lider aranıyor | " /> lider aranıyor | "/>

En Sıcak Konular

Yeni bir lider aranıyor

6 Mart 2009 08:05 tsi
Yeni bir lider aranıyor NATO dışişleri bakanları Rusya ve Afganistan gündemiyle toplanırken, İttifakın yaz sonunda atanacak yeni genel sekreterinin kim olacağı tartışılıyor. Genel sekreterlik için İttifaka üye ülkeler arasındaki görüş ayrılığı dikkat çekiyor.

Fransa-Almanya sınırındaki Strazburg şehrinde 4-5 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan NATO Devlet Liderleri Zirvesi öncesi yapılan son dışişleri bakanları toplantısına Rusya ve Afganistan konuları damgasını vurdu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, NATO’nun Rusya ile yeni taze başlangıç yapmasının zamanının geldiğini söyledi. Clinton, ‘Ortak menfaatler için Rusya ile yeni taze başlangıcın zamanı. Rusya ile yakın işbirliği, Afganistan halkına yardım için de önemli’ diye konuştu. NATO, Gürcistan’a geçen yıl ağustos ayındaki saldırısı yüzünden ilişkilerini alt düzeye indirdiği Rusya ile yeniden üst düzeyde ilişki kurma kararı aldı.NATO-Rusya Konseyi’nin nisandaki zirve toplantısından sonra yeniden işletileceği kaydedildi.

GENEL SEKRETER TARTIŞMASI

Temmuz ayının sonunda görev süresi dolacak NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer’in yerini kimin alacağı da en çok konuşulan konuların başında geliyor. EUObserver’ın haberine göre, genel sekreterlik görevini istedikleri sinyalini açıkça veren, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ve Bulgar diplomat Soloman Passy’nin şansı yüksek değil. EUobserver’a konuşan bir yetkili, ‘Yeni üye olan ülkeler yerine, NATO’nun başına, tanınan ve ülkelerle çatışmaya girmeyecek biri gerekli.Polonya sürekli Rusya ile kavga halinde. Fransız İçişleri Bakanı Michele Alliot Marie de görevi isteyenlerden. Ancak ‘Bayan NATO’ olması güç. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’e büyük çoğunluk destek veriyor. Ancak Hz.Muhammed’e yönelik karikatür krizi nedeniyle Rasmussen Arap dünyasında sevilmiyor ve bu NATO’nun Afganistan’daki rolüne zarar verebilir’ dedi.

RASMUSSEN’E GEÇİT YOK

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da ‘NATO Genel Sekreteri’nin öncelikle ittifakın ruhunu benimsemiş, tüm ülkelerle ilişkilerini iyi götürebilecek, bütün üye ülkelerin güvendiği bir isim olmasında kuşkusuz çok büyük fayda var.’ dedi. Yıllardır Türkiye’nin PKK’nın yayın organı Roj TV’nin Danimarka’daki faaliyetlerinin durdurması isteğini dikkate almayan Rasmussen hükümeti, Ankara’nın tepkisini çekiyor. Babacan, ‘Genel sekreter terörizme destek vermeyen biri mi olmalı’ şeklindeki soruya, ‘Onları artık söylemeye gerek yok herhalde’ şeklinde yanıt verdi. Babacan, ABD’nin füze kalkanı projesine bakışının sorulması üzerine de ‘Bu kime karşı yapılıyor iyi ortaya koymak lazım. Füze savunma sistemini düşünürken tehdit kim? Eğer İran olsaydı herhalde şimdi Rusya ile ABD arasında pek sorun yaşanmazdı.’ dedi.

Beşir’i bekleyen 5 senaryo

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında tutuklama kararı çıkarmasının yankıları devam ederken, gözler bundan sonraki muhtemel gelişmelere çevrildi. Gözlemciler, Beşir’i bekleyen 5 senaryo olduğuna dikkat çekiyor. İlk olarak ABD’nin de gündeme getirdiği şekilde, Sudan’ın Darfur’daki şiddeti sona erdirmek için somut adımlar atması durumunda tutuklama emrinini ertelenmesi güneme gelebilir. İkinci ihtimal, Avrupa ülkelerinin isteği doğrultusunda Sudan yönetiminin şiddete karışan yetkilileri teslim etmesi. Afrika ve Arap Birliği’nin BM Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, Sudan’ın istikrarına yol açmamak için tutuklama emrini bir yıl erteletmesi de mümkün. Sudan’ın bu konuda BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi Türkiye’nin yardımını isteyeceği tahmin edliyor. Beşir’in, Sudan’daki bir iktidar değişikliğiyle mahkemeye teslim edilebileceğini de belirten uzmanlar, son olarak mahkemenin yaptırım gücü olmadığından mevcut durumun devam edebileceğini de ifade ediyor. Bu arada dün de başkent Hartum’da Beşir’e destek için düzenlenen mitingine yaklaşık 500 bin kişi katıldı.

İsrail’le Davos sonrası ilk buluşma

BAŞBAKAN Erdoğan'ın Davos'taki Gazze çıkışının ardından, Türkiye'yle İsrail arasındaki üst düzeydeki ilk yüz yüze temas dün Brüksel'de gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Babacan, Brüksel'deki NATO toplantısında İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüştü. Görüşme talebinin Livni'den geldiği öğrenildi. Davos'ta yaşanılan krizin ardından Livni’nin görüşme istediği Gazze'de silahlarının susmaması nedeniyle reddedilmişti.

Haaretz gazetesi de Türkiye ve İsrail'in ikili ilişkilerdeki krize son vermek amacıyla "sessiz ama yoğun görüşmeler yaptığını"yazdı.

Star



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs