En Sıcak Konular

MHP iktidarın alternatifi olur mu?

4 Mart 2009 15:51 tsi
SETA, 22 Temmuz’dan 29’Mart’a Siyaset başlıklı siyasi panel serisinde MHP'yi lasaya yatırdı. Panelde, MHP oylarının haritasının şekline işaret edilerek, "MHP denizlere açıldı" denildi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfının düzenlediği “22 Temmuz’dan 29’Mart’a Siyaset: MHP” başlıklı panele Prof. Dr Mümtaz’er Türköne, Doç. Dr. Hüseyin Yayman ve Prof. Dr. Nurettin Güz konuşmacı olarak katıldı. Panelde MHP’nin tarihsel serüveni, politik ve ideolojik duruşu, 29 Mart’a doğru siyasi performansı ve Devlet Bahçeli’nin siyasi profili tartışıldı.

MHP'nin seçmen haritası denizlere açıldı

MHP’nin 40 yıllık tarihsel serüveninin kısa bir özetini çıkaran Hüseyin Yayman, milliyetçilik fikri etrafında şekillenen MHP’nin sürekli "Devletçi bir milliyetçilik mi yoksa toplumcu bir milliyetçilik mi?" sorusu etrafında gelgitler yaşadığını belirtti. Yayman'a göre seçmen profili açısından gittikçe denizlere açılan MHP'nin bu haritayı kısa vadede değiştirerek, ülke genelinde dengeli bir seçmen desteğine sahip olması gerekiyor. Özellikle Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde MHP'nin desteği, tarihinde olmadığı kadar düşmüş durumda.

MHP'nin Temel Sorunlarla ilgili sıkıntıları

Nurettin Güz ise MHP’nin 22 Temmuz seçimlerinden sonra parti tabanıyla uyumlu politikalar yürüttüğünü, Cumhurbaşkanlığı, üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü ve AK Parti’ye açılan kapatma davasında doğru bir duruş sergilediğini belirtti. MHP’nin ülkenin temel sorunlarıyla ilgili politikalar üretme noktasında sıkıntılar çektiğini vurgulayan Güz, Partinin Kürt sorunu, Kuzey Irak ve Alevilik gibi çetrefilli konularda da net bir duruşunun bulunmadığını belirtti. Güz: “İktidara yürümenin yolu toplumun bütün kesimleriyle kucaklaşmaktan geçer." dedi.

MHP’nin ‘uçan halı’ milliyetçiliği

Mümtaz’er Türköne MHP’nin üç farklı ana damar üzerinde açımlanarak anlaşılabileceğine dikkat çekti. Bu üç ana damarı, MHP’nin devletle ilişkisi, MHP’nin toplumla ilişkisi ve MHP’nin milliyetçilikle ilişkisi olarak tanımladı. MHP ideolojisinin dayandığı milliyetçilik ideolojisinin özünde bir entegrasyon projesi olduğunu iddia eden Türköne’ye göre MHP milliyetçiliği, toplumun uçlarında yer alan kesimleri merkezle birleştiren bir entegrasyon aracı. Bu durumu uçan halı metaforuyla açımlayan Türköne: “MHP Milliyetçiliği nerede olursanız olun sizi merkeze götürür.” dedi. Türköne son olarak, MHP’nin Ergenekon olaylarında yargı ve hükümete tam destek vermesinin Türkiye açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “MHP devlet içindeki iktidar mücadelesinde kendisini demokrasinin olduğu yerde konuşlandırdı.” dedi.

(Haber 7)

 



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs