En Sıcak Konular

Yeni emekli, eskiden çok aylık alıyor!

5 Mart 2009 11:22 tsi
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kazım Ergün, eski ve yeni tarihlerde eşit şartlarda emekli olanların aylıklarının arasında haksızlık olduğunu ve intibak sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, eski ve yeni emekli ayrımının aylıklar açısından büyük bir adaletsizliğe neden olduğunu savunarak, bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, ''sosyal güvenlikte kurumların kendi içindeki adaletsizlikler, denetim ve otomasyon sorunları çözülüp, mevzuattaki anlamsız farklılıklar giderildikten ve ekonomiyi kayıt altına alıcı tedbirler alındıktan sonra uzun vadeli ve köklü reform çalışmalarına girişilmesi gerektiğini'' belirtti.

SSK'nın eski ve yeni emeklileri arasındaki ''intibak'' sorunu çözülmeden, emekliler bakımından tek çatı oluşumunun çok fazla bir anlam ifade etmeyeceği değerlendirmesinde bulunan Ergün, şunları kaydetti:

''Çalışma hayatı boyunca aynı sürede, aynı miktarda prim ödeyen, aynı yaşta emekli olan, fakat emekli oldukları tarih birbirinden farklı olduğu için aylık hesaplama yöntemlerindeki değişiklik sebebiyle farklı olan emekli aylıklarının eşitlenmesi, yani 'intibak' meselesinin bunca yıldır çoktan halledilmesi gerekiyordu.

1950-1978 arası, 1978, 1982, 1987 ve 2000 yıllarında yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle emeklilerin aylıklarının bağlanma oranları sürekli değiştirilmiş, ancak intibaklar yapılmadığı için eski emeklilerin kayıpları giderek artmıştır. Yapılan her değişiklikle, aylıklardaki farklılıklar giderek büyümüş ve buna bir çözüm bulunmaması nedeniyle sorunun boyutları devasa boyutlara ulaşmıştır.''

Bu sorunlar sürerken ''Sosyal Güvenlik Reformu''yla ayrı bir emeklilik sistemine geçildiğini ifade eden Ergün, ancak bu geçiş sırasında da SSK emeklilerinin intibakları yapılmadığından işçi emeklilerinin bir kez daha mağdur olduğunu savundu.

Ergün, ''Eski-yeni emekli ayrımı büyük bir adaletsizliğe neden oluyor. Bu sorunun acilen çözülmesi gerekiyor. Yetkililerden bu sorunun biran önce çözülmesini istiyoruz ve umutla bekliyoruz. Emeklilerin yaşadığı bu mağduriyetin, bu adaletsizliğin biran önce ortadan kaldırılması gerekmektedir'' dedi.

aa

 

 



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,690 µs