En Sıcak Konular

Clinton Batı Şeria'da

4 Mart 2009 17:05 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, "Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak Filistin Yönetimi hükümetini gördüklerini" söyledi ve "ABD, Filistin Yönetimi'ni destekleyecektir" dedi.

Clinton, dün İsrail'de yaptığı temaslarının ardından bugün Batı Şeria'ya geçerek, önce Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyaz, ardından Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.
Abbas ile Clinton, Mukata karargahında 2.5 saate yakın süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, sözlerine Abbas'la tekrar bir araya gelmekten memnun olduğunu dile getirerek başlayan Clinton, Abbas'la görüşmesinin, daha önce Feyyaz ile olduğu gibi "fevkalade" geçtiğini ifade etti.
Daha önce de Şarm El Şeyh'teki konferansta belirttiği gibi, ülkesinin Filistin Yönetimi'ne destek olacağını söyleyen Clinton, "ABD, Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak Filistin Yönetimi hükümetini görüyor" dedi. Clinton, "Abbas, Feyyaz ve Filistin Yönetimi hükümeti ile birlikte çalışacaklarını" vurguladı.
ABD'nin barış görüşmelerini canlandırmayı amaçladığını kaydeden Clinton, bunun tek yolunun görüşmelerden geçtiğini ifade etti ve "Tam kapsamlı bir barışa ulaşılabileceğine inandıklarını" söyledi. Clinton, bunun için Filistin tarafında bir hükümet bulunduğunu kaydetti. "Biz, barış görüşmelerini ileri götürme kararlılığındayız" diyen Clinton, "dostların birlikte çıktıkları yolculuğun tamamlanmasının" önemine işaret etti.
İki devletli çözüme desteğini yineleyen Clinton, Obama yönetiminin İsrail, Filistinliler ve Arap komşuları arasında barış için çaba sarf ettiğini belirleterek, ABD dışişleri bakanı olarak kendisinin de bu amaç doğrultusunda özel olarak çalışacağı sözünü verdi.
Gazze'deki Filistinlilerin de insanca yaşama hakkı bulunduğu vurgulayan Clinton, Hamas'a şiddeti reddetmesi çağrısında bulundu.
Ramallah'ta genç Filistinlilerle bir araya geldiğini hatırlatan Clinton, onlardan ümitlerini asla yitirmemelerini istediğini belirtti ve "Onlara ümidi kaybetmek için hiçbir sebep yok dedim" diye konuştu.
Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas da yeni kurulacak İsrail hükümetine iki devletli çözüm ilkesine bağlı kalması çağrısında bulundu, bu ilke doğrultusunda barış görüşmelerinin devam ettirileceği yolundaki beklentisini dile getirdi.
İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimlerin genişletme çalışmalarını durdurmasını, yerleşim projelerini iptal etmesini, Batı Şeria'daki kontrol noktalarını ve bariyerleri kaldırmasını, Doğu Kudüs'teki Silvan'da ev yıkımlarına son vermesini isteyen Abbas, "Bunları kabul edemeyiz" dedi.
Abbas, Obama yönetiminden ve Orta Doğu Dörtlüsü'nden de barış planındaki yükümlülüklere bağlı kalmasını istediklerinin altını çizdi.
Gazzelilerin durumunu da dile getiren Abbas, Gazze'nin yeniden imarına ve Şarm El Şeyh'teki konferans sonuçlarının önemine dikkati çekerken, Gazze ile geçiş noktalarının açılması gerektiğini belirtti. Abbas, "Zaman geçiyor ve Gazze halkı acı çekmeye devam ediyor" dedi.

-CLINTON-FEYYAZ GÖRÜŞMESİ-

Abbas ile yaptığı görüşmeden önce Filistin Yönetimi Başbakanlığına giden Clinton burada Selam Feyyaz ile görüştü. Clinton Feyyaz ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, daha önce İsrail-Filistin uyuşmazlığının çözümü için söylediği sözleri tekrarlayarak, "Herkese söyledim; biz iki devletli çözüme bağlıyız" dedi.
Clinton, Feyyaz'ın Gazze'nin yeniden imarı konusundaki planlarından da övgüyle söz etti.
Clinton'un Ramallah'a gelişi sırasında Filistin polisinin, Başbakanlık ve Mukata çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

Hürriyet



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs