Türkiye-AB gerginliği! | " /> Türkiye-AB gerginliği! | "/>

En Sıcak Konular

Nabucco'da Türkiye-AB gerginliği!

5 Mart 2009 08:11 tsi
Nabucco'da Türkiye-AB gerginliği! Nabucco'nun hayata geçirilememesinde Ankara'nın "maksimalist taleplerinin" olduğunu savunan Avrupalı enerji uzmanları Bakan Hilmi Güler'i kızdırdı!

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Avrupa Siyaset Merkezi'nin (EPC) Brüksel'de ortaklaşa düzenledikleri enerji konferansı Nabucco hesaplaşmasına döndü. Brüksel'i ilk defa ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Avrupalı muhatapları arasında Türkiye'nin Nabucco kartını 'abartılı bir şekilde' kullandığına dair tartışma yaşandı.

Avrupalı enerji uzmanlarının Türkiye'nin Nabucco projesinin hayata geçirilmesi konusunda "azami taleplerle" masaya oturduğunu ve projenin bu sebeple çökebileceğini iddia etmeleri üzerine Güler, Türkiye'nin tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Ankara'nın, Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco projesine ilişkin herhangi bir geçiş ücreti talep etmediğini vurgulayan Güler, sorunun Avrupa'dan kaynaklandığına dikkat çekti.

Güler: AB tavrını netleştirmeli

AB'nin zaman zaman Birlik, ara sıra bir ülke ve bazen de bir şirket gibi davrandığına işaret eden Güler, "Bizim ise pozisyonumuz başından beri belli. AB'nin tavrını netleştirmesini bekliyoruz." dedi. Türkiye'nin projeyi engellemesinin söz konusu olamayacağını zira projenin Türkiye'nin "bebeği" olduğunu kaydetti.

Rehn'in Türkiye'nin stratejik ehemmiyetine güçlü bir şekilde atıf yapıp enerji faslındaki sorunların işbirliğini etkilememesini söylemesine rağmen Kıbrıs Rum Kesimi ile yaşanan sorunlarda "savaş gemisi diplomasisinin" kullanılmamasını istemesi dikkat çekti. Avrupalı enerji uzmanları da Türkiye'nin Avrupa'ya enerji tedariki konusundaki 'hayati' rolüne işaret etmekle birlikte, Nabucco'nun hayata geçirilememesinde Ankara'nın "maksimalist taleplerinin" olduğunu savundu. Güler ise eleştirilere verdiği cevaplarda anlaşmazlığın AB'nin taleplerinden kaynaklandığını vurguladı. "Anlaşmazlık (diğer ortakların) kendi ihtiyaçlarını hesap ederken bizimkini göz önüne almamaları. Biz zaten gaz kaynaklarına yakınız. Yani bizim ihtiyacımız olan gazı alıp bize (nihai fiyattan) vermek (istiyorlar). İkincisi biz onlara dedik ki: 'Başka bir teklifiniz varsa bize verin'. Hâlâ bekliyoruz." diyen Güler, sadece İstanbul'un, 15 AB üyesi ülkenin nüfusundan fazla olduğunu kaydetti.

Zaman



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs