Çiller'e AĞAR tehdit: Ülkeyi kana bularım | " /> Çiller'e AĞAR tehdit: Ülkeyi kana bularım | "/>

En Sıcak Konular

Çiller'e AĞAR tehdit: Ülkeyi kana bularım

5 Mart 2009 08:34 tsi
Çiller'e AĞAR tehdit: Ülkeyi kana bularım
Türkiye'nin ilk post-modern askeri darbesi 28 Şubat'ın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen süreçle ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. 28 Şubat sürecinin yakın tanığı eski istihbaratçı Bülent Orakoğlu'ndan şok iddia:

Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Mehmet Ağar ekibini tasfiye etmek için beni Emniyet İstihbarat Dairesi'nin başına getirmek istedi. Ağar, Çiller'i "Türkiye'de ciddi olaylar çıkartırım, ülke kana bulanır' diye tehdit etti.

Türkiye'nin ilk post-modern askeri darbesi 28 Şubat'ın üzerinden 12 geçmesine rağmen süreçle ilgili ilginç ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve İçişleri Bakanı Meral Akşener'in Adalet Bakanı Mehmet Ağar'ın Emniyet ve İçişleri'ndeki ekibini tasfiye etmek istediğini söyledi. Orakoğlu, buna karşı Ağar'ın Çiller'i 'Türkiye'de ciddi olaylar çıkartırım, ülke kana bulanır" diye tehdit ettiğini söyledi.

AĞAR EKİBİNE TASFİYE

Yeni Şafak'a konuşan Orakoğlu, 28 Şubat bildirisinin açıklandığı günlerde Niğde Emniyet Müdürü görevinde bulunduğunu hatırlatarak Çiller ve Akşener'in kendisiyle görüştüğünü söyledi. Orakoğlu, 'Beni Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı yapmak istiyorlardı. Bana bu görevi, Ağar'ın İçişleri ve Emniyet'teki kadrolarını tasfiye etmem amacıyla teklif ettiler, kabul ettim" dedi.

'AĞAR İSTEMEZ' DEDİM

O dönemde Adalet Bakanı Mehmet Ağar'la arası iyi olmayan Emniyet müdürlerinden biri olduğunu söyleyen Bülent Orakoğlu 'Tansu Çiller ve Meral Akşener görevi teklif ettiklerinde ben, Ağar'ın beni oraya getirtmeyeceğini söyledim. Zira Ağar, Çiller'i tehdit etmiş. (Ben Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olursam Türkiye'de ciddi olaylar çıkaracağını, ülkenin kana bulanacağını söylemiş. Şöyle yaptırırım böyle yaptırırım demiş)” şeklinde konuştu. Orakoğlu, Ağar'ın söylediklerini "Ben öyle duydum" şeklinde anlattı. Kendisinin İstihbarat Dairesi'nin başına getirilmesini Cumhurbaşkanı Demirel'in engel olduğunu Orakoğlu şöyle konuştu:

DEMİREL ENGEL OLDU

'Akşener atama yazısını yazdım diyor ama ortada yazı yok. Meğerse İçişleri Müsteşarı Teoman Ünüsan yazıyı tutuyormuş. Meral Hanım arıyor o yine göndermiyor. Niğde'den törenlerle ayrıldım, Ankara'ya geldim. Ama göreve başlatılmadım. Gerekçe de Cumhurbaşkanı Demirel'in beni Niğde'den almaması.' Orakoğlu atama gerçekleşmeyince Meral Akşener'in kendisine 'Ağar'ın kızı ölmüş, sen başsağlığı dilememişsin, o yüzden kırgınmış' dediğini, Meclis'te Ağar'a 'Tekrar başınız sağolsun' dileklerini ilettikten sonra sonra göreve başladığını anlattı.

KÖSTEBEK'TEN HAPİS YATTI

Milli Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubat kararlarından 10 gün sonra, 10 Mart'ta göreve başlayan Orakoğlu, bu görevde üç ay kaldı. Batı Çalışma Grubu'nun ünlü darbe belgesini ve üst düzey bazı askeri personelin Almanya'da PKK ile görüştüklerini ortaya çıkaran Orakoğlu, ardından görevden alınıp hapse atıldı ve ünlü 'Köstebek Davası'nın 1 numaralı sanığı olarak hapiste yattı.


Darbenin asıl failleri Ergenekon'da

Eski istihbaratçı Bülent Orakoğlu, 28 Şubat'ta öne çıkan isimlerin darbeyi yöneten asıl isimler olmadığını belirterek şöyle konuştu: 'Çevik Bir, 28 Şubat'ta kesinlikle işin başında değildi, kullanılan çok önemli bir piyondu. 28 Şubat'ı arka plandan yönetenlerin bir kısmı bugün Ergenekon terör örgütü soruşturması çerçevesinde cezaevine atıldı veya sanık durumuna getirildi. Ama tamamına ulaşılamadı. Yabancı bazı güçler ve ülkeler siyaseten yaptıramadıkları birtakım işleri darbe kargaşası içinde yaptırmış, istediklerini her zaman almışlardır. Her darbe sonrası yapılan işler ve düzenlemeler iyi incelenmeli. Bunların çoğu kamuoyundan gizli yapılmıştır' dedi.


Yargıya da sızdılar

Ergenekon terör örgütünün karışık ve karmaşık bir yapısı olduğunu belirten 28 Şubat'ın yakın tanığı Bülent Orakoğlu, örgütün 'derin devlet' olarak görülmesinin hata olduğunu belirterek 'Böyle dersek yabancı ülkelerin psikolojik harekatlarına yem oluruz. Ergenekon 28 Şubat'tan sonra yapılandı. Ergenekon yargıya bu dönemde sızdı. Çevik Bir'in öne çıkmasından rahatsız olan bir komutan kesimi vardı. Atilla Ateş Paşa'nın gidip Reyhanlı'da Suriye'ye PKK ile ilgili çıkışının arkasında bu var.

yenişafak



Bu haber 1,102 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs