En Sıcak Konular

Araştırma görevlileri İÜ'de eylemde

5 Mart 2009 23:18 tsi
İstanbul'da buluşan araştırma görevlileri üniversiteyi terk etmeme eylemi başlattı.

Türkiye'deki tüm üniversitelerden İstanbul'a gelen araştırma görevlileri, YÖK'ün geçen yıl yürürlüğe giren yönetmeliğinin ''iş güvencelerini ortadan kaldırdığı'' gerekçesiyle ''üniversiteyi terk etmeme'' eylemi başlattı.

İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerleşkesi'nde bir araya gelen araştırma görevlileri, iş güvencelerini ortadan kaldırdığını öne sürdükleri 31 Temmuz 2008 tarihli YÖK'ün söz konusu yönetmeliğinin uygulamada kendilerini mağdur ettiğini savundu. Üniversiteyi terk etmeme eylemi başlatan ve eylemlerini sabaha kadar sürdüreceklerini bildiren grup adına açıklama yapan İÜ Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Barkın Asal, 2547 sayılı kanunun 50/D maddesine göre, lisansüstü eğitime bağlı olarak istihdam edildiklerini belirtti. Üniversiteye ilk atamalarının bir yıllığına yapıldığını söyleyen Asal, bu atamaların doktora eğitimi bitene kadar da birer yıllık süreler için tekrar ettiğini kaydetti. Bazı arkadaşlarının ise aynı kanunun 33/A maddesine tabi olarak çalıştıklarını anlatan Asal, bu kişilerin ilk atamalarının 3 yıllık süre için yapıldığını, 3 yıl sonra birer yıllık süreler için de lisans üstü eğitime bağlı olmaksızın yenilendiğini vurguladı.

Asal, 31 Temmuz 2008 tarihine kadar, 50/D maddesine göre çalıştırılan araştırma görevlilerinin doktoralarını bitirdikten sonra rektörlüklerin inisiyatifiyle 33/A kadrosuna geçirilebildiklerini anlatarak, ''31 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren YÖK yönetmeliğinden sonra ise 33/A'ya geçişler durduruldu. Doktora eğitimini tamamlayan 50/D statüsündeki görevlilerin kadrolarının düşürüleceği ön görüldü. Bu kişiler için yeni bir kadro ihdas süreci başlatıldı. Dolayısıyla doktorasını tamamlayan 50/D statüsündeki araştırma görevlileri işsiz kaldı'' şeklinde konuştu.

Eyleme Yıldız Teknik Üniversitesi'nden katılan bir grup araştırma görevlisi ise şunları söyledi: "Yaklaşık 10 yıllık eğitim ve araştırma süreci bir anda işsizlikle noktalanabilir. Üniversitelerin akademik özerklik ve geleceği açısından son derece tehlikeli olan bu uygulama ile öğretim üyelerinin bundan böyle yetişmemesine neden olacaktır. Yeni yasa gereğince doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri, yardımcı doçentliğe de atanmayınca işsizlikle karşı karşıya kalıyor. Araştırma görevlileri bilimsel çalışmalar yapmak yerine, ALES gibi objektif olmayan kriterlere dayanan sınavlara hazırlanmak zorunda kalacak. Çözüm olarak eskisi gibi kadroya alınmasını öneriyoruz."

Bu arada, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da araştırma görevlilerine destek ziyaretinde bulundu.
 
haberturk



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,810 µs