin tespitinde, otopside, rapor düzenlenmesinde yer alamıyoruz." dedi. Türkiye'nin İnterpol teşkilatına bu timi kurmak için taahhütte bulunmasına rağmen hâlâ hayata geçirilmediğini anlatan profesör, şunları söyledi: "İçişleri, Sağlık ve Adalet bakanlıkları bir araya gelip protokol imzalayacak ve arkasından bir yönetmelik yayınlanarak bu tim kurulacak. Basit bir konu ama ihmal edildiği için felaketlerde kimliklendirme işlemlerine katılamıyoruz." Bu eksiklik yüzünden Türkiye'de bir otelde çıkacak muhtemel yangında yabancıların ölmesi halinde aleyhimize tazminat davası açılabileceği uyarısında bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada bu birim kısaca F2K olarak anılıyor. Bizde kimliklendirmeyi yapanlar bu tim mensupları olmadığı için aleyhte açılacak tazminat davasını yabancılar kazanır." Hancı, Türkiye'den küçük ülkelerin bile böyle bir time sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Hollanda anma töreni düzenliyor

Düşen THY uçağında hayatını kaybedenler ve yaralananlar, yarın Hollanda'da anılacak. Haarlemmermeer Belediyesi'nden edinilen bilgiye göre, anma toplantısı saat 12.00'de Schiphol Havalimanı'nda bulunan bir uçak hangarında düzenlenecek. İçişleri Bakanı Guusje ter Horst'un da katılacağı program, NOS televizyonu tarafından canlı yayınlanacak. İstanbul-Amsterdam seferini yapan THY uçağı, 25 Şubat'ta Schiphol Havalimanı'na inerken tarlaya çakılmıştı. Kazada 4'ü mürettebattan 5 Türk ile 4 ABD'li hayatını kaybetmiş, 84 yolcu yaralanmıştı. Biri ağır 28 yaralının tedavisi sürüyor.

THY uçağının kazası ders oldu:

Boeing, 737 pilotlarını uyardı

Boeing'in, havayolu şirketleri ile teknik bakım şirketlerine gönderdiği telekste, Hollanda Güvenlik Kurulu tarafından yapılan kaza kırım ön rapor açıklaması detaylı olarak yer aldı. Telekste, çok yönlü araştırma daha yeni başlarken, şu ana kadar tamamlanan çalışmalarda bazı gerçeklerin ortaya çıktığı ifade edilerek, bugüne kadar kuş çarpması, motor ya da hava yüzeyi buzlanması, wake türbülansı ya da windshear'la ile ilgili herhangi bir kanıt bulunamadığı bildirildi.

Bu arada aralarında, THY'nin de bulunduğu bazı havayolu şirketlerinin ocak ayında Boeing'e gönderdikleri yazıda, radar altimetresinde sorun yaşandığını yazdığı ortaya çıktı. Boeing ise 11 Şubat'ta filosunda 737-800 tipi uçak bulunan şirketlere gönderdiği cevap yazısında, gelen şikâyetleri sıralayarak benzer sorunlar yaşanıp yaşanmadığının bildirilmesini istemiş. Amsterdam'daki kaza Boeing 737'leri tartışmalı hale getirdi. Boeing'in, sorunun çözümü için nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor. THY'nin filosunda, 52'si Boeing 737-800, 9'u da 737-400 olmak üzere 61 tane Boeing 737 tipi uçak bulunuyor. THY, bu uçakların uçuşlarını durdurmayacak.

Kaza, THY'nin yolcu sayısını etkilemedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY uçağının Hollanda'da düşmesinin ardından iç ve dış hatlarda yolcu sayısında azalma olmadığını açıkladı. Kazanın markalarına zarar vermediğini belirten Yıldırım, "THY, genç uçak filosuna sahip köklü bir kuruluş. İmajında içeride de dışarıda da hiçbir sorun yok." dedi. Sarp Gümrük Kapısı'nın açılışı için Artvin'e gelen Yıldırım, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine düşen Boeing 737-800 tipi uçakta kazaya sebep olan altimetredeki arızaya ilişkin Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin Boeing'i uyardığını bildirdi. Bu tip uçaklarda yeni bir test yapılmasının söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya, "Kazaya sebep olan ibrede oluşan arıza yeni ortaya çıktı. Kaza inceleme heyeti, uçak imalatçısını uyardı. 'Bu cihazda arızalar oluşabiliyor, bununla ilgili tedbirlerinizi alın' denildi." karşılığını verdi. Uçakların uçuşa devam edeceğini aktaran Bakan, "Sadece kaptanların dikkat etmesi isteniyor." diye konuştu.
 
zaman



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,395 µs