En Sıcak Konular

Karaca'dan CHP'nin açılımlarına destek

4 Mart 2009 16:00 tsi
CHP zihniyetinin de, velev ki 'kâr' için olsun, zarardan dönme hakkı yok mudur?

‘Protesto öyle olmaz böyle olur’ diye meydana çıkıp çarşaf açılımına kendince tuzak kuran CHP’li Kıymet Özgür’ün rol çalma girişimi, sinir bozucu olduğu kadar dramtikti. Kıymet Özgür, demokrasinin tüm fayda ve erdemlerinin yanı sıra nasıl bir bomba olduğunun en güzel kanıtı oldu.

Efendim kaç kere randevu istemiş Gürsel Tekin’den alamamış, o yüzden böyle bir yola başvurmuş. Kendisine çarşaflı süsü vermiş. Bu açıklamaya prim vereceksek, istediği randevuyu alamayan herkesin olay çıakrma hakkı ve yetkisinin olduğunu baştan kabul edeceğiz demektir. Üstelik Özgür’ün komplosu her halûkârda sonuç verecek, her hâlûkarda medyatize olacak cinsten. Özgür’ün çarşaflı hali yeterli iltifatı bulsaydı ‘İşte CHP’deki vahim dönüşüm! Ciddiye alınabilmek için artık çarşaflı olmak gerekiyor!’ denilecekti. Partinin Recep İvedik’leri tarafından itilip kakılması söz konusu olunca da, ‘İşte CHP’nin gerçek yüzü! Çarşaf açılımı koca bir yalan!’ denildi. El insaf artık!

Benzeri bir olay da geçtiğimiz aylarda yaşanmıştı. Eyül Belediyesi başkan adayı Emin Atmaca, Mehmet Sevigen’in etik olmayan teklifleriyle karşılaştığını öne sürdüğünde kendisiyle birlikte bazı çarşaflılar da rozet attılar. Bir erkeğin emriyle rozet takan ve o erkeğin emriyle rozet çıkaran çarşaflı kadın durmunun ayıplılığı, Sevigen’in ayıplarının gölgesinde kaldı. Oysa olan, siyasi tercihleri, kabilesinin lideri tarafından belirlenen kadın adına son derece dramatik bir tabloydu.

Fakat olay, gerek Ak Parti tarafından gerekse medya tarafından CHP’nin çarşafa dolanması olarak algılandı; çarşaf çarşaf olmaktan çıkıp sakıza dönüşütü.

Bir partiyi, “ Kapılarımız dindar vatandaşlara da açık olsun, kapıdan içeri girip üye olmak istediğini söyleyen kişilere ayrımcılık yapmayalım” dediği için ve bu söylemini isteyen üyelere, başörtülü-çarşaflı ayırt etmeden rozet takarak fiiliyata geçirdiği için dile dolamak, bu kadar ağır yargılamak bana çirkin görünüyor. Belki Baykal için üzülmeye değil, ona sinir olmaya alıştığım için. Bir an önce kafayı yesin ve “yeter ulan, çarşafınızı da alın gidin!” diye bağırsın, ben de eski konforuma kavuşayım diye bekliyorum.

Ben de biliyorum

Şaka bir yana, ben de biliyorum, CHP bünyesindeki kemik dokunun başörtü/çarşaf gibi dini sembolleri reflüsünün azdığını ve bunun daha uzun bir süre 'iyileşmeyeceğini'. Fakat bir insanın ya da partinin hasta olduğunu kabul etmesi ve iyileşmesi yolunda adım atması saygıdeğer değil midir?

Ben de biliyorum çarşaf ya da Kuran kursu yerine CHP'ye iyi gelecek şeyin 'demokratik açılımlarda' tümel bir zihniyet değişimine gitmesi olduğunu. Ama adı 'din düşmanı'na çıkmış, bu yaftanın altını da pek güzel doldurmuş bir partinin 'bu böyle olmuyor, yanlış yapıyorsunuz' noktasına geldiğini anlatmak için nokta atışları/açılımları yapması o kadar anlaşılmaz bir şey midir?

Ben de hatırlıyorum CHP'nin başörtüsü ile ilgili yasaklı ve haksız duruma yasak düzenleme getirmek isteyen Ak Parti'yi bu gerekçeyle kapatılmanın eşiğine getiren sürecin parçası olduğunu. Ama zararın neresinden dönülse kardır mantığı sadece kendimiz için mi geçerlidir? CHP zihniyetinin de, velev ki 'kar' için olsun, zarardan dönme hakkı yok mudur?

Ne Ak Parti açılıyor ne CHP kapanıyor

Ak Parti Defne Samyeli'ni üye yaptı, Biricik Suden Beyoğlu belediye meclisine giriyor. Partinin kimi etkinliklerinde içki ikramı yapılıyor vs. CHP'nin dinsel açılımları bu yüzden daha fazla tepki topluyor. (Ak Parti açılıyor, CHP kapanıyor!) Hayır. Demokratik rejimlerde partiler her kesimden oy alabilmek için rakiplerinin savunduğu değer yargılarına/hayat tarzlarına da saygılı olduklarını ifade etmek adına bazı sembolik davranışlara bulunurlar. Partilerin böyle bir kredileri olduğu varsayılır.
(Sapma kredisi) Yarış kızıştıkça kredi tüketimi artar; önemli olan partinin gerçekte olduğu şey ile görünmek istediği şey arasındaki makasın, yani sapmanın taban açısından tolere edilemez olmamasıdır.

NİHAL BENGİSU KARACA - GAZETE HABERTÜRK
 



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs