En Sıcak Konular

Piyasalarda GM şoku

5 Mart 2009 19:18 tsi
General Motors'un iflasını isteyebileceğini açıklaması piyasaların ateşini yükseltti. Dolar 1,7620 ile Mart 2003'ten beri en yüksek seviyeye ulaştı, borsa yüzde 3.8 kayıpla 23 bine geriledi.

Son günlerde yönünü yukarı çeviren doların ateşi yine yükseldi.

Bankalararası piyasada dolar 1,7620 TL ile Mart 2003'ten beri en yüksek seviyeye yükseldi. Dolar daha sonra 1,75 düzeyine geriledi.

Zor günler geçiren ABD'li otomotiv devi General Motors ile ilgili endişeler yükselişte etkili oldu. Dolar Mart 2003'te 1,7710 TL ile tüm zamanların zirvesini görmüştü.

GM 'İFLAS' DEYİNCE...
Peki piyasalarda tansiyonun birden yükselmesine neden olan açıklama neydi? General Motors , ABD sermaye piyasaları düzenleme komisyonuna yaptığı başvuruda şirketin mali yeterliliği olan bir kuruluş olarak faaliyetine devam etme konusunda önemli endişeleri olduğunu açıkladı.

Şirket, mali yeterliliği kaybetmesi durumunda ABD iflas yasası kapsamında başvuruda bulunabileceğini belirtti ve ABD devletinden ek kredi istedi.

BORSADA YÜZDE 3.8'LİK KAYIP
Bu açıklama sonrasında borsalarda satışlar hızlandı ve dolara talep arttı. Küresel hisse senedi piyasalarındaki satış dalgasıyla Avrupa borsalarında yüzde 2'nin üzerinde kayıp yaşandı.

İMKB de olumsuz havanın etkisiyle 22 bin 896 puana kadar inerek, Kasım'dan bu yana en düşük düzeyi gördü. Borsa günü yüzde 3.8 düşüşle tamamladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi 904 puan gerileyerek 23 bin 35 puana indi.

ABD borsaları yüzde 2'ye yakın düşüşle açıldı. ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da yüzde 1'in üzerinde düşüşler var.

YENİ BİR REKOR OLUR MU?
Kurdaki hareketi ntvmsnbc'ye değerlendiren JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, doların seyrinin yurtdışındaki gelişmelere bağlı olduğuna dikkat çekti. Cebeci şunları söyledi: "Artık her tarafa gidebiliriz; dünyayı takip ediyoruz. Doların 1,80'in üzerine gitmesi sürpriz olmaz. 1,80'in üzerine çıktığımızda hükümet, IMF görüşmelerinde ivme kazanır diye umuyoruz. Kurun hızlı gerilemesi için dünyada çok ciddi bir ferahlama gerekiyor. 1.70'in altını görmek zor" dedi.

ABank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, "Biraz fazla hızlı yukarı çıktık. Bazı psikolojik seivyeler vardır, kur buradan aşağı süzülebilir. Çok hızlı bir çıkış yaşadık. Bu çıkış ne kadar devam eder, bunu kestirmek mümkün değil. İyi haberlerin gelmesi lazım ki aşağı inelim. Ancak kurda yeni bir rekor biraz zor görünüyor" diye konuştu.

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber, 1,77'nin psikolojik sınır olduğunu belirterek, "Bu seviyenin geçilmesi çok önemli olur. 1,77'yi aşarsa kur daha da yukarıya gider. Ancak şu an için kurun daha yukarı çıkmasını beklemiyorum" dedi.

AVRUPA VE İNGİLTERE'DE FAİZ TARİHİN EN DÜŞÜĞÜNDE
Dünya GM'in açıklamasıyla çalkalanırken, merkez bankaları faiz silahını kullanmaya devam ediyor. İngiltere Merkez Bankası (BOE) gösterge faizi 0.5 puan indirerek tarihi düşük seviye olan yüzde  0.5'e çekti.

Merkez Bankası İngiltere ekonomisinin para arzının artırılarak desteklenmesi için 75 milyar sterlin değerinde menkul  kıymet alım imkanının başlatılacağını açıkladı.  BOE, son faiz indirim kararıyla gösterge faizi altı ayda 4.5 puan indirmiş oldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da, faizi 0.5 puan düşürerek yüzde 1.5'e indirdi ve tarihin en düşük düzeyine çekti.

ntvmsnbc



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs