Türk diplomatları Afganistan'a mı? | " /> Türk diplomatları Afganistan'a mı? | "/>

En Sıcak Konular

Türk diplomatları Afganistan'a mı?

5 Mart 2009 17:20 tsi
Türk diplomatları Afganistan'a mı? 'Obama, Türk diplomatlarının Irak’taki Sünni grupları sivil mücadeleye çekmekteki katkısını unutmadı.'

Cem Sey / Taraf'taki köşesinden ilgili kısım

Washington’dan Ankara’ya bahar rüzgârı

...

Washington’un kamuoyuyla açıkça paylaşmak istemediği konular da var. Dışişleri Bakanlığı’nın adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkilisi, Obama’nın 2011 yılı sonuna kadar Irak’taki tüm Amerikan askerlerinin çekilmesi talimatı verdiğini hatırlatıyor. Ardından da, “İncirlik her zaman bize çok yararlı oldu, hâlâ da oluyor” şeklinde konuşuyor.

İkinci işbirliği alanı Afganistan’da. Obama yönetimi, geçtiğimiz hafta Afganistan ve Pakistan dışişleri bakanlarını Washington’da biraraya getirdi. Taraflar, ABD’nin de katılımıyla oluşan üçlü görüşme platformunu sürekli hale getirmeye karar verdi. Amaç, bu iki ülke arasındaki sınır bölgesinde sorunlara siyasi çözüm bulmak.

ABD Türkiye’den bu çözüme destek isteyebilir. Obama, Türk diplomatlarının Irak’taki Sünni grupları sivil mücadeleye çekmekteki katkısını unutmadı. Ankara’nın hem Kâbil, hem de İslamabad’la iyi ilişkileri olduğunu da biliyor. Böyle bakınca, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Şarm el Şeyh’ten dönerken, “Taliban’a destek veren bazı grupların, hatta çoğunun müzakerelerle siyasi sistem içine çekilebileceğini düşünüyoruz” demesi bambaşka bir anlama kavuşuyor.

Eşi Bill Clinton’ın başkanlığı döneminde Bakü-Ceyhan boru hattının temelinin atıldığını hatırlayan Hillary Clinton, enerji güvenliği konusunda da Türkiye’yle işbirliğine önem veriyor. Ancak Amerikalı yetkililer, “bu konuda çok farklı görüşler var ve biz daha kesin bir fikir oluşturmadık” diyor.

Beyaz Saray’ın kesin bir fikir oluşturmadığı bir diğer önemli konuysa, Ermeni soykırımı ve 24 Nisan’da Obama’nın ne yapacağı. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “yönetim bu konuyu incelemeye devam ediyor ve Türklerin düşüncelerini de çok iyi biliyor” şeklinde konuşuyor. Fakat, iki ilginç vurgu daha yapıyor: “Türkiye demokratik yönde ilerledi ve biz bunu destekliyoruz” diyor. Ermeni soykırımı konusunda da, “daha söylenecek çok şey var, ama daha zamanı değil” ifadesini kullanıyor.

Acaba Washington’a göre bu konuda konuşmanın zamanı ne zaman gelecek? Yerel seçimler geçince olmasın sakın?



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs