En Sıcak Konular

Bağış: Türkiye, İslam ülkeleri için ilham kaynağı olabilir

5 Mart 2009 10:44 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İslam ülkelerinin lider arayışında olmadığını, ancak Türkiye'nin İslam ülkeleri için ilham kaynağı olabileceğini söyledi.

Bağış, Türkiye'nin AB süreci ve Uluslararası ilişkiler uzmanı ve jeo-stratejist Dr. George Friedman'ın, Türkiye'nin bölgesinde önemli bir güç olduğu yönündeki sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin önemi konusunda Freidman'ı haklı bulduğunu ifade eden Bağış, 1999'da da ABD'nin eski Devlet Başkanı Bill Clinton'ın TBMM'de, "Önümüzdeki yüzyılı Türkiye'nin tercihleri belirleyecek" şeklinde yaptığı konuşmayı anımsattı.

Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu belirten Bağış, Türkiye'nin geleneksel olarak Doğu ile Batı arasında köprü olarak tanımlandığını, ancak köprünün ayaklarına eşit oranda değer verilmediğini söyledi.

Bağış, "Batı ayağını hep önemsedik, ama Doğu ayağını biraz ihmal etmiştik. AK Parti iktidarı döneminde, 'İki ayağı da güçlü olursa bu köprü sağlam olur' düşüncesiyle hem AB görüşmelerini başlattık, hem İslam Konferansı Örgütünün genel sekreterliğini üstlendik. Aynı zamanda Medeniyetler İttifakı projesinin eş başkanlığını yaptık" diye konuştu.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinin geçici üyeliğine seçildiğini de hatırlatan Bağış, "Türkiye, artık itibarı dünya tarafından tescil edilen ve alkışlanan bir ülke haline geldi" dedi.

Türkiye'yi farklı kılanın, farklı kültürleri ve medeniyetleri bir araya getirebilme özelliği olduğunu belirten Bağış, tarihten gelen hoşgörünün bugün AB'nin en ihtiyaç duyduğu konu olduğuna işaret etti.

Freidman'ın, "İslam dünyasını yönetecek bir ülke olacaksa, bu Türkiye olur" sözlerinin anımsatılması üzerine Bağış, İslam ülkelerinin lider arayışı içinde olmadığını söyleyerek, İslam ülkeleri için Türkiye'nin bir ilham kaynağı olabileceğini kaydetti.

Bağış, demokrasi ve İslam kültürünü iki yüz yılı aşkın süredir birlikte yaşatabilmiş, aynı zamanda Batı ve Doğu'yla barışık, İslam, Hristiyanlık ve Museviliğin gereğini yaşamak isteyenlere bu imkanları veren Türkiye'nin gerçekten bir ilham kaynağı olabileceğini belirtti.

-"TÜRKİYE AVRASYA'NIN PARLAYAN YILDIZI"

Türkiye'nin bugün Avrasya'nın parlayan yıldızı olduğunu ifade eden Bağış, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki 15 yıllık süreç içinde Türkiye AB'ye yaklaştıkça Orta Doğu ve İslam dünyasında daha önemsenen bir ülke olacaktır. İslam dünyasına yaklaştıkça da Avrupa tarafından daha çok önemsenen bir ülke olacaktır. Yani bizim bir tarafla ilişkilerimizi artırdığımız zaman, diğer tarafla zayıflamıyor. Tam aksine daha da güçleniyor. Bu ilişkiler birbirini tamamlayan ilişkiler. Türkiye, gerçekten arada bir köprü olacaktır. O zaman bir buçuk milyar Müslüman, Türkiye'nin AB üyeliğini nasıl yakından takip ediyorsa, o zaman 500 milyon Avrupalı da Türkiye'nin İslam dünyasıyla olan ilişkilerini yakından takip eder hale gelecek."

2004'ten bu yana Türkiye'nin AB sürecinde çok ilerleme kaydettiğine işaret eden Bağış, gelinen noktaya ilişkin örnekler verdi ve şunları kaydetti:

"Nazım Hikmet'in vatandaşlığı iade edildiği zaman, ülkede bir kişinin itirazı bile olmadı. Sosyal demokratlar istediler belki teşekkür etmeyi, ama bir türlü kendilerine yediremediler. Böyle bir iktidardan bunu beklemiyorlardı. Demek ki Türkiye ilerliyor. TRT 6, yayınlarına başladı. Artık Güneydoğu'daki vatandaşlarımız kendilerini şiddete, teröre teşvik eden bir kanalı değil, onlara doğru bilgi, doğru eğlence programlarını anladıkları dilde veren devlet ve milleti barıştıran bir kanala kavuştu ve Türkiye zayıflamadı."

-SEÇİM SONRASI AB SÜRECİ-

Türkiye'nin müzakerele başlamış bir ülke olarak her geçen gün güçlendiğini belirten Bağış, yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin önünde seçimsiz bir iki buçuk yılı olduğunu kaydederek, bu süreçte Anayasa'nın Avrasya coğrafyasında imrenilen bir anayasa haline gelmesi için muhalefetle işbirliği yapma arzusunda olduklarını ifade etti ve şöyle konuştu:

"İnşallah 30 Marttan itibaren Türkiye, AB yolunda atması gereken adımları atar, reformları yapar ve daha demokratik, daha müreffeh ve daha şeffaf bir ülke haline gelir. Artık karanlık çetelerin ülkemizde cirit attığı bir ortamdan, gerçekten demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olabiliriz. Gerçekten çağdaş bir anayasamız olur. Bizim gibi düşünenlerin haklarını en az bizim gibi düşünmeyenlerin hakları kadar savunan, koruyan bir anayasayı hep birlikte yazarız. Bunda da iktidar-muhalefet ayrımı yapmadan nasıl AB'ye hep beraber destek veriyorsak, bu süreçte de AB yolunda emin adımlarla ilerleriz."

Türk halkının AB sürecine desteğinin inişli çıkışlı olduğunu belirten Bağış, şu anda Türkiye'de "AB'ye üye olmak istiyor musunuz" sorusuna yüzde 62-65 oranında evet oyu çıktığını kaydetti.

Bağış, şöyle devam etti:

"Ama 'Sizce Türkiye AB üyesi olacak mı' sorusuna yüzde 45 oranında evet çıkıyor. Yani bir güvensizlik söz konusu halkımızda haklı olarak. Avrupa'nın verdiği yanlış mesajlar, Avrupalı liderlerin yanlış beyanatlarının bunda etkisi var. Ama Avrupa'da tam tersi bir zihniyet söz konusu. Orada 'Türkiye'nin AB üyesi olacağına inanıyor musunuz' sorusuna yüzde 65 evet diyor, ama 'İstiyor musunuz' sorusuna yüzde 45 evet diyor."

Türkiye'nin enerji alanında ise kilit ülke olduğunu ifade eden Bağış, ancak enerji faslının hala açılamadığını kaydetti. Bağış, Türkiye'nin bunu ön koşul olarak algılamadığını belirtirken, Avrupa'nın enerji sorununu çözmek için Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Bağış, ekonomik krizle ilgili olarak da, AB'nin dünya tarihinin en önemli barış projelerinden biri olduğunu kaydederek, bu kadar önemli bir birliğin bir ekonomik krizden ötürü çökmeyeceğini söyledi.
 
aa



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,253 µs