Yesinler o emri! Mürekkebe yazık | " /> Yesinler o emri! Mürekkebe yazık | "/>

En Sıcak Konular

Yesinler o emri! Mürekkebe yazık

5 Mart 2009 08:08 tsi
Yesinler o emri! Mürekkebe yazık Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, 100 bini aşkın kişinin öldüğü Darfur katliamını yönetmekle suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in tutuklanmasını emretti. Bu gelişmeyi bir aydır bekleyen Beşir, "Yesinler o emri. Harcadıkları mü

DÜNYANIN kalıcı nitelikteki ilk savaş suçları mahkemesi olan Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Darfur’da savaş suçu ve insanlığa karşı suçun da aralarında bulunduğu yedi suçlamayı gerekçe göstererek Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir tutuklama emri yayınladı. Mahkemenin sözcüsü Laurence Blairon, dün Lahey’de basına yaptığı açıklamada, Beşir’e delil yetersizliği nedeniyle soykırım suçlaması yöneltilmediğini söyledi.

Geçen yazdan beri Sudan liderinin tutuklanmasını talep eden mahkemenin Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, "Bay Beşir’e karşı güçlü delillerimiz var. 30’dan fazla tanık, Beşir’in herşeyi nasıl kontrol ettiği konusunda mahkemeye ifade verecek" diye konuştu. Başsavcı, soykırım suçlaması yöneltilmesini de istiyordu. Böylece Uluslararası Ceza Mahkemesi, yedi yıllık tarihinde ilk kez görev başındaki bir devlet başkanı hakkında tutuklama emri çıkarmış oldu.

BEŞİR ÖFKELİ: Ömer el Beşir, Nil Nehri üstünde son 40 yıldır yapılan ilk barajı önceki gün açarkan halka seslendi ve "Yarın hakkımda tutuklama emri çıkaracaklarmış. Yesinler o emri. Harcadıkları mürekkebe değmez" ifadesini kullandı. Sudan lideri, kendisine yönelik iddiaların "Batı’nın komplosu" olduğunu da öne sürdü. Sudan Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamada "hiç kimseyi UCM’ye teslim etmeyeceğini" vurguladı. Darfur’un en aktif militan örgütü Adalet ve Eşitlik Hareketi (AEH) , Beşir’in tutuklama emrine riayet etmemesi halinde ayaklanma başlatacaklarını açıkladı.

Arab Ligi ve Afrika Birliği, kararı "vahim gelişme" olarak nitelendirip BM’nin kararı askıya almasını istedi. Sudan yetkilileri ise kararın ardından ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 10 uluslararası yardım kuruluşunu sınırdışı etti.

Kararın ardından halkı selamladı

KARARDAN sonra Sudan’ın başkenti Hartum’da onbinlerce kişi sokaklara dökülerek protesto gösterisi düzenledi. Yabancı elçiliklerde geniş güvenlik önlemleri alındı. Barış Gücü de dahil ülkedeki 32 bin kişilik BM kadrosu teyakkuza geçti. Beşir’in başında bulunduğu kuzeydeki hükümet ile güneydeki yarı özerk bölge arasındaki barış sürecinin bu karar sonrasında tıkanmasından ve Darfur’da yaklaşık üç yıldır duran kanlı çatışmaların yeniden başlamasından endişe ediliyor.

Beşir, Lahey’deki mahkemenin kararının ardından kendisine destek için sokaklara dökülen binlerce insanı böyle selamladı.

Macbeth’li kınama

Sudan’ın Birleşmiş Milletler’deki büyükelçisi, mahkeme kararını kınarken İngiliz şair Shakespeare’in Macbeth’inden alıntı yaptı. Abdülmahmud Abdülhalim, "Arabistan’ın bütün güzel kokularını getirseniz bu pisliği temizleyemez" dedi. Kocasının cinayetlerine yardım eden Lady Macbeth, oyunun sonlarında uyurgezer haldeyken ellerini gösterip şöyle diyordu: "Arabistan’ın bütün güzel kokularını getirseniz bu küçük eli şirinleştiremez."

Darfur soruları

Darfur’da ne olmuştu

Sudan’ın batısındaki Darfur’da, siyahi ásiler Arap kökenli Müslüman hükümete karşı daha fazla temsil için silahlı mücadele veriyor. Altı yılda 200 bin kişi öldü, 2.7 milyon kişi yerinden oldu.

Türkiye’ye yine gelebilir mi

Beşir, dünkü kararın ardından 108 ülkede tutuklanabilir. Türkiye UCM’yi kuran Roma Statüsü’ne taraf olmadığı için böyle bir zorunluluğu yok. Uluslararası toplumun dışladığı Beşir’in geçen yıl yaptığı Türkiye ziyareti tartışma yaratmıştı.

Beşir kimdir

1989’daki askeri darbeyle iktidara gelen 64 yaşındaki Beşir, 20 yıldaki iç savaş, ABD hava saldırıları ve yaptırımlara rağmen kalmayı başardı. İlk zamanlarda El Kaide de dahil İslamcı örgütlerle arası iyi olan Beşir’in Batı’yı oyalamayı başaran usta bir stratejist olduğu iddia ediliyor.

Hürriyet



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,952 µs