En Sıcak Konular

İP hakkında inceleme bile yok !

5 Mart 2009 08:12 tsi
İP hakkında inceleme bile yok ! 
Yöneticileri terörden yargılanan İP'e inceleme bile yok...

İşçi Partisi (İP)'nin üst düzey yöneticileri, Ergenekon terör örgütü davasında 'silahlı terör örgütü kurmak, örgüt üyeliği, TC hükümetine karşı silahlı isyana teşvik' suçundan yargılanıyor. Bu ağır suçlamalara rağmen, partilerin Anayasa ve kanunlara aykırı faaliyetlerini izleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın sessizliği dikkat çekiyor. 
 
 
Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın DTP ve İP konusunda farklı tavır sergilediğine işaret ediliyor. Başsavcı, PKK ile ilişkili olduğu iddiasıyla DTP hakkında 'ülkenin bölünmez bütünlüğüne aykırılık'tan kapatma davası açmıştı. Ergenekon'la ilişkisi dava konusu olan İP hakkında ise hiçbir işlem başlatmadı. Kapatma taraftarı olmayan hukukçular, sadece terör ve şiddeti faaliyetlerinde kullanan partilerin kapatılması gerektiğini savunuyor, Yargıtay Başsavcılığı'na da "Partilere eşit mesa-fede durun." çağrısında bulunuyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihatları ve Venedik Kriterleri, bir partinin 'şiddet kullanarak ya da şiddet kullanmayı savunarak demokratik düzeni yıkmayı ve anayasa ile teminat altına alınan özgürlükleri ortadan kaldırmayı amaçlaması halinde' kapatılabileceğini belirtiyor. Terör ve şiddeti yöntem olarak benimseme siyasi partilerin kapatılmasında gerekçe sayılıyor. Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında İP'in üst düzey yöneticilerinin tamamına yakını gözaltına alındı. Genel Başkan Doğu Perinçek, Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever, Genel Sekreter Nusret Senem, merkez yönetim kurulu üyesi Adnan Akfırat bunlar arasında. Perinçek, hâlâ tutuklu. Parti yöneticilerinin kimi tutuklu kimi de tutuksuz olarak yargılanıyor. Son olarak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Savcılığı, Karargah Evleri kapsamında İP Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin'in gözaltında ifadesine başvuruldu.

Ergenekon iddianamesinde İP yöneticileri hakkında çok sayıda suçlama yer alıyor. Bunlar arasında, "PKK ile bağlantı" iddiası dikkat çekiyor. Ergenekon örgütünde ele geçirilen bazı dokümanlarda, 'terör gruplarının mutlaka kontrol altında tutulması, terör dünyasına yön verilmesi ve güçlü istihbarat örgütlerinin kurgulandığı oyunun içinde mutlaka yer alınması gerektiği' şeklinde ifadeler yer alıyor.

İddianamede, Ergenekon'un PKK ile ilişkisine dikkat çekiliyor. "PANZEHİR" adlı dokümanda, 'PKK terör örgütü ile işbirliği yapılması kararı alındı' cümlesi dikkat çekiyor. Ayrıca Doğu Perinçek ve Ferit İlsever'in PKK'nın kamplarında elebaşı Abdullah Öcalan'la birçok fotoğrafının bulunduğu vurgulanıyor. Perinçek'in Ergenekon terör örgütünün kararlarına göre, teori ve planlama dairesi başkanlığı bünyesinde terör örgütleri ile irtibat konusunda görevli olduğu ileri sürülüyor. Yine, Perinçek, Ergenekon terör örgütünün yapılanmasında üst düzey yönetici olmakla suçlanıyor.

İP'te Yargıtay'a eylem krokisi bulundu

İşçi Partisi merkez binasında yapılan aramada 'Yargı-Nusret Senem'den' isimli klasör içerisinde Yargıtay binası ile ilgili bir eylem için hazırlanmış kroki çıktı. Ergenekon iddianamesinde, "Aynı tarihlerde iktidar partisinin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın ciddi tehditlere maruz kalması da krokinin ne amaçla hazırlandığını açıkça ortaya koymaktadır." denildi.

Doğu Perinçek'in gözaltına alındığı operasyonda, İP Genel Merkezi'nin 4. katında yapılan aramada İP/Karargâh Evleri başlıklı MİT'in Genelkurmay'a gönderdiği çok gizli belge ele geçirildi.

İP'in yayın organı Ulusal Kanal'ın İzmir Temsilcisi Hayati Özcan'ın İzmir'de işyeri ve ikametinde bulunan CD'de İzmir Şirinyer'deki NATO tesislerine saldırının planları ele geçirildi.

Doç. Dr. Mustafa Şentop (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi)

Başsavcı partilere eşit mesafede mi?

Parti kapatmaya taraftar değilim. Bir tek terör örgütü ilişkisi olan, terör ve şiddeti faaliyetlerinde kullanan partiler kapatılmalı. Başsavcılık partilere eşit mesafede mi? Eşit muamele mi yapıyor? Önemli sorun bu. AK Parti davası kapatma davalarının siyasi olup olmadığı konusunda bir turnusol kağıdıdır. AK Parti davası ve iddianameleri hukuki ise hem İP hem CHP'ye dava açılması gerekir. Bunlara dava açılmıyorsa AK Parti hakkındaki davanın hukukiliği tartışılmalıdır. Ergenekon davasından İP yöneticileri mahkûm olursa bu partinin terörle ilişkisi mahkeme kararıyla belirtilmiş olacak. O zaman kapatma davası açılmalı. Ergenekon soruşturmasını beklemek lazım. Ancak Başsavcılık da 'bu soruşturmanın sonucunu bekliyorum' diyebilir.

Sinan Kılıçkaya (Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı)

Başsavcılığın sessizliği dikkate şayan

Partilerin kapatılması doğru değil. Ancak yürürlükteki mevzuat çerçevesinde düşündüğümüzde İP hakkında kapatma davası açılmaması veya soruşturma bulunmaması dikkate şayandır. Başsavcının çifte standartlı davrandığı izlenimine sebep olur. AK Parti davasından bu yana mevzuatta bir değişiklik olmamıştır. Dava açılmaması şaşırtıcı bir durumdur. AK Parti ve DTP davaları açısından baktığımızda İP hakkındaki tutum vahimdir.
 
zaman



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,067 µs