En Sıcak Konular

ABD silahları bizi vurmasın

5 Mart 2009 08:16 tsi
ABD silahları bizi vurmasın
Türkiye tekrar 'sahipsiz silahlar sendromu' mu yaşayacak?

İsmail Küçükkaya / Akşam


Irak'tan ABD askerleri çekilecek, burası kesin. Tasarruf başta olmak üzere bazı stratejik gerekçelerle, çekilmeyi Türkiye üzerinden yapmak istiyorlar.

Ankara buna sıcak bakıyor ancak henüz resmi teklif gelmeden pozisyonunu açıklamaktan yana değil. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın bu konudaki kimi çekincelerini önceki gün yazmıştım. Bakan, 'çekilmenin zamanlaması, planlaması, çekilecek asker sayısı ve çekilecek birliklerin nereye gideceği önemli. Bütün bunların konuşulması gerekir' demişti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton cumartesi günü Ankara'ya geliyor. Masadaki öncelikli konu Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi için izleyecekleri rota ve çekilmeye ilişkin diğer detaylar olacak. Konu ile ilgili Ankara'da 'dillendirilmeyen bir tedirginliğin olduğunu' gözlemliyordum. Başkent, bir yandan ABD'nin Irak'tan kademeli olarak askerlerini çekmesinden memnun oluyor, diğer yandan da bu sürecin bazı tehlikeli sonuçlar üretmesinden endişe ediyor. Devletin çeşitli birimlerinde, diplomasi koridorlarında ve güvenlik güçlerinin karargahlarında işte bu sorunun yanıtını aradım. Dün akşam üzeri 'eski bir kabus'la karşılaştım. 'Amerikan Silahları Bizi vurmasın' manşetiyle duyurduğumuz haber ortaya çıktı.

İKİNCİ MERSİN ZİYARETİ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, dün Adana ve Mersin'de incelemelerde bulundu. Bu iller, çekilme güzergahları için hayati önem taşıyor. ABD'nin çekilme için Mersin Taşucu Limanı ve İncirlik Üssü'nü kullanmak istediğini daha önce AKŞAM'da yazmıştık. Göreve birkaç ay önce başlamış olan Amerikan Büyükelçisi Jeffrey'in Mersin'e ikinci kez ziyarette bulunması ve buranın lojistik açıdan önemine vurgu yapması da bunun göstergesi.
İşte bu noktada Ankara, Clinton ziyareti sırasında ülkemizin hayati çıkarları ile yakından ilgili bir hususta Washington'dan kesin teminat isteyecek.
Bakın Ankara'nın ABD'nin Irak'tan çekilmesi konusundaki endişesi ne?:
'ABD Irak'taki 142 bin askerini iki aşamalı olarak Irak'tan çekecek. Önce ABD'nin muharip askerleri 31 Ağustos 2010'a dek çekilecek. Muharip olmayan ve sayılarının 35-50 bin arasında olduğu belirtilen askerler ise 'ABD çıkarlarını korumak için' bir süre daha Irak'ta kalacak. ABD askerlerinin tamamının 2011 sonuna dek geri çekilmesi öngörülüyor. Ankara, 100 bin civarındaki ABD askeri Irak'tan ayrılırken 'geride hangi silahları bırakacağı' konusunda endişeli. Irak'ta yeniden 'sahipsiz silahlar sendromu' mu yaşayacağız? ABD sonrası Irak'ta bir güvenlik boşluğu olması ihtimali sır değil.  Doğacak boşlukta Irak'ta bırakılan bu silahlar kimin, kimlerin eline geçecek? PKK ve peşmerge güçleri ABD'nin 'kaybedeceği' bu silahları ele geçirecekler mi?'
Devlet katında şu ana kadar dillendirilmeyen ve Clinton ile görüşmelerde masaya yatırılacak can alıcı sorular bunlar. Ankara, kesin teminat istiyor. Çünkü geçmişte aynı konu bizim başımıza çok çoraplar örmüştü.

ABD SİLAHLARI PKK'NIN ELİNE GEÇMİŞTİ
Yakın tarihimizde bunun acı örneklerini yaşadık. Birinci Körfez Savaşı sonrasında PKK yeni silahlara kavuşup, güçlenmişti. Türk Ordusu'nun o dönem örgüte derin yaralar aldırmasına rağmen, PKK'nın 1990-1994 arasındaki güçlenişi, istihbarat örgütlerinin raporlarına da yansımıştı. Daha sonra sınırlarımıza yığılan Iraklı göçmenlerin arasına karışarak topraklarımıza sızmış ve pek çok kanlı saldırı gerçekleştirmişlerdi. Birinci Körfez Savaşı'nın hem Kürt peşmerge hem de PKK'nın silahlanmasına ve güçlenmesine yol açtığı gerçeği, Genelkurmay Başkanlığı'nın pek çok analizinde de açıkça yer almıştı.

190 BİN KAYIP SİLAH
Son Irak savaşında ise ABD'ye ait 'değişik çap ve markadaki 190 bin silahın' kaybolduğu ortaya çıktı. ABD'nin Washington Post ve New York Times gibi prestijli gazetelerine yansıyan haberlerinin ardından, Pentagon, Türkiye'nin PKK'lı teröristlerin üzerinde bulduğu silahlarla ABD'nin Irak güvenlik güçlerine 2004-2005 yıllarında verdiği Avusturya yapımı Glock marka silahların seri numaralarının aynı olduğunu belirtmek zorunda kalmıştı. Pentagon'dan yapılan açıklamalarda, söz konusu silahların 'çalındıktan veya çatışmalarda kaybolduktan sonra karaborsada satılarak Türkiye'ye girdiği' savunulmuştu.
İşte Mehmetçik'e karşı hain saldırılarda kullanılan o silahlar, şimdi Ankara'da ciddi soru işareti oluşturuyor.
ABD Irak'tan çekilirken orada silah ve teçhizat bırakırsa bunlar kimin eline geçecek? Peki ya Irak güvenlik güçlerine 'güvenliği sağlasınlar' diye bırakılacak silahların akıbeti ne olacak? ABD'nin bırakacağı askeri teçhizat, PKK'nın da peşmergenin de eline geçse Türkiye için bir tehdit unsuru. Ayrıca, Irak'taki etnik çatışma riski de işin farklı bir boyutunu oluşturuyor.
Irak'ta sahipsiz silahlar bizi elbette rahatsız eder. ABD çekilirken güvenlik boşluğu çıkacak, o kesin. Önümüzdeki süreçte Irak'ta kan gövdeyi götürecek çatışmalar yaşanır veya Türkiye'yi hedef alan kesimlerin eli güçlenirse bunun hesabını kim verecek?
Bakan Babacan, sohbetimizde 'ABD çekilirken orayı kendi haline bırakamayız. Biz gelişmeleri çok yakından izliyoruz. Irak'ın iç yapısını da takip ediyoruz' derken sanırım bu tehlikeleri düşünüyordu.



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,981 µs