kriz çıkartır! | " /> kriz çıkartır! | "/>

En Sıcak Konular

Bu rapor kriz çıkartır!

4 Mart 2009 15:19 tsi
Bu rapor kriz çıkartır! Amsterdam'da düşen THY uçağı ile ilgili ilk rapor Lahey'de açıklandı. Hollandalılara göre iniş sırasında uçak otomatik pilottaydı ve kazada arızalı irtifa göstergesi rol oynadı

Hollanda'da kaza yapan THY uçağının irtifa göstergesindeki arızanın, kazada rol oynadığı bildirildi.

Hollanda Güvenlik İdaresi, uçağın iniş anında otomotik pilota bağlı olduğunu, irtifa göstergesindeki arızanın düşüşten önce uçağın hız kaybetmesine yol açtığını belirtti. Başmüfettiş Pieter van Vollenhoven da uçakta daha önce iki kez aynı arızanın olduğunu söyledi.

Hollanda Güvenlik Komitesi Başkanı Pieter Van Vollenhoven, inişe otomatik pilotla başlandığını ve THY'nin böyle bir alışkanlığı olduğunu söyledi. Bunun herkesin kendi tercihi olduğunu savunan Vollenhoven, 1900 metrede bir gariplik yaşandığını söyledi.

Hollanda Güvenlik Komitesi Başkanı Pieter Van Vollenhoven'in açıklamaları şöyleydi:

"Otomotik sistemin ani hız değişiminin ardından otomat kesilmiş gaz gibi davranmış ve ani hız kaybı bundan yaşanmıştır. Uçak azami hıza ulaşmış ve ikaz sinyali verilmeye başlanmıştır.

170 kilometre ile inmeye başladı. aslında uçak 260 kilometre ile inmesi gerekiyordu. Ve uçak ıslak çamur araziye indi. Kırılma yaşandı ve uçağın motorları 250 kilometre fırladı. Burundaki tekerler takıldığı için parçalandı. Uçaktaki hasarın en büyük nedeni burundaki tekerlek nedeniyleydi. 126 yolcu ve 9 yolcu vardı. Uçağın önce kuyruğu yere düştü.

Hollanda Güvenlik Kurumu araştırmayı yönetecek. Savcılık uçağa el koymuştur. İlke olarak kaza mekanında iki araştırma yürütülüyor.

Otomatik pilot ve gaz sıkışması iddiları ile ilgili araştırmalara devam edilecektir. Araştırmaya bu haftaya başlanılacak. Uçak başka bir yere kaldırılabilir. Being'e de gerekli uyarılar yapıldı, panelin araştırılması için bir öneride bulunuldu. Uçak düştüğü anda pilotlar öldü. Yükseklik hatası dışında başka normal olmayan bir durum görmedik. Otomatik gaz sistemi ve yüksellik konusundaki sorunla ilgili araştırma devam ediyor. Daha fazla bilgi vermemiz mümkün değil.

Kazada arızalı irtifa göstergesi rol oynadı. İnişte otomatik pilot kullanılması bazı şirketler tarafından tercih ediliyor. Şunu söyleyebilirim. Yüzde 50 şirketler bunu uyguluyor. Bazıları ise tercih etmiyor. Ancak normal bir iniş şeklidir.

Pilotlar irtifa göstergesindeki sorunu önemsemedi. Kara kutuda önceki uçuşlarla ilgili bilgiye ulaşılamadı. Mürettabat sorunu farketti ancak çok önemsemedi.

Boeing uçakları ve Boeing kullananları uyarmak için bazı açıklamaları yapıyoruz. Uçağın kullanma klavuzunda otomotik pilot kullanılabileceği ifade ediliyor. Ancak hız fazlaysa uyarı veriliyor. Ancak pilotlar otomatik pilotla değil de manüel inişe geçmeyi tercih etmedi konusu ise havanın berrak olmması ile ilgili açıklanabilir. Ancak detaylı araştırmamız sürecek. Kaza günü çok sis vardı.

Uçuş yapan pilot eğitimdeki pilottu. Bazı bilgiler araştırmanın bundan sonraki bölümünde açıklanacak.

Yakıt sorunu sözkonusu değil. Kısa bir uçuş için yetrli yakıt vardı. Bu konuda uçağın diğer kısımlarında herhangi bir anormal durum sözkonusu değildi.

Pilotlar uçak düştükten sonra uçaktan çıkarılmadığı konusunda bu konuda söylenti vardı. Kokpitin kapısı açıktı ve hemen yardım için kokpite girildi. Kazazedelere müdahale eden doktor tarafından ölüm saptanmıştır. Kokpit kapısı açık olduğu için uçağa girilince hemen bakılabildi. Ancak pilotlar tüm resminin çekilmesi ve araştırmanın yapılması için bir süre orada bırakıldı. "


HABER 7

İlgili haber;

Uçak kazasında şok eden kare ! - Foto



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,487 µs