En Sıcak Konular

TALPA'dan ara rapor değerlendirmesi!

4 Mart 2009 18:56 tsi
TALPA'dan ara rapor değerlendirmesi! Hollandalı yetkililer ön raporu kamuoyuna duyurdu. Raporun açıklanmasının ardından TALPA yetkilileri basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmede bulundu.

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Ali Ziya Yılmaz, Amsterdam'da meydana gelen uçak kazasının, ilk bulgulara göre, uçağın sol bölümünde bulunan "Yükseklik Ölçme Cihazı"nın bozulmasından kaynaklandığının anlaşıldığını söyledi.

Uçağın, otomatik iniş sisteminin bozulan cihazdan gelen verileri doğru kabul ederek hız kestiğini ve aniden irtifa kaybettiğini beliren Yılmaz, pilotların iniş sırasında yaşanan ani irtifa kaybını geç fark etmiş olabileceklerini ifade etti. Her şeyin yaklaşık 30 saniye içinde gerçekleştiğini vurgulayan Yılmaz, bu kadar kısa bir süre içinde kulenin müdahale etmesinin de zor olacağını aktardı.

Türk Hava Yolları'na ait uçağın Amsterdam'da düşmesi sonrası Hollandalı yetkililer hazırlanan ön raporu kamuoyuna duyurdu. Raporun açıklanmasının ardından TALPA yetkilileri basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmede bulundu.

TALPA'nın Yeşilköy'de bulanan merkez binasında düzenlenen basın toplantısına TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz ve Genel Başkan Yardımcısı Mete Dane katıldı. Hollanda'da açıklananan ön araştırma raporu olduğunu belirten TALPA yetkilileri, gerçek raporun karakutunun çözülmesinin ardından yapılacağını ifade etti.

DANE: "AMSTERDAM ÜZERİNE KADAR ALÇAK İRTİFADA DEVAM ETTİ"

Kendilerinin de açıklamayı basından takip ettiklerini ve buna göre bir açıklama yapacaklarını belirten Metin Dane, eldeki verilere göre uçuşun Amsterdam üzerine kadar alçak irtifada devam ettiğini belirtti.

Dane, 1950 feet'e (600 metre) ulaştığında sol taraftaki yükseklik ölçme cihazının bilinmeyen bir nedenden dolayı bozularak hatalı bilgi vermeye başladığını ifade etti. Dane, hatalı sistemin verdiği bilgilerle uçağın otomatik iniş sisteminin devreye girdiğini ve uçağın aniden irtifa kaybettiğini ve piste ulaşamadan kuyruğu çarparak iniş gerçekleştirdiğini belirtti.

YILMAZ: "İRTİFA DÜŞMESİ ALGILAMAMIŞ OLABİLİRLER"

Basın mensuplarının soruları üzerine TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz ise, yapılan açıklamanın sadece ön rapor olduğunu ve araştırmanın devam ettiğini belirterek, kara kutudan elde edilecek veriler ve yapılacak incelemelerin ardından kesin raporun açıklanacağını vurguladı.

Uçağın iki tarafında da yükseklik ölçme aygıtı bulunduğunu; ancak kaptan pilotun olduğu sol taraftaki sistemin uçağın diğer sistemleri tarafından birincil veri olarak algılandığını anlatan Yılmaz, "Pilotlar devamlı sürat düşürerek geldikleri için bu sürat ve irtifa düşmesini algılayamamış olabilirler. Uçaklarda sol taraftaki sistemler ana sistemlerdir. Uçaklardaki diğer sistemler önce sol taraftaki sistemleri alır ve değrelendiriler. Normalde iki ayrı sistem var. Sol taraftan hatalı veriler geldiği için otomatik iniş sistemi verileri doğru kabul ederek hareket etmiş olabilir." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının kulenin durumu fark ederek müdahale edip edemeyeceği yönündeki sorusu üzerine Yılmaz, şu cevabı verdi: "Uçak devamlı sürat düşürerek geliyor ve alçalma hattında geliyor. Ta ki 450- 500 feetlere kadar. Orada sürat düşmeye başladığı için kulenin görüp müdahale etme olasılığı çok az. Çünkü oraya kadar uçak alçalma hattında girmiş." şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının, "Siz olsaydınız nasıl davranırdınız?" şeklindeki sorusuna sinirlenen Yılmaz, "Ben olsam başkası da olsa o anki durum önemli. Böyle bir koltukta ahkâm kesmek çok güzel. Ben olsaydım bunu yapardım diyemiyorum şu anda. O anki anı yaşamak lazım." ifadelerini kullandı.     

samanyoluhaber



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs