o yakıştırmadan rahatsız | " /> o yakıştırmadan rahatsız | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan o yakıştırmadan rahatsız

4 Mart 2009 15:09 tsi
Erdoğan o yakıştırmadan rahatsız Türkiye’nin izlediği etkin dış politika dünya başkentlerinde dikkatle takip edilirken, Ankara’ya ‘Osmanlı’ yakıştırması yapılıyor. Ünlü stratejist Friedman da Osmanlı’dan bahsederken gurur okşuyor. İyibilgi’ye konuşan e

Yaklaşık bir aydır basında irili ufaklı haberlerle çıkıyor karşımıza George Friedman… Eski bir CIA ajanı olan Friedman bugünlerde Türkiye’de… Bu yüzden dün yaptığı açıklamalar bütün gazeteleri doldurdu.

“Gölge CIA” olarak adlandırılan Friedman’ın Türkiye ile ilgili analizleri bundan bir ay önce yayınlanan gelecek yüzyıl ile ilgili kitabında anlatılanların detaylandırılmış hali gibi… Ünlü stratejist kitabında Türkiye’nin gelecek yüzyılda önce bölgesel güç ardından da süper güç olacağını belirtmişti. Dün yaptığı açıklamalarda da “Türkler tarih sahnesine imparatorluk olarak dönecek” dedi. Friedman’ın açıklamaları özetle şöyle: Şu anda zaten 17’nci büyük ekonomisiniz. Yani sorun ekonomik gücün varlığı değil, nasıl daha yukarıya çekilebileceği konusu. Beklentilerime göre önümüzdeki 30-40 yılda Türkiye en büyük 10 ekonomiden biri haline gelecek. Şimdiden Müslüman dünyanın gücünün odağı olan Türkiye dinamik ve hızla modernleşiyor. Türkiye bölgesindeki gücünü artırmaya başladı ve 2040 yılına kadar Osmanlı toprakları üzerinde yeniden hâkimiyet sağlayacak.

O sözler ideolojik kırılmaları besler

Friedman’ın sözleri Türkiye’nin potansiyeli ile ilgili fikir sahibi olanlar için abartı gelebilir. Aslında o da Türkiye’nin tek engelinin iç çatışmalar olduğunun altını çiziyor. Diğer yandan Friedman’ın öngörüsünü Amerikan istihbaratı da paylaşıyor… ABD’nin on altı istihbarat örgütünün çatı kuruluşu NIC’ın geçtiğimiz aylarda yayınladığı Küresel Trendler 2025 raporu da benzer tahminlerde bulunuyordu.

Öte yandan Türkiye’de yaşanan tartışmaları çok iyi bilen Friedman’ın, tahminleri ve Türkiye’nin potansiyel gücüyle ilgili söyledikleri gerçekçi olsa da Büyük Orta Doğu Projesi ya da ılımlı İslam gibi tartışmaların yapıldığı bir dönemde sürekli Osmanlı vurgusu yapması elbette dikkatlerden kaçmıyor. Ünlü stratejistin söyledikleri ne yazık ki Türkiye’deki ideolojik kırılmaları besleyecek düzeyde. Friedman ‘Osmanlı’ ve ‘yeni Osmanlı’ vurgusu yapıyor.

Patent bize ait değil

İşin ilginç yanı son yılların başarılı Türk diplomasisi kendisine bu ismi takmış değil. ‘Yeni Osmanlılar’ kavramı ilk kez ABD’de ortaya çıkıyor. Yani patenti batı kaynaklı. Türkiye’nin büyümesi, Balkanlar, Kafaslar, Orta Doğu ve Orta Asya gibi doğal nüfuz alanlarıyla yakından ilgilenmesi kendi çıkarına. Tam da Friedman’ın söylediği gibi Türkiye jeostratejik konumu nedeniyle büyümek zorunda. Çünkü küçüldükçe tarihin her döneminde olduğu gibi etrafındaki tehlikelere yanıt verme gücünü yitiriyor. Ancak Ankara’nın da atılan tarihi adımların sürekli Osmanlı ile özdeşleştirilmesi konusunda rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Zira iyibilgi’nin sorularını yanıtlayan emekli bir diplomat “Türkiye’nin son dönemde izlediği dış politika oldukça başarılı. Ancak batılıların Osmanlı ve yeni Osmanlı vurgusu içeride huzursuzluk yaratır, gereksiz enerji kaybına yol açar” diyor. “Batının Türkiye’yi isimlendirmeye çalışması yanlış. Türkiye kendi rotasını çiziyor. Eski kavramlara yapılan atıflar Türkiye’ye enerji kaybettirir” diyor. Başbakan Erdoğan’ın dün bir konuşma sırasında “Osmanlı’nın son padişahı” şeklindeki pankartı indirtmesi Başbakan’ın da bu yakıştırmadan rahatsızlık duyduğunu gözler önüne seriyor.

İyibilgi.com



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs