neden dönüyor? | " /> neden dönüyor? | "/>

En Sıcak Konular

Derviş Türkiye'ye neden dönüyor?

4 Mart 2009 17:12 tsi
Derviş Türkiye'ye neden dönüyor? Ekonomi ile ilgili olumsuz haberler gün geçtikçe artarken, Kemal Derviş Türkiye'ye dönme kararı aldı. Tesadüf mü?

Sabancı Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı görevinden ayrılan Kemal Derviş, dünyanın önde gelen şirketlerinin üst düzey yöneticileri, küresel fikir önderleri, devlet adamları ve saygın akademisyenlerden oluşan Uluslararası Danışma Kuruluna seçildi. Kemal Derviş, görevine 1 Mayısta başlayacak.

UDK, üniversitenin stratejik hedefleri doğrultusunda, uluslararası alanda etkin olma, eğitimde ve araştırmada yeni iş birliği fırsatları yaratma alanında üniversiteye kılavuzluk yapıyor.

Washington'daki saygın araştırma kuruluşu Brookings Enstitüsünde, küresel ekonomi, kalkınma, küresel ve bölgesel ekonomik yönetişim alanında 2009 ilkbaharından itibaren çalışmayı planlayan Kemal Derviş, ayrıca, Sabancı Üniversitesindeki İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ile Avrupa'da yönetişim ve AB-Türkiye ilişkileri konularında çalışmalar yürütecek. Derviş, Brookings Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesinin bazı alanlarda birlikte araştırma yapmalarına destek verecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da Kemal Derviş'in UDK'ya üye seçilmesinden ve İPM'de sorumluluklar üstlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, Derviş'in uluslararası alandaki deneyimi, bilgi birikimi ve kurduğu iletişim ağlarının, üniversitenin stratejik hedeflerine ulaşmasında büyük katkısı olacağına inandığını belirtti.

Eski Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'in de Türkiye ve AB hakkında çalışmalar yürütmek ve ders vermek üzere 2009 yılının Haziran ayında Sabancı Üniversitesi İPM'ye katılacağını duyurduklarını anımsatan Sabancı, uluslararası alanda deneyimli Derviş ve Lagendijk'in katılması ile İPM'nin, Türkiye'nin AB yolculuğunda bugüne kadar yaptığı katkıları daha da ileriye taşıyacağına inandığını kaydetti.

KEMAL DERVİŞ KİMDİR?   
  
Dünya Bankası başkan yardımcılığı görevini bırakarak Türkiye’ye gelen Kemal Derviş, 2001 ekonomik krizinin aşılması için umut bağlanan isim olmuştu. 
 
53 yaşındaki Derviş, İngiltere’de ekonomi alanında dünyanın sayılı üniversitelerinden olan London School of Economics’den mezun olduktan sonra ABD’de Princeton Üniversitesi’nde de yüksek lisans ve doktorasını yaptı.
Derviş, Bülent Ecevit’in 1973-1976 yıllarında ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanlığını yaptı.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Princeton Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında öğretim üyeliği görevinde bulunan Derviş, Dünya Bankası’na 1978 yılında girdi.

Dünya Bankası Araştırma Servisi’nde göreve başlayan Derviş, 1982 yılında, Dünya Bankası’nda Küresel Endüstri Departmanı, Endüstriyel Strateji ve Politikası için Bölüm Başkanlığı görevine getirildi.

Bu görevi 1986 yılına kadar sürdüren Derviş, aynı yıl Dünya Bankası’nın Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nden sorumlu baş ekonomistliği görevine atandı. Orta Avrupa Departmanı’nda, 1987 yılından 1991 yılına kadar, direktör olarak görev yapan Derviş, daha sonra Kuzey Afrika Departmanlığı’nda direktör olarak görev aldı.

Derviş, daha sonra, Dünya Bankası’nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Bölümü’nden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kemal Derviş, Mayıs 2000 tarihinde Dünya Bankası’nda, küresel düzeyde yoksulluğun azaltılması programları ile ekonomi idaresi ve politika konuları için global iletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı görevine getirildi.
      
Son olarak Dünya Bankası başkan yardımcılığı görevine getirilen Derviş, Şubat 2001’de yaşanan ikinci ekonomik krizin ardından 1 Mart 2001’de Türkiye’ye geldi. Kaolisyon liderleri, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’in, dışardan devlet bakanı olarak atanmasına karar verdi.
Derviş, bakanlık görevi süresince sık sık bakanlıklar arasında eşgüdümsüzlük sorunundan şikayet etti. Derviş, siyaseti seveceğini tahmin etmediğini, ancak dünya görüşüne yakın bir siyasi partiyi destekleyebileceğini söylemişti.
      
Derviş, Mayıs ayı başlarında “Seçim tarihi belirlenmeli” diyince hükümet ortakları tarafından eleştirilmişti. Derviş, MHP tarafından da hükümetin dördüncü ortağı olmakla suçlanmıştı. Kemal Derviş, Hüsamettin Özkan’ın DSP’den istifasıyla başlayan süreç sonrasında 11 Temmuz tarihinde bakanlık görevinden istifa etmiş ancak Başbakan Ecevit ile Cumhurbaşkanı Sezer’in devreye girmesi üzerine, istifasını geri almıştı.

Hürriyet



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,257 µs